logo

trugen jacn

GÜNDOĞDU : ÇİN’İN KUŞAK-YOL PROJESİNIN KADERİ TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİNE BAĞLI

Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi(TESPM) Araştırmacısı Neşet Gündoğdu  kaleme aldığı  ” Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol Projesinin gerçekleşmesi ve kaderi Çin’in Türk dünyası   ile  ilişkilerine bağlıdır.” başlıklı yazısında Çin’in  Türkiye ve ve Türk dünyası  ilişkilerini   ele alarak inceleniyor  önemli ve çarpıcı konulara dikkat  çekiyor  

Nishat Gündoğdu: "Bir Kuşak Bir Yol projesinin kaderi Çin'in Türk dünyası ile olan ilişkilerine bağlıdır"

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Kuşak Bir Yol Planının Türk-Çin İlişkilerinde ve Türk Dünyasında Önemi” başlıklı bir makale geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Makale, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi’nden araştırmacı ve aynı zamanda Millat Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Neşet Gündoğdu tarafından kaleme alındı ​​ve 1. Uluslararası Türkiye Enerji Birliği Kongresi Konferansı’nda okundu ve yayınlandı.

Bu makalede, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” inşa stratejisinin Türkiye-Çin ekonomik ilişkilerine yönelik fırsatler ile  bu projenin muhtemel  tehlikeleri incelenmektedir.

Makale şöyle devam ediyor: “Soğuk Savaş sonrası küreselleşme olgusu dünya düzenini yeniden şekillendirmeye başladı. 2000 yılından sonra kapitalist üretim modeli alt yapısını tamamlamıştır. Daha düşük fiyat ve kalite gerektiren yabancı yatırım büyüdükçe Çin’in ekonomik büyümesi de arttı. 2008 küresel ekonomik krizinin ardından küresel ekonomide yeni bir kutup haline gelen Çin, büyüyen ekonomik gücünü sağlamlaştırmak  için  2013’te “Tek Kuşak Bir Yol” projesini  ilan etti hayata geçirmeye başladı.  Ancak, Çin’in bu  projesi ve uygulama aşaması,  en başta  Türkiye olmak üzere bu projenin güzergahı olan   Orta Asya Türk devletlerinin  tutumuna bağlıdır.”

Kuşak-Yol’un Başarısı Doğu Türkistan Meselesinin Çözümü İle Yakından İlgilidir

Özgür Asya radyosuna  bu araştırması değerlendireen Neşet Gündoğdu şöyle konuştu : ” Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” planına ilişkin olarak görüştüğümüz Neşet  “Soğuk Savaş sonrasında Çin ekonomik gücünü ABD ile rekabet etmeye odakladı. Çin’in 2008’de uygulamaya koyduğu “Bir Kuşak Bir Yol” planı, Xi Jinping’in 2013’te göreve başlamasıyla resmen gündeme geldi. Çin’in planı aslen Türk Dünyası ve Kafkaslar olmak üzere altı farklı rotadan oluşuyor ve Türkiye ise bu  rotanın en  önemli  ekonomik rotalarından başında gelmektedir. .

Neşet Gündoğdu, Çin’in Doğu Türkistan’daki sorunları çözememesinin Çin ile Türk dünyası arasında çözülmemiş bir düğüm yaratacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü : “Aslında Rusya’nın en etkili  olduğu ülkeler olarak kabul edilen Orta Asya  Türk devletleri bugün Çin için bir koruyucu set konumundadır.  Çin’in başarısı  bu  set ve onun üzerinden  geçişten serbest geçişi  sağlayacak olan Türk dünyası ile olan ilişkilerine bağlıdır. Ancak Çin’in Türk dünyası ile ilişkilerinin farklı bir yöne doğru ilerlediğini görüyoruz. Doğu Türkistan konusu, Çin’in Türk dünyası ile ilişkilerini hassas bir noktaya taşıyor. Çünkü Doğu Türkistan’da Türk kan sistemine mensup halkların baskı altına alınması ve Çin soykırımının  uluslararası medyada  çokça yer alması Türk dünyasını  derinden rahatsız ediyor.

Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik politikasını yumuşatarak Türkiye ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmemesi durumunda savunduğu “Bir Kuşak Bir Yol” planının gerçekleşmeyeceğini söyledi. Türkiye, Kuşak ve Yol projesinde bu anlamda en önemli kilometre taşıdır.Türkiye, başka bir deyişle, İstanbul’da Avrupa üzerinden Akdeniz’e giden en güvenli yol, güvenli geçiş  güzergahtır. Çin, Doğu Türkistan’a yönelik politikasını yumuşatarak Türkiye ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmezse, Yunanistan’ın Pire  limanı gibi limanlara çok ihtiyacı olacaktır.

Çinliler,Türklerden Korunmak İçin Çin Seddini İnşa  etmiştir

Tarihi kaynaklara göre Çin hanedanları, kuzeydeki Türklerden  kendilerini  korumak için Çin Seddi’ni inşa ettiler. Çinliler hala  batıdan  tarihi komşuları olan Türklere karşı bir korku duygusu günümüzde de devam ettiriyor. Çin halkı, tarihteki Türk korkusundan hala tamamen kurtulabilmiş değil.

Çin ulusunu Çin Seddi’ni  inşa ederek savunmaya zorlayan korku, Çin halkının bilinçaltında hala varlığını sürdürmektedir. Bu korkunun ortadan kalkması kolay olmayacaktır. Çünkü, Çin halkına özgür bir dünyanın parçası olma özgürlüğü verilmelidir. Çin Komünist Yönetimindeki .u Panik duygusu ancak Çin’de yaşayan  halklara özgürlük verildiğinde  ancak, ortadan kalkacağına inanıyoruz. Çin, ekonomide yüksek bir aşamadan geçmesine rağmen, kapitalizmin temel koşullarından biri olan özgürlük kavramını henüz benimsememiştir. Bu yüzden  Çin halkı bugün acı çekiyor. Önümüzdeki aşamalarda Çin’in hangi yöne gideceğini, diktatörlük peşinde koşmaya devam edip etmeyeceğini veya demokrasiye doğru ilerlemesini hep birlikte göreceğiz. Açıkçası, dünyanın geleceği bir dereceye kadar Çin’in  demokrasıyı  kabul etmesi  veya ÇKP Diktatörlüğünü  devam ettirmesi ile yakından ilişkilidir.

Kaynak : https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/bir-belwagh-bir-yol-11162021201205.html?fbclid=IwA

Share
379 Kez Görüntülendi.