logo

trugen jacn

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI : PEKİN’DE “UYGUR MESELESİNİ” GÜNDEME GETİRDİ

Germanya-Annalena Baerbock.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYAM)

Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Bayerbock’un Çin ziyaretinde  Çinli mevkidaşı ile yaptığı  ikili görüşmelerde Çin’in işgalindeki Doğu Türkiistan’da uyguladığı insan haklarını ihlallerin günüme getirdiği açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 3 günlük Çin ziyaretine 12 Nisan’da başladı. Ziyareti büyük ilgi gördü çünkü Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Çin ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı “Avrupa ABD’ye olan bağımlılığını azaltmalı ve ABD ile Çin arasında ABD ile Çin arasında bir çatışmaya girmekten kaçınmalı” şeklindeki konuşmasından kısa bir süre sonra  Uygur sorununu gündeme getirmesi siyasi çevrelerce çok dikkat çekici  bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Baerbock, Çin’e yaptığı ziyarette  Fransa Başkanı Maron’un aksine Tayvan konusunda Çin’i sert bir şekilde uyarmakla kalmadı,  insan hakları konularına da  gündeme getirdi ve hatta  direkt olarak  açıkça  Uygurların insan hakları durumundan bahsetmesi takdirle karşılandı. iştir.

Alman Haber Ağı (DPT)’nın haberine göre Annalina, Çin ziyaretinin ikinci günü olan 14 Nisan’da Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile düzenlediği basın toplantısında Çin’in insan hakları  sicilinin zayıfladığını  bu durumun Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine yansıdığını bunun 2022’de açıklanan BM. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporunda açıkça  dile getirildiğini bildirdi.   Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, dünyada insan hakları konusunda “ortak standartlar” olduğunu söyleyerek Çinli mevkidaşına  BM. yükümlülükleri ile  BM İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hatırlattı ve bu sözleşmeleri  Çin dahil , BM’ye üye devletlerin imzaladığını vurguladığı belirtildi.

Çin, Uygur Soykırımı Konusunda   İnkar Yolunu Seçti

Almanya Dışişileri Bakanı Annalina’nin  ortak basın toplantısında sarfettiği bu sözlerine  Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang tarafından  cevap gecikmedi.Çin Dışişleri bakanı her zamanki gibi Uygur soykırım hakkında inkar ve yalanlama yolunu seçti. Çinli  Bakan cevabı konuşmasında : ”  Uygur  sorununun “insan hakları sorunu değil,  Çin’in şiddete, teröre ve bölücülüğe karşı mücadele sorunu” olduğunu  iddia ederek Çin’in Uygur soykırımını bir kez daha inkar ettiği görüldü.

Çin Dışişleri Bakanı Chen Gang, Alma Bakanın ” Çin’de insan haklarının gerilemesiyle ilgili  sözlerine ise, “Her ülkenin kendi  özel durumu, kültürü ve tarihi geçmişi olduğu göz önüne alındığında, dünyada insan hakları için tek tip bir standardın olmadığını ”  sözlerini ileri sürdü.

Almanya, Uygurların İnsan Hakları Sorununu Konuşmaktan  Vaz geçmeyecek

Alman Haber  Ajansı DPT   Pekin’deki temaslar konusunda yayınladığı haber yorumunda   Almanya’nin Uygurların insan  hakları Sorununu gündeme getirmekten asla vaz geçmeyeceğini  ve  İnsan hakları konusunda  Çin’e yönelik eleştirel tavrından  asla vazgeçmeyeceğini  bildirdi.

Haberde Almanya Dışişleri Bakanı Annalina’nın Pekin’e gitmeden önce yaptığı açıklamalarda Çin’in Tayvan ve Ukrayna konusundaki tutumuna sert bir şekilde eleştirmiş ve Uygurların günden güne kötüleşen inan hakları sorununu da görüşmelerde gündeme getireceğini açıkladığını hatırlattı. Ancak,Alman Bakan’in bu sert eleştirilerine rağmen, Çin’in gezi hakkında bir olumsuz  tepki  açıklaması   olmamış ve   Çin’de   sıcak karşılanması dikkati çekmişti.  Almanya Dışişileri Bakanı’nın  15 Nisan’da  Çin’in üst düzey dışişleri yetkilisi ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Ofisi müdürü  eski Dışişleri Bakanı Wang Yi ile de görüşeceği  de bildirildi.

Share
4242 Kez Görüntülendi.