logo

trugen jacn
24 Ekim 2014

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN ÇİN’E ÇAĞRI : DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ASSİMİLASYON VE ŞİDDETE SON VER …!

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Avrupa Parlamentosu Çin’e çağrıda bulunarak Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara karşı yürütülmekte olan “Terörle Mücadele Operasyon”’larına Şiddet ve asimilasyon uygulamalarına son vermeye çağırdı.
Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller Gurubu Üyesi Josep-Maria Terricabas geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda söz alarak,Çin’in Uygur bölgesindeki terörle Savaşı gerekçe göstererek yaptığı devlet terörü bağlamındaki operasyonlarına,asimilasyon ve şiddet politikalarına derhal son vermesini istedi.

AB,Parlamentosu Bülteninde de yer alan konuşma’da AB.Milletvekili Terricabas Doğu Türkistan hakkında coğrafi,tarihi ve güncel de bilgiler vererek şöyle konuştu. “ Uygur bölgesi Çin Halk Cumhuriyeti topraklarının 1/6’nı oluşturmakta ve resmi rakamlara göre bölge’de yaklaşık 9 milyon Müslüman Uygur yaşamaktadır. Müslüman Uygurlar, etnik Çin ulusundan ziyade kendilerini batı’daki komşuları olan aynı dili konuşan ve aynı inançtan olan tarihi kardeşleri Özbek,Kazak ve Kırgizlara daha yakın hissetmektedirler. Bölge’de yaşayan Müslüman Uygurlar Komünist Çin devletinin rejiminde yaşamak istemiyorlar. Kendilerini “ Büyük Han Milletler Ailesinin Sevecen Babası “ olarak tarif eden şimdiki Çin yönetimi egemenliği altında yaşayan Müslüman Uygurlar ve diğer azınlık Milletlere karşı hiç te “Sevecen” yaklaşmıyorlar.Çin bu bölge insanlarına karşı sürekli Otoriter ve emredici bir biçimde yaklaşıyor ve tekdüzen bir uygulamaya boyun eğmelerini istiyorlar. Bu nedenle Müslüman Uygurlar ve diğer azınlıklar Komünist Çin yönetimnda yaşamak istemiyorlar.Bölge’de sürekli etnik temelli sosyal Patlamalar meydana gelmekte.En son 2009 Yılının Temmuz ayında patlak veren Urumçi ayaklanmasında resmi rakamlara göre 200 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 bin kişi de yaralanmıştır.”şeklinde konuştu.
2009 Olaylarından sonra Bölge’de şiddet olaylarının tırmanışa geçtiğini ve etnik ve sosyal gerginliklerin arttığına dikkatı çeken Terricabas konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Çin bölge’deki şiddet olaylarından tek taraflı olarak Müslüman Uygurları sorumlu tutuyur ve olayları de “Terör Olayları” olarak tanımlayarak sürekli olarak onları suçluyor. Bu yaklaşım ise,bölgede huzursuzlukların ve gerginliğini daha da artmasına yol açıyor.Geçen yıldan beri bölgede durum çok daha gergin. Sürekli şiddet olayları meydana gelmekte ve çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetmektedirler”dedi.
AB.Parlamenteri Terricabas Çin yönetimi kendilerine mutlak olarak bağladığı yerel Uygur yöneticileri kullanarak Müslüman Uygurların dini ve milli yaşam tarzları ile ibadetlerine müdahale ettiği belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı “ Yerel Uygur Yöneticiler Çinli yetkililerin sürekli baskısı altındadırlar.Onlar sadece verilen emirleri uygulayan kişilerdir.İnsanların giyim kuşamlarını ve aile hayatını dahi kontrol etmeye ve onları bu konuda yönlendirmeye çalışıyorlar.Geçenlerde Aksu Vilayetinin resmi internet sitesinde yer alan bir resimli bildiride konu ile ilgili 36 çeşit yasaklar listesi yer alıyordu. Hükümet Müslüman Uygurları bir birlerine karşı muhbir olarak da kullanıyor.Müslüman Uygurların yasa dışı ve gizli olarak düzenledikleri toplu namaz, dua,ibadet ve benzeri dini faaliyetlerini ihbar eden kişilere 6 bin Avru’ya kadar para ödülü vaat ediyor.. Bu uygulamalar ise hiç de insanı uygulamalar değildir. Bizler AB.Parlamentosu olarak onların umutlarını unutumamamız gerekir. Küresel sahnede ve temel insan hakları bağlamında bütün insanlığın saygı duyduğu bir kurum ve aktör olmalıyız.” İfadesinide bulundu.
Bölgeye etnik Çinli nüfus transferinin katlanarak sürdüğünü belirten AB.Milletvekili bölgeye göç eden Çinli göçmenlere büyük teşvikler ve cazip teklifler sunduğunu, Uygurların kendi dilleri ile eğitim ve eğitimine son verildiğini Çin’e bu tür asimilasyon temelli ve şiddet politikalarına derhal son vermeye çağırdı
Avrupa Parlamentosu’nu bu konuda Çin’e karşı etkili tedbirler alarak  uygulamaya geçmesini  de özellikle belirtti.

Kaynak  : EP.Magazine 21.10.2014

Etiketler: » » » »
Share
2303 Kez Görüntülendi.