logo

trugen jacn

RUSYA’DA ÇİN’DEN İTHAL AYAKKABI KUTUSUNDAN “UYGURLARA YARDIM EDİN!” NOTU ÇIKTI

Rusya’da Çin’den ithal edilen ayakkabı kutularının içinden “İmdat ! Uygurlara Yardım Edin! ” yazılı bir not çıktığı açıklandı. İngilizce bu imdat notunun St.Petersburg’daki bir mağazada satılan bir ayakkabı kutusunda rastlandığı bildirildi. İnsan Hakları Uzmanları, Ayakkabı kutusunun içinden çıkan imdat notunun Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin Köle/İşçi olarak çalıştırıldıkları bir Çin tipi Toplama Kamplarındaki üretim tesisinde çalıştırılan bir tutuklu tarafından yazılmış olabileceği tahmin edildiğini bildirdi. Ayrıca, bu notun İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım cinayetleri için bir Alarm olarak düşünülmesi gerektiğini de belirttiler.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Rusya’da bir kişi satın aldığı The North Face marka terliğin içinde yardım talep edilen bir not buldu. OlayÇin‘in Uygurları Batılı markaların tedarik zincirinde yer alan fabrikalarda zorla çalıştırdığı iddiasını yeniden tartışmaya açtı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, St. Petersburg şehrinde yaşayan Arslan Gibadullin adlı bir Tatar internet üzerinden sipariş verdiği terlikler kendisine teslim edildiğinde hiç de beklemediği bir durumla karşılaştı.

Gibadullin, ayakkabı kutusundan çıkan notta ” İmdat ! Yardım edin, Çin’de hapisteyim. Lütfen Uygurlara yardım edin” yazılı notun fotoğrafını çekip Instagram hesabında paylaştı.

Gibadullin, "Yardım edin, Çin'de hapisteyim. Lütfen Uygurlara yardım edin" yazılı notun fotoğrafını çekip Instagram hesabında paylaştı.

Moscow Times’a konuşan ve imdat notunu bulan Gibadullin, “Eve geldim, terlikleri giymeye başladım. Elimi terliklerden birinin içine soktuğumda, içeriye sıkıca dikilmiş tuhaf bir notla karşılaştım” dedi.

Bu arada SourceMap adlı online veri kuruluşunun sunduğu tedarik zinciri haritası, The North Face’in ürünlerinin çoğunun Vietnam’da üretildiğini, bu ürünlerin üretimi için gerekli materyallerin bir çoğunun ise Çin’den geldiğini gösteriyor.
Bu arada SourceMap adlı online veri kuruluşunun sunduğu tedarik zinciri haritası, The North Face'in ürünlerinin çoğunun Vietnam'da üretildiğini, bu ürünler için gerekli materyallerin birçoğununsa Çin'den geldiğini gösteriyor.

Gazete söz konusu notun gerçek olup olmadığını doğrulayamadıklarını belirtirken sosyal medyada hızla yayılan  bu olay, küresel moda endüstrisinin Çinli tedarikçilerle olan ilişkisini ve bu kuruluşların Uygurları zorla Köle/İşçi olarak çalıştırdığı iddialarını bir kez daha gündeme getirdi.

80 bin Uygur Türkü fabrikalara gönderilmişti.

Avustralyalı düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün mart ayında yayımladığı rapora göre Çin‘deki kamplarda tutulan 80 bin kadar Uygur Müslümanının 2017-2019 döneminde dünyanın önde gelen şirketlerinden bazılarının Çin genelindeki fabrikalarına gönderildiği belirtilmişti.

AFP’nin haberine göre Apple,BMW,Sony,Nike,Huawei,Samsung ve Walkswagen gibi küresel şirketlerin bu fabrikaların tedarik zincirinde yer aldığı ifade edilmişti. 

Bu yıl temmuz ayında da 180’den fazla insan hakları grubu, neredeyse tüm moda endüstrisinin Çin’in Sincan bölgesinde Uygurların zorla çalıştırılması suçuna ortak olduğunu belirterek, bu markaları ürün tedarik etmeye son vermeye ve Çin’de “zorla çalıştırmadan” yararlandığı iddia edilen tedarikçilerle ilişkilerini kesmeye çağırmıştı.

ABD merkezli Uygur İnsan Hakları Projesinin kıdemli bir program görevlisi olan Peter Irwin, ” Çin’in Uygurlara yönelik baskı boyutuna bakıldığında bir süredir bu tür not ve mektupların gelmesi doğaldır.sözleri ile değerlendirdi.

Bu notun doğruluğu teyit edilebildiği taktirde, bu not,Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan baskı ve zulum gören ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Uygur azınlığın yurt dışına iletmeyi başardığı ilk yol ve yöntem ile ilk örnek olacaktır.

Kaynak : https://onedio.com/haber/internetten-siparis-ettigi-terligin-icinden-lutfen-uygurlara-yardim-edin-cin-de-hapisteyim-mesaji-cikti-943094?fbclid=IwA

Share
451 Kez Görüntülendi.