logo

trugen jacn

ABD DİNİ ÖZGÜRLÜKLER KOMİTESİ’NİN UYGUR TÜRKÜ KOMİSERİ NURİ TÜRKEL İLE SÖYLEŞİ

Geçtiğimiz günlerce ABD Kongresi kontenjanından Uluslararası Din Özgürlükler Komitesi (USCIRF) Komiserliğine atanan ilk Uygur üyesi Dr.Nuri Türkel Çin yönetiminin bu ülkede yaşayan inanç sahiplerine yönelik baskı ve dini zulmüne karşı mücadele hakkında Acı Kış portalının sorularını cevaplandırdı.

Nuri türkel: "Uyghur mesilisi amérikaning dölet bixeterlikige munasiwetlik  istratégiyege chétilidighan mesilige aylandi"

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ÇKP.yönetiminin Uygurlar başta diğer Türk ve azınlıklar ile diğer dini ve etnik unsurlar ve dini gruplara karşı uygulamakta olduğu baskı ve zulmün şiddeti günden güne artmaktadır. Bu baskı ve uzlumler hakkında Dini Azınlıklar Komitesi’ne yeni atanan Uygur Türkü Komiser tanınmış bir avukatı olan Sayın Nury Turkel ile Çin’in etnik ve dini azınlıklara yönelik baskı ve zulüm politikası hakkındaki görüşlerini almak üzere kendisi ile bir söyleyi gerçekleştirdik.

Nury Turkel

Dr.Nuri Turkel

Kültür Devrimi’nin (1966-1976) uygulandığı günlerde Çin’in bir yeniden eğitim kampında doğdu ve hayatının ilk aylarını annesiyle esaret altında geçirdi. 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne öğrenci olarak geldi ve 1998 yılında sığınma hakkı kazandı. Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisansı ve Washington DC’deki Amerikan Üniversitesi’nden Juris Doktora derecesine sahip olan ABD’nin ilk eğitimli Uygur avukatı, mevzuata uygunluk, federal soruşturma ve yürütme, rüşvetle mücadele, havacılık, yasama savunması ve göç konusunda uzmanlaşmıştır.

Bir insan hakları savunucusu olarak, Washington DC’de 2003 yılında kurduğu Uygur İnsan Hakları Projesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir . Ayrıca çalışmalarını özgürleştiren Uygur Amerikan Derneği’nin başkanlığını yapmıştır . 2005 yılının Mart ayında tanınmış Uygur lideri Bayan Rebiya Kadeer. Acı Kış’ın bir arkadaşı olan Turkel, düşüncelerini ve bakış açılarını bizimle paylaşıyor.

Amerikalı olmayanlara USCIRF’in ne olduğunu ve nasıl işlediğini açıklayabilir misiniz?

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), yurtdışında din özgürlüğünü destekleme ve koruma yetkisine sahip bağımsız, iki taraflı bir federal hükümet komisyonudur. Dünyanın dört bir yanındaki dinsel özgürlük koşullarını izliyor ve Başkan, Kongre ve Dışişleri Bakanlığına politika önerileri sunuyoruz. USCIRF, dini özgürlük koşullarını değerlendirmek için uluslararası standartları kullanmaktadır, bu nedenle Amerikan değerlerini diğer ülkelere dayatmaya değil, bunları İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer BM anlaşmalarında yer alan ortak, evrensel normlarda tutmaya çalışıyoruz.

Komisyon, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlük Ofisi ile birlikte 1998 Uluslararası Din Özgürlüğü Yasası (IRFA) aracılığıyla Kongre tarafından oluşturulmuştur. Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı’nın aksine, USCIRF’ın bağımsızlığı, ABD müttefiklerinin ve rakiplerinin kayıtlarını mütevazi bir şekilde eleştirmesini mümkün kılıyor. Ayrıca, tüm dünyayı kapsamak yerine Çin gibi dini özgürlüğün en kötü ihlalcilerine odaklanıyoruz.

Uygur diasporasında önemli bir lidersiniz. USCIRF Komiseri olarak atanmanızın anlamı nedir?

Konuşmacı Nancy Pelosi’nin Komisyonda hizmet etmemi istediğinden gerçekten onur duyuyorum. IRFA’ya göre, Komiserler “dış ilişkiler, yurtdışında doğrudan deneyim, insan hakları ve uluslararası hukuk da dahil olmak üzere uluslararası dini özgürlük konusu ile ilgili alanlardaki bilgi ve deneyimleri nedeniyle not edilen seçkin kişiler olmalıdır. Ancak bu randevunun benden daha fazlası olduğunu da anlıyorum. Randevum, ABD hükümetinin en üst düzeylerinden, Uygur halkı ve Çin’in inanç savaşı nedeniyle acı çeken tüm dini topluluklar adına savunmayı asla bırakmayacağımızın açık bir ifadesidir. 

Zamanımı, Çin hükümeti tarafından toplama kamplarında alıkonulan Uygur Müslümanları adına savunmaya devam etmek için Komiser olarak kullanmayı planlıyorum. Bununla birlikte, son birkaç yıldır Uygurların dikkatini çekmeyen ve desteklemeyen dünyadaki diğer dini cemaatlere de ışık tutmaya yardımcı olmayı umuyorum. Yurtdışındaki Uygur toplumu etkili savunuculuk hakkında çok şey öğrendi ve bu deneyimlerin bir kısmını paylaşmayı planlıyorum. 

Çin’de ÇKP rejimi Uygurlara onları ayrılıkçı ve hatta terörist olmakla suçlayarak sert bir şekilde zulmediyor. Bu suçlamalara nasıl yanıt veriyorsunuz?

Toplama kamplarında bulunan milyonlarca Uygur ve diğer Türk Müslüman’ın inançlarını müdahale etmeden uygulamak dışında herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt yoktur. Aslında,  Associated Press’in  bu yılın başlarında bildirdiği gibi, sızan Çin hükümet belgeleri Uygur bölgesindeki yetkililerin, bir güvenlik riski oluşturdukları veya taahhüt ettikleri için değil, sakal yetiştirme veya peçe takma gibi dini uygulamaları nedeniyle Müslümanları hedef aldığını gösteriyor. bir suç. Bu ayın başlarında, İngilizce Deutsche Welle’deki Alman bilgi kanalı  , Çinli yetkililerin Uygur tutuklularını sahte yargılamalarda düzenli olarak mahkum ettiklerini ve dua etmeleri ya da başörtüsü takmaları da dahil olmak üzere itiraf etmeleri gereken bir “suçlar” listesinden seçim yapmaya zorladıklarını bildirdi.

Çin hükümetinin birisinin bir suç veya aşırılık yanlısı bir eylem gerçekleştirdiğine inanmak için herhangi bir nedeni varsa, bu kişi adil ve açık bir davada yargılanmalı ve seçtiği bir savunma avukatına izin vermelidir. Çin hükümeti milyonlarca Uyguru ve diğerlerini yargısız olarak gözaltına alarak kendi terörle mücadele yasasını bile ihlal ediyor. Uluslararası hukuk hükümetlerin haklarını ihlal etmemek için terörizmle suç ve savaşmak için orantılı yöntemler kullanmalarını gerektirmektedir. Milyonlarca bireyi gözaltına almak ve bir kültürün tamamını suçlamak   orantılı bir yanıt değildir . Geçtiğimiz Kasım ayında BM uzmanlarından oluşan bir  heyet , “yetkililerin azınlıkların haklarının bastırılması konusundaki orantısız vurgularının herhangi bir güvenlik riskini kötüleştirme riskleri” konusunda uyardı. 

ÇKP ve ÇKP tarafından zulüm gören diğer Türk azınlıklar Müslüman. Oysa İslam dünyası onlara karşı oldukça soğuk görünüyor. Bazı önemli Müslüman liderler, örneğin Suudi Arabistan’da bile bu zulmü haklı çıkardı. Neden?

USCIRF, uluslararası toplumun Çin hükümetinin Uygurlara ve diğer Müslümanlara karşı zulmüne karşı çıkmadığı için son derece hayal kırıklığına uğradı. Şok edici Mart 2019 yılında,  İslam İşbirliği Örgütü (İKÖ) bir açıklama yayınladı  commending- değil  Müslüman topluluğun tedavisini-Çin kınayan. Bazı ülkeler Çin’le yakın ekonomik veya güvenlik ilişkilerini tehlikeye atmaya karşı dikkatli görünüyor. Dahası, Çin hükümeti insan hakları siciline yönelik hafif eleştirilere karşı bile misilleme yaptı. Örneğin, Şubat 2019’da, Türk hükümeti kampları “insanlık için büyük bir utanç” olarak nitelendirdiğinde, Çin hükümeti İzmir’de önemli bir konsolosluğu kapattı. 

USCIRF ABD hükümetini Dışişleri Bakanlığı ve USAID kamu diplomasisi çabaları için fon artırmaya çağırıyor, böylece Çin’deki Müslümanlara karşı zulmü belgeleyen ezici kanıtları diğer ülkelerdeki kilit paydaşlara açıklayabilirler. Gerçekten de, Endonezya gibi bazı ülkelerde  , ABD kamu diplomasisinin bu konularda farkındalık yaratabildiğini gördük. Dışişleri Bakanlığı’nın ayrıca İKT gibi bölgesel örgütlerde daha aktif olması gerekiyor, böylece Çinli diplomatların Çin’in insan hakları siciline yönelik eleştirilere son verme çabalarına karşı koyabiliriz. 

Peki, USCIRF ve Çin cephesinde sizden sonra ne olacak?

Kongre geçen ay  Uygur İnsan Hakları Politikası Yasasını kabul etti . Bu, ABD mevzuatının Uygur ve Çin’deki diğer Müslümanların haklarını geliştirmeye odaklanan ilk önemli parçasıdır. USCIRF bu büyük zaferi memnuniyetle karşılıyor, ancak çalışmalarımız bitmedi. Başkan Donald Trump’ı yasayı hızla imzalamaya ve yetkisini ciddi dini özgürlük ihlallerinden sorumlu Çinli yetkililere karşı hedefli yaptırımlar uygulamak için kullanmaya çağırıyorum.

Kaynak : https://bitterwinter.org/nury-turkel-uyghur-leader-my-work-at-uscirf/

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
596 Kez Görüntülendi.