logo

trugen jacn

AVRUPA MAHKEMESİ MALTA’YA SIĞINAN 2 UYGUR’UN SINIR DIŞI EDİLMEMESİNE HÜKMETTİ

Yasa tasarısı kabul edildi AİHM kararları artık Rusya’da uygulanmayacak
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,  2016’de Akdeniz’de bulunan ada ülkesi Malta’ya sığınan  karı koca 2 Uygur Türkü’nün  Malta’dan sınır dışı edilip Çin’e teslim edilemeyeceğine hükmetti.

Özgür Asya radyosunun  İngiliz “The Guardian”  gazetesinin 17 Ocak tarihli haberine göre 2016 yılında bir Uygur çift Malta’ya gelerek sığınma talebinde bulunmuş ancak 2017 yılında bu başvurunun reddedilmiş ve bu karı koca Uygurlar  o tarihten beri kaçak olarak bu ülkede  saklanarak yaşamak zorunda kalmışlar.

Uygur Çift 2022’de tekrar sığınma başvurusunda bulundu. Ancak Malta hükümeti 12 Ocak 2023’te  bu talebi reddetti. Malta hükümeti ayrıca sığınmacı Uygurların  Çin’e geri gönderileceğini ve önümüzdeki günlerde uçuşlar  başladığında  onların uçakla Çin’e teslim edileceği yönündeki kararını de Çifte bildirdi.

Edinilen bölgelere göre, Malta hükümeti, Uygur çifte Malta’da yaşarken herhangi bir yardımda bulunmadığı gibi kendilerinin  Çin’e geri gönderilmeleri halinde hayatlarının tehlikeye girebileceğini bildikleri halde  başvurularını reddetti.

Tayland'daki sığınmacılar Uygur Türkleriymiş

Malta ve İspanya STK.ları Devrede

Bunun üzerine Malta merkezli   sivil toplum kuruluşu “Foundation Aditus”  ile  İspanya merkezli  sivil toplum kuruluşu “Safe Guard Defenders” ortaklaşa girişimde bulunarak  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne  bu Uygurların sınır dışı edilmemesi ve Çin’e teslim edilmemesini talep eden bir dilekçe ile  Avrupa İnsan hakları Mahkemesine başvuruda bulundu. Şikayet dilekçesinde  Çin’in Uygurların ülkesinde insanlık suçları ile soykırım cinayetleri işlediklerine dair BM.İnsan Hakları Yüksek Komiserliğin yayınlanan raporlar bulunduğunu ve bir çok uluuslararası kuruluşları da bu raporu teyit ettiklerini belirterek ” Malta yönetimi   zulme uğrayanlar haklarını korumamakla  ve üstelik  Çin’e geri göndemekle tehdit edilmekle ” suçlanıyor. BM.ve AB. İnsan Hakları Sözleşmesinin tarafı olan Malta Hükümetinin bu insanların hayatlarını korumakla mükellef olduğu belirtiliyor.

Avrupa Mahkemesi, 16 Ocak’ta   Uygur Çiftin Çin’e teslim edilmesini  iptal eden kararını Malta’ya ve Davacı STK.lara bildirdi.  Mahkeme Kararında  ” Avrupa Mahkemesi’nin bu kararı Malta’nın sığınmacı  politikasına ve prosedürlerine yönelik bir eleştirel bir sonuç olduğu,  Uygurların sığınmaya çok muhtaç bir halk olduğunu, bu halkın  Çin’in  anavatanlarındaki  acımasız şiddet ve zulümden kaçmak zorunda kaldıklarını  Malta’nin  Uygur   insanların bu durumu  görmezden gelmesinin  kabul edilemez olduğu” ifadeleri de yer alıyor.

Malta Nerede Harita
Share
5095 Kez Görüntülendi.