logo

trugen jacn

1992-İSTANBUL DOĞU TÜRKİSTAN KURULTAYI MİLLİ MÜCADELEMİZDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR !

İstanbul’da toplanan Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nda Kurultay Başkanlığı’na seçilen Doğu Türkistanlı Uygur Türkü  kıdemli Aktivist aynı zamanda Şair-Yazar Ahmet İgemberdi  ” 10-12 Aralık 1992 tarihleri arasında İstanbul’da toplanan  Uluslararası Doğu Türkistan Milli Kurultayı,  Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin  Milli  özgürlük Mücadelesi   tarihi bakımından   20. yüzyıldaki  en önemli olay olduğunu”  açıkladı.

Özgür Asya(rfa. org/Uyghur) radyosuna  açıklamalarda  bulunan Avustralya’da yaşayan 86 yaşındaki Kıdemli Aktivist ve Uygur aydını şair  Yazar Ahmet  İgemberdi” Uygurların  Takdiri konusunda Tanık Olduklarım” başlığı ile  anlattığı  seri  halindeki  sözlü  hatıralarının  “Uygurları  Ümide Gark  Eden  İstanbul Kurultayı ” başlıklı 17. bölümünde   Doğu Türkistan Milli Kurultayı ile ilgili görüşleri ile tanık olduklarını şu sözlerle anlattı :  “1992’de İstanbul’da toplanan  Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin siyasi  tarihindeki ilk  Milli Kurultay vasfını taşıyan  Doğu Türkistan Milli Kurultayı  Doğu Türkistanlıların diasporada yürüttükleri  özgürlük ve Milli Bağımsızlık mücadelesinde bir dönüm noktasıdır. Milli Kurultay’da   Uygurların  “Dünü- Bugünü ve  geleceği ”   konusunda  takip edilecek  milli ve siyasi   mücadelenin   yol, yöntemleri ile uygulanacak programlarını tesbit etmiş ve Doğu Türkistan Türklerinin Milli Bağımsızlık ve özgürlük arzu ve taleplerini bir kez daha tüm dünyaya ilan etmiştir. Kurultay  başkanlığına seçilen benim başkanlığımda oluşturulan bir kurul  Kurultay’da kabul edilen  12 maddelik  Kurultay Hitapnamesini Türkiye başta Türk  islam ülkeleri ile  ABD.İngiltere,Fransa,Almanya başta batılı ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarına hitaben yazılan bir mektupla birlikte kendilerine iletilmiş ve bu konuda destek ve yardımları talep edilmiştir. Doğu Türkistan Milli Kurultayında oybirliği ile kabul edilen prensipler  ve yöntemler ileride  Doğu Türkistan meselesi  ile ilgili kurulacak   teşkilat, cemiyetler ile  oluşumlar  ve  hareketler için bir temel ve yol gösterici bir belge olmuştur.  En önemlisi ise, Doğu Türkistan özgürlük ve Milli Bağımsızlık mücadelesi   yolunda faaliyet gösteren farklı görüşlere sahip insanların Kurultayda bir araya gelerek  ortak bir hedef ve program belirlemesi olmuştur. Kurultayın kabul ettiği    siyasi  yol ve yöntemler ile çalışma prensip ve program  Doğu Türkistan ve  Uygur davasına  yeni bir  ruh, heyecan ve  çalışma azmi  katmıştır. ” şeklinde konuştu.

Doç.Dr. Ömer Kul - 'Biz Çin ile iki iyi komşu olabiliriz' diyen Bir Devlet ve Dava Adamı: General M. Rıza Bekin Paşa (1924-16 Şubat 2010)

Kurultay Düzenleme Fikri ve Süreci  

Sovyetler Birliği’nin dağılması  ile  Rus işgali altındaki   Batı  Türkistan  bölgesinde   5 yeni bağımsız  Türk  Cumhuriyeti  kurulmuştu. Ayrıca,  Mao’nun ölümünden sonra  Çin genelinde başlayan kısmı siyasi   bahar ve ekonomide uygulanan  liberalizm ve soğuk savaşın sona ermesi ile dünyadaki yeni gelişmeler Doğu Türkistan davası açısından yeni fırsatların doğmasına yol açmıştır. Ayrıca, uluslararası  arenada  yeni bir dünya düzeninin kurulduğu, demokratik değerlerin  öne çıktığı bir ortam oluşmuştur. Ayrıca, Türkiye, Çin ile henüz güçlü bir işbirliği ilişkisi kurmamıştı. Rusya ise   rejim arayışı ve geçiş sürecinde idi ve kendi iç problemleri ile  uğraşıyordu. Türkistan Cumhuriyetleri BM.üyesi  bağımsız devletler olarak dünya sahnesinde yerini alması  Doğu Türkistan Türkleri arasında Türkiye’de büyük bir heyecan ve sevinç dalgasına yol açmıştı.

Doğu Türkistan mücadelesinin efsane ismi İsa Yusuf Alptekin'in ölümünün 25. yıldönümü... İsa Yusuf Alptekin kimdir?

Nitekim Türk Cumhuriyetleri  Sovyetlerin işgalinden kurtularak  arda arda bağımsızlıklarını ilan etmelerinden sonra Doğu Türkistan Türklerinin Lideri İsa Yusuf Alptekin ” KURTULUŞ SIRASI  DOĞU TÜRKİSTAN’DA !”   sözleri ile  tarihe not düşmüş ve Doğu Türkistanlıların  heyecanlarını, ümit ve arzularını tüm dünyaya haykırmıştır.  Türk halkı özellikle   Türk Milliyetçileri   arasında Türk devletleri ve halklarının yeniden  ortak siyasi ve ulusal değerlere kavuşarak Türk birliğini kurulacağı inancı  giderek güçleniyordu. Türk dünyası başta dünyadaki yeni gelişmeleri   değerlendiren  Suudi Arabistan’da yaşayan Doğu Türkistan Türklerinin ileri gelen Aydınlarından Rahmetullah Türkistan,Emin Abdulgafur Kaşgarı başta olmak üzere 1992 yılının başlarında bir toplantı için Suudi Arabistan’da bulunan Doğu Türkistan Vakfı Başkanı E.General Mehmet Rıza Bekin’in başkanlığında  toplanarak Doğu Türkistan Milli Kurultayının İstanbul’da toplanmasını kararlaştırırlar.Bu arada dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Doğu Türkistanlı aydınlara mektuplar yazılarak bu konudaki düşünceleri ve katkıları talep edilir. Ağustos 1992’de Doğu Türkistan Vakfı Merkezinde Vakıf Başkanı M.Rıza Bekin Paşanın Başkanlığında  Suudi Arabistan’dan gelen Rahmetullah Turkistanı,Abdulfettah Dervis Tokkuzak  M.Salih Artış,Mehmut Emin Hazret, İsmail Hudaverdi,  Abdulhekim Baki İltebir, Mehmet Tohti, Ferhat Kurban Tanrıdağlı  ve  Kayseri’den gelen Hamit Göktürk  ve bazı Cemaat önderlerinin katılımı ile bir istişare Toplantısı  düzenlenir. Toplantı’da Kurultaya  davet edilecek delegelerin isimleri tesbit edilir.  Mehmet Rıza Bekin Paşamızın başkanlığında Ruhmetullah Türkistani,Abdulgafur Emin Kaşgarı,Mehmet Emin Hazret,Arslan Alptekin ve Hamit Göktürk başta 12 kişilik Tertip Komitesi tesibet edilir ve çalışmalara hemen başlar.Kurultay’ın finansman kaynakları Suudi Arabistan’da yaşayan hamiyetperver  Doğu Türkistanlılar tarafından karşılanmıştır.   Doğu Türkistan Milli Kurultayı Türkiye başta olmak üzere Uygur diasporasında, Doğu Türkistan’da,Türkistan Cumhuriyetlerinde yaşayan ve sayılarının en az bir milyon civarında tahmin edilen Uygur Türkleri arasında   büyük heyecan yaratmış ve ülkelerinin özgürlük ve bağımsızlığı için büyük ümit, cesaret ve yeni bir çalışma azmi ve mücadele ruhunun zirve yapmasına yol açmıştır.

DÜNYA UYGUR KURULTAYI'NİN 6.GENEL KURULU ALMANYA'DA YAPILDI – Doğu Türkistan Haber ve Araştırma Merkezi

Doğu Türkistan Milli Kurultayı

10-12 Aralık 1992 yılında İstanbul’da toplanan Uluslararası Doğu Türkistan Milli  Kurultayı  ilki 5-8 Eylül 1955 tarihlerinde Suudi Arabistan’in Taif kentinde toplanan  Şerki Türkistan Kurultay’dan sonra düzenlenen  2. kurultay olarak tarihe geçmiştir.

Bu Kurultay   tarihi önemi itibariyle Doğu Türkistan’in  1949’da Çin işgalinden sonrasında  yurt dışında  daha geniş katılımlı ve  ilk büyük ölçekli  ve  bir toplantıdır.  Dünyanın  14 değişik  ülkesinde  yaşayan   70 delege katılmıştır. Kurultayın katılımcılarının ülkelere göre dağılımı şöyledir ;

Türkiye : Doğu Türkistan Milli  Lideri İsa Yusuf Alptekin, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Başkanı Abdulveli Can,Kayseri Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma derneği Başkanı Mehmet Cantürk  Ankara’dan merhum Liderimiz Mehmet Emin Buğra’nın kızı Fatma Buğra,eşi Yunus Buğra, Prof.Dr.Ahmet Rıza Bekin, Dr.Yakup Buğra İstanbul’da yaşayan Doğu Türkistan Toplumunun kanaat ve Cemaat önderleri ; M.Salih Artış,İsmail Hüdaverdi, Mehmet Niyazı Turfan,Mehmet Emin Hazret, Abdulhekim Artış,Arslan Alptekin, İsmail Zerger Dursun Tarancı ve Erkin Sayram  ve  diğerleri

Kazakistan :  1944-Gulca Doğu Türkistan  Cumhuriyeti Genel Sekreteri Abdurruaf Mahdum, bu Cumhuriyetimizin Emniyet Genel Müdürü ve daha sonra Kültür Bakanlığı görevini yürüten Ziya Samedi,  Kazakistan’da yaşayan Uygur aktivistler ve  Mücadele adamları ; Yusuf Bek Muhlisi, Aşir Vahidi,Kazakistan Uygurları İttifak Cemiyeti Başkanı E.Alb.Kahraman Hocamberdi, Şair-Yazar  ve önde gelen  Kanaat önderleri Batur Raşiddin, İbrahim Berat  Mesumcan Zulfikarov ile  ile  bazı  cemaat önderleri ve  Doğu Türkistan Milli Ordusunun  hayatta olan  Subay ve Askerleri  Ayrıca, Kazakistan’in önde gelen  Kazak Türkü, ünlü aktivist, diplomat ve siyaset adamlarından Olcas Süleyman şeref Misafiri olarak katılmıştır.

Suudi Arabistan  :   Doğu Türkistan Cemaatinin önderlerinden Abdulgafur Emin Kaşgarı, Abdussettar Mevlevi Türkistani, Kurban Abdullah  Kaşgarlı, Rahmetullah İnayetullah Ahmet Türkistani, Hüseyin Kari İslamı,Abdulkadir Ahmet Türkistanı, Emin Abdulgafur Kaşgarı  Taş Hacım Hoteni, Dr.  Abdulaziz Türkistanı başta  bazı ileri gelen Aydınlar

Özbekistan :  Özbekistan Uygur Kültür Merkezi Başkanı Doç.Dr.Abdullah Berayev, Cemaat Önderleri  Turgan Davutov, Edhem Hüseynov ve diğerleri

Kırgizistan  : Kırgizistan Uygurları İttifak Cemiyeti Başkanı  Milletvekili   Nurmuhammed Kenciev

Türkmenistan :  Uygur Medeniyet Merkezi Başkanı Gesitov Muhammed

Rusya Federasyonu : Moskova  Uygur Kültür Merkezi Başkanı Abdulahat Samedov

ABD : Kıdemlı Aktivisit mücadale insanı ve Doğu Türkistan Araştırmaları Merkezi Başkanı Gulamettin Pahta, ve Tarihçi-Arkeolog Kurban Veli

Almanya : Erkin Alptekin, Enver Can ve Ömer kanat

Avustralya : Ahmet İgemberdi

İsviçre : Kerim Şerif

Türkiye başta olmak üzere  14 ülkeden  70 Doğu Türkistanlı Temsilcinin katılımı ile  açılış merasimi İstanbul Üniversitesi Bayezit Merkez Kampusunda bulunan Cemil Birlsel Kongre ve Toplantı salonunda açılmış ve daha sonraki 2 gün ise Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Turan Kültür Merkezi(Daruzziyafe)   kurulan 3 komisyon halinde devam etmişti. Kurultayın son günü olan 12 Aralık tarihinde ise Kurultay Sonuç Bildirisinin (Deklaresyonunun) ilk  maddesinde yer alan ” Doğu Türkistan Milli Kurultayı ve Halkının  Nihai Hedefi Özgür ve Tam Bağımsız Doğu Türkistan Devletini Kurmaktır !”  tüm katılımcıların sevinç göz yaşları ve  güçlü alkışları arasında oybirliği ile kabul ve tüm dünyaya ilan edilmişti.

Yapılan Seçimlerde Kurultay Başkanı olarak Ahmet İgemberdi Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı olarak Mehmet Emin Hazret seçilmiş ve her ülke için Kurultay Temsilcileri  tesbit edilerek onaylanmıştır.

Share
9446 Kez Görüntülendi.