logo

trugen jacn
14 Mart 2023

ALMA-ATA ŞEHRİNDE” ESKİ TÜRKLER VE UYGUR DÖNEMİ YAZILARI ” SERGİSİ AÇILDI

Almatı’da eski Türk ve Uygur dönemlerinin yazı kültürüne adanmış sergi açıldı

almuta-korgezme-1.jpgAlmuta’da açılan “Eski Türk Dönemi Yazı Kültürü ve Eski Uygur Dönemi Yazı Kültürü” sergisinden bir kare. 9 Mart 2023, Kazakistan.

 RFA/Oygan

9 Mart’ta Almuta’daki Merkezi Devlet Müzesi “6.-14. yüzyıllardaki eski Türk dönemi yazı kültürü ve eski Uygur dönemi” başlıklı bir sergi açtı. Merkezi Devlet Müzesi tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin Kazakistan Büyükelçiliği ve Uluslararası Kazak Araştırma ve Kültür Enstitüsü işbirliğiyle düzenlendi.

Uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapan Tajinisa Dans Topluluğu’nun Kazak ve Uygur etnik danslarını sergilemesinin ardından serginin açılış konuşmasını Bilimsel İşler Müzesi Müdür Yardımcısı Galia Temerton yaptı. Serginin açılışının Kazakistan’da büyük bir olay olduğunu vurgulayarak, düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Almuta'da açılan "Eski Türk Dönemi Yazı Kültürü ve Eski Uygur Dönemi Yazı Kültürü" sergisinden bir kare. 9 Mart 2023, Kazakistan.

ABD’nin Almuta Başkonsolosu Caroline Savage, Margulan Arkeoloji Enstitüsü’nün önde gelen akademisyeni, Tarih Bilimleri Doktoru Aleksey Rogozhinsky, Kazakistan’ın bakanı Krym Altynbekov ve diğerleri, günümüzde eski Türk dönemi ve eski Uygur dönemi yazılı kültürünü incelemenin tarihsel önemi hakkında konuştular. Projenin ABD Büyükelçiliği Kültürel Miras Vakfı tarafından finanse edildiğini ve ünlü bilim adamlarının ilgisini çektiğini söyledi. Özellikle bu tür anıt ve tasarımların tanıtılmasının ve tanıtılmasının önemini vurguladılar.

Almuta'da açılan "Eski Türk Dönemi Yazı Kültürü ve Eski Uygur Dönemi Yazı Kültürü" sergisinden bir kare. 9 Mart 2023, Kazakistan.

Ablat Kamalov, “Turan” Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Uluslararası Kazak Bilim ve Kültür Enstitüsü’ne ve bu projenin gerçekleşmesinde başrol oynayan ABD’nin Kazakistan Büyükelçiliği’ne şükranlarını dile getirdi. Yazılı eserler arasında Uygur dönemine ait eserlerin araştırılmasının önemini dikkate alarak bu başlık kapsamında çalışmalar yaptığını söyledi. Uygurların eski çağlarda kendi ülkelerini kurduklarını ve Orta Asya’da başrol oynadıklarını vurgulayan konuşmacı, Uygur Hanedanlığı ve Turpan İdeok döneminde Uygur dilindeki anıtların yaygın bir şekilde dağıtıldığını ve tüm dünyada ün kazandığını vurguladı. dünya.

Almuta'da açılan "Eski Türk Dönemi Yazı Kültürü ve Eski Uygur Dönemi Yazı Kültürü" sergisinden bir kare. 9 Mart 2023, Kazakistan.

Bir etnolog olan Suleimenov Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nün önde gelen bilim yetkilisi Dr. Janimkhan Oshan, “Bugün büyük yeniliklere tanık oluyoruz” dedi. Eski Türkçe yazılar çoğunlukla Moğolistan, Hakasya ve Yansai bölgesi yakınlarında bulunmuştur. Eski Türk dönemine ait yazıtlar, Türk İmparatorluğu, Moğolistan, Çin ve günümüz Kazakistan’ının geniş topraklarını kapsamaktadır. Geçmişten kalan yazıların Kazakistan topraklarında bulunabileceğini ve gelecekte de bulunacağını düşünüyorum. Bunları bulmak, araştırmak ve yayınlamak büyük bir zorluktur. Eğer incelenmezlerse, var olmazlar. Bu nedenle, var olanı incelemeliyiz. Bu bizim için büyük bir zevk. İster Türkiyat bilimi olsun, ister kadim tarih bilimi olsun, onların varlığı bizim için koca bir dünyadır. Tüm Türk halkları için ortak bir dünya. Kazakistan’da bulunan anıtlar sadece Kazak halkının tarihi değil, dünya Türk halklarının ortak kültürü ve ortak değerleridir. Bugün şovda bazı büyük haberler gördüm. Bence bu konuda bilimsel çalışmalar yazılsa ve büyük projeler yürütülse çok büyük bir bilimsel yenilik ve sahip olmaktan mutluluk duyacağımız bir olgu olur.

Proje katılımcılarından dilbilimci ve filoloji doktora adayı Ruslan Arziyev, bu projenin özelliğinin Uygur Hanedanı döneminde hüküm süren Uygurlar tarafından yazılan yazılı kayıtlar olduğunu söyledi. 8-9. yüzyıllarda Uygur Idocut devleti ve 9-13. yüzyıllarda Kazak toplumu ile ilk kez bir belgesel film şeklinde tanıştırılmıştır.

Almuta'da açılan "Eski Türk Dönemi Yazı Kültürü ve Eski Uygur Dönemi Yazı Kültürü" sergisinden bir kare. 9 Mart 2023, Kazakistan.

“Uzun süredir projede yer alan Ablat Kamalov, bu projede Uygur hanedanına ait anıtlarla ilgili bölümü seslendirdi. Uygur hanedanına ait altı anıt günümüze ulaşmıştır. Bunlardan beşi ilk Uygur kralları döneminde, sonuncusu olan Karabalğasun yazısı ise Uygur hanedanının son on yılında yazılmıştır. Aynı zamanda Suji Forever Stone da bu bölümde yer almıştır. Bu bölümde ayrıca yakın zamanda Moğolistan’da bulunan iki mezar taşı metni de yer almaktadır. İkincisi, Tang İmparatorluğu’nun başkenti Xi’an’da bulundu. Bu bölümde ayrıca kitabelerin açılış tarihi, kitabelerin tarihi ve yayınlanma tarihi hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca çevirileri de yayınlanmaktadır. Tüm metinler üç dilde sunulmaktadır: Kazakça, Rusça ve İngilizce.

1 Kasım 2021’den 31 Mart 2023’e kadar Uluslararası Kazakça Derneği çerçevesinde “Uygur Hanedanı (Mısır) dönemine ait Türkçe yazı anıtlarının eski Türk kültürünü incelemek için kaynak olarak kullanılması” adlı akademik bir projenin yürütüldüğü ortaya çıktı. Bilim ve Kültür Enstitüsü. Avrasya’nın geniş topraklarında ve günümüz Moğolistan’ından Doğu Avrupa’ya 6. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar bulunan Eski Türk ve Eski Uygur yazıtlarının resimli bir kitabını hazırlamakla görevlendirildi. İkinci olarak, Moğolistan ve Kazakistan’daki Türk runik yazıtları, kaya yazıtları, MS 744-840 Uygur hanedanının taş anıtları ve Doğu Türkistan’daki Uygur yazıt anıtlarının tarihi hakkında bir belgesel film indirilmesi amaçlanmaktadır.

Almatı’daki sergi 24 Mart’a kadar devam edecek. Bundan önce de fuar Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlendi.

Share
2207 Kez Görüntülendi.