Son Dakika
ÇKP İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki Yeniden Eğitim ve Meslek Edindirme Merkezleri adı ile açtıkları Çin Nazı Kampları ve bu kamplarda tutulan 1-3 milyon arasındaki Uygur ve Kazak Türklerinin durumu uluslar arası toplumun gündeminde yer almayı sürdürüyor,
Geçtiğimiz Ağustos ayında BM.Irk Ayırımcılığı ile Mücadele Komitesi tarafından açıklanan ve Çin yönetimine cevaplandırması için sunulan bu toplama kampları ile ilgili raporda yer alan Kampların varlığını önceleri reddetmiş ancak 09 Ekim 2018’de yaptığı açıklama ile kampların Yeniden Eğitim ve Meslek Edindirme Merkezleri olduğunu öne sürerek kabul etmek zorunda kalmıştı.
Çin’in Doğu Türkistan’daki Toplama ( NAZİ) kampları ile ilgili bir tepki de Avrupa Birliği’nden geldi. Avrupa Birliği 25 Ekim’da bir açıklama yaparak Çin yönetiminin bölgede sadece Doğu Türkistan Türkleri için çıkarılan 01 Nisan 22017 tarihli “Terörizmle Mücadele Yasası “ ‘na yeni ek maddeler eklemesine tepki gösterdi ve “ Bu Yasanın yeniden düzenlenmesi ve ek maddeler eklenmesinin dahi tek başına Uygurların ne durumda olduklarını net olarak göstermektedir.” Sözleri ile kınadıklarını açıkladı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği’nin açıklamaları şu ana başlıklardan oluşmaktadır ;
Birleşik Krallık Yönetimi de Çin’i Kınadı
Kuzey İrlanda,Galler ve İngiltere bölgelerinin ortak yönetimi olan İngiltere Birleşik Krallık Hükümeti de 30 Ekim tarihinde Avrupa Birliği’nin Uygur bölgesindeki Çin Nazı Kampları ve baskıcı uygulamalarına karşı yayınladığı bildiri üzerine bir açıklama yaptı ve AB.’nin bu tutumunu tam olarak desteklediklerini bildirdi. Birleşik Krallık Hükümetinin kurumsal internet sitesinde yayınlanan bu bildirinin çok önemli olduğu de belirtildi.
Birleşik Krallık Hükümetinin bu destek bildirisi üzerine bu ülkeye bağlı Yeni Zelanda ve Avustralya yönetimlerinin de Birleşik Krallık yönetimini desteklemek amacı ile yakında benzer açıklamalar yapacakları bildirildi.
Geçtiğimiz hafta Avustralya’nın muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Bill Shortin de benzer bir açıklama yaparak “Avustralya halkı olarak Çin’in Müslüman Uygurları bastırmasının endişe ediyoruz.” Sözleri ile Çin’e tepki göstermişti.
Gözlemciler ve bölge uzmanları Birleşik Krallık yönetiminin Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere karşı baskı,zulüm,soykırım uygulamaları ile Çin Nazi Kamplarında yasa dışı olarak hapsettiği milyonlarca tutuklu hakkında Avrupa Birliği’nin tutumunun sertleşmekte olduğunu ve Avrupa ülkelerinin tavırlarının netleşmeye başladığının bir işareti olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.
Etiketler: Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Haber » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER