Son Dakika
Wuhen’de başlayan Çinvirüsü Salgınını gizleyip Kovid-19 kıvılcımını küresel yangına çeviren, sahte verilerle felaketi körükleyen, ülkelere bozuk test kiti gönderen Çin tazminat kıskacında… Pekin ‘kapı arkası diplomasisiyle’ tepkileri frenlemeye çalışırken Avustralya uluslararası soruşturma çağrısı yaptı. Berlin ve Londra tazminat dosyaları hazırladı. “Virüsü kaynağında bitirebilirlerdi” diyen Trump ise ‘yüklü tazminat’ mesajı verdi.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Dünyada, 3 milyonu geçen vaka sayısı ve yüzbinlerce can kaybının yanı sıra tarihte görülmemiş bir ekonomik zarar karşısında koronavirüs salgınının çıkış noktası Çin’e yönelik öfke büyüyor.
Son günlerde BM’ye ve Uluslararası Adalet Divanına gitmek de dahil olmak üzere bir dizi muhtemel yollardan Çin’e yönelik tazminat davaları gündemde. Açılacak davaların hepsinde de Çin Komünist Partisinin kötü haberleri dış dünyadan gizlemeye çalıştığı ve bu nedenle hastalığın yayılmasına sebep olduğu vurgulanıyor. Eğer Çin Kovid-19’dan sorumlu tutulursa ülkeler, Pekin’den yasal olarak trilyonlarca dolar talep edebilir. İngiltere’de, düşünce kuruluşu Henry Jackson Society’nin hazırladığı bir raporda, Çin hükümetinin hastalıkla ilgili tedbirleri zamanında almamasının yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’ne yeterli bilgi vermemesinin, Uluslararası Sağlık Tüzüklerinin ihlali olduğu belirtildi. Rapora göre bu ihlaller, salgının çıkış yeri olan Vuhan’ın dışına hızla yayılmasını sağladı. Henry Jackson Society bu nedenle İngiliz hükümetinin tazminat davası açması durumunda Çin’den 350 milyar sterlin isteyebileceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump da, önceki gün salgını nedeniyle Çin’den tazminat istemeye hazırlandıklarının sinyalini verdi. “Çin’den memnun değiliz. Virüsün kaynağında durdurulmuş olabileceğine inanıyoruz” diyen Trump, Pekin yönetiminden yüklü miktarda tazminat isteyebileceklerini açıkladı. ABD’li Temsilciler Meclisi Vekili Michael McCaul da dün, salgın konusundaki yanlışlarından dolayı Çin yönetimi ve DSÖ’ye soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Missouri eyaleti, salgınla ilgili dünyaya yalan söylemekle suçladığı Çin hükümetini dava etmiş ve bu konuda bir ilk oluşturmuştu. ABD’den sonra salgından en kötü etkilenen Avrupa ülkelerinde de Çin’e öfke giderek büyüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 Nisan’da Çin’in salgınla mücadelesine ilişkin, “Açıkçası bilmediğimiz şeyler oldu.” diyerek şüphelerini dile getirmişti. Almanya’nın en büyük gazetesi Bild de Berlin’in 149 milyar euroluk bir tazminat talep etmeye hazırlandığını iddia etmişti. Çin’in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarının olduğunu söyleyen Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne 18 Nisan’da, “Koronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor.” demişti.
Etiketler: Çevre Sağlık » Çin » Dünya » Genel » Gündem » Haber » SiyasetBENZER HABERLER