Son Dakika
Peter HARTCHER ( The Sydney Morning Herald Gazetesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Editörü- AVUSTRALYA )
” İnsanlık,şu Çalkantılı dünyada istikrar ve Barış Olmasını istiyorsa Milletler Ve Ülkeler Çin Tehdidine Karşı Yeni Ortaklıklar Ve Dostluklar Kurmalıdır. ”
Kanberra’daki Fransız büyükelçiliği COVİD-19 salgınının başlangıcında çılgınca birkaç ay geçirdi. Personel, Avustralya’da bulunan yaklaşık 12.000 Fransız vatandaşının ülkelerine geri gönderilmesinin organize edilmesine yardımcı oldu.
Neden? Çünkü, Fransa’nın Avustralya büyükelçisi Christophe Penot, “Avustralya’nın vebayı yönetmede bu kadar başarılı olacağını bilmiyorduk” diyor.
Avustralya’nın ölüm oranının milyon kişi başına 35 ve Fransa’nın 500’ü olduğunu bilselerdi, yetkililer farklı bir karar alabilirdi.
Önümüzdeki hafta Penot, Canberra’da üç yıl sonra ülkesine geri dönecek. Ama Avustralya’da yeniden çatışmaya başlaması ile geçmişte olduğu kadar ön yargılı tahminlerde olmayacak sanırım. Fransa, Mösyo Penot ile zamanımızın bir işareti olarak Hint-Pasifik bölgesi için yeni bir büyükelçi’yi görevlendirmiş olacak.
Paris neden umursuyor? Fransa, bir zamanlar bölgedeki kolonileri olan bir imparatorluk gücüydü, ancak diğer eski sömürge yöneticileri gibi, son yıllarda Avrupa meseleleriyle biraz meşgul oldu. Dikkatleri başka bir yerde. Bu değişiyor.
“Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron : Çin tarafından eşit bir ortak olarak görülmek ve saygı görmek istiyorsak, kendimizi örgütlemeliyiz.
Penot bana, “Çin’in yükselişinin bölgeyi istikrarsızlaştırmayacak bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak istiyoruz” dedi. Ya da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iki yıl önce Sidney Limanı’nda bir Avustralya savaş gemisinin güvertesinde dururken söylediği gibi: “Saf değiliz.”
Macron, “Çin tarafından eşit bir ortak olarak görülmek ve saygı görmek istiyorsak, kendimizi örgütlemeliyiz,” dedi. “Bu yüzden, bu değişiklik göz önüne alındığında, ortak bir strateji oluşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Penot, bu ziyaretin, Fransa’nın önceliklerinin “Hint-Pasifik’i sağlam bir şekilde haritasına yerleştirdiğini” söylüyor. Avustralya ile ilişkileri güçlendirme konusunda “emin adımlarla büyük ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim”. Bu ülkenin Fransız Donanma Grubu’nu A80 milyar dolara 12 denizaltı inşa etmesi için görevlendirme kararı, yeni yakınlığın merkezini oluşturuyor.
Penot, “Kurallara dayalı düzene çok ciddi bir şekilde meydan okundu” diyor. Paris, onu korumak için Avustralya, Japonya, Hindistan, Endonezya ve ASEAN bölgesindeki diğerleriyle çalışmak istiyor, diyor.
Fransa’nın hala önemli bir varlığı var. Yeni Kaledonya takımadaları ve Fransız Polinezyası ve Reunion adası da dahil olmak üzere Hint-Pasifik’te yedi denizaşırı toprağı var. Fransa’nın dünya çapındaki özel ekonomik bölgesinin yüzde 80’ini oluşturan sularla çevrilidirler. Fransız Donanması her yıl Güney Çin Denizi’nde serbest dolaşım tatbikatları yapmaktadır. Ve Avustralya gibi Fransa da bir Antarktik güçtür, Çin Komünist Partisinin küresel emelleri için bir başka öncelikli çıkar.
Avrupa çelişkili. En büyüğü İtalya olmak üzere Çin’in dünya çapındaki Kuşak ve Yol projesine on yedi Avrupa ülkesi imza attı. Bu, otoriter tek partili devlete kayda değer bir güveni işaret ediyor.
Aynı zamanda, AB’nin resmi politikası Çin’i Avrupa’nın “sistemik rakibi” olarak tanımlıyor. AB’deki ülkeler, taşıdığı yıkıcı etkinin kapsamını fark ettikçe, dış yatırım kurallarını ÇKP parasına karşı sertleştirdiler. Penot, “Avustralya’dan daha sonra yabancı müdahalesi AB’de önemli bir sorun haline geldi” diyor.
AB dışişleri başkanı Josep Borrell bu yıl, Avrupa’nın Çin ile ilişkilerinde “biraz saf” olduğunu, ancak daha gerçekçi hale geldiğini söyledi.
Penot, yeni işini daha geniş Avrupa Birliği’ni Macron’un düşünce tarzına getirmek için kullanmayı planlıyor. “Şimdi, AB’nin Hint-Pasifik’te kendi stratejisini geliştirmesini sağlamak için diğerleriyle, AB ile konuşacağız. AB’nin yapabileceği çok şey var ve güvenlik, eğitim ve kalkınma yardımı için çok fazla kaynak getirebilir. , iklim değişikliği, ticaret ve yatırım. “
Dünya ÇKP Diktatörlüğünün Sınır Tanımayan Hırsı ve Saldırganlığı Karşısında Yeni Uyanıyor
Dünya, Çin Komünist Partisinin hırsı ve saldırganlığına uyanıyor. ABD en yüksek ve en bariz ses oldu, ancak birçok ülke Pekin’in zorbalığına tepki vermeye başladı. Fransa sorunu anlamaya ve ona göre örgütlenmeye başlayan ülkelerden sadece biri.
On yıldan fazla bir süredir Pekin, ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya arasında uzun süredir tartışılan bir ortaklık olan “Quad” grubunun olasılığından bahsettiğinde acı bir şekilde şikayet ediyordu. Pekin, bunun “Çin’i kontrol altına alma” amaçlı bir komplo olduğunu ve Hindistan’ın katılmaya çok isteksiz olduğunu söyledi.
Ancak geçen hafta Quad ikinci bakanlar toplantısını yaptı. Quad yavaş yavaş şekilleniyor. Hindistan neden çekincelerini bir kenara bıraktı? Tek kelimeyle, Çin.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Quad’i çok daha ileri götürmek istiyor: “Yaptığımız şeyi kurumsallaştırdıktan sonra – dördümüz birlikte – gerçek bir güvenlik çerçevesi oluşturmaya başlayabiliriz,” dedi daha önce meslektaşları ile toplantıya giriyor. Amaç “Çin Komünist Partisinin hepimize sunduğu meydan okumaya karşı koymaktı”.
Pekin’in davranışı, görmezden gelmeyi ve sadece Çin ticaretini ve yatırımını kabul etmeyi tercih edecek çok sayıda ülkeyi alarma geçirdi. Çin’in seçkinleri tepkiyi fark ettiler: Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’nden Shen Dingli New York Times’a yaptığı açıklamada, “Çin daha alçakgönüllü ve alçakgönüllü olsaydı daha iyi olurdu” dedi .
Çin’in stratejik düşünürlerinin en milliyetçilerinden biri olan Yan Xuetong bile Pekin’in diğer ülkelerle ideolojik ve siyasi kavgalar seçmeye devam etmesinin ters etki yarattığını söyledi. Hükümet, “diğer insanların siyasi sistemlerine saygı duyma ve onların siyasi sistemlerini küçük düşürme küstahlığını bastırma bilincine sahip olmalıdır” dedi.
Dünya kamuoyu Çin’e karşı hareket ediyor. Bağımsız anket grubu Pew Research, geçtiğimiz hafta Çin’e karşı 14 ülkeden oluşan bir halkın tavrı anketi yayınladı: Pew, “Geçtiğimiz yıl olumsuz görüşler yükseldi” dedi.
Aşırı Diploması ,Yükselen Süper Güç Çin İçin Ödüller Sunar
“Bugün, ankete katılan ülkelerin her birinde çoğunluk Çin hakkında olumsuz görüşlere sahip. Avustralya, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, İspanya ve Kanada’da olumsuz görüşler en yüksek seviyelerine ulaştı. [Pew] Merkezi on yıldan fazla bir süre önce bu konu hakkında anket yapmaya başladığından beri puan. “
Güvensizlik dalgası, Çin’in COVID-19’u örtbas etmesi ve Çin’de üretilen virüsün yayılmasıyla başladı. Başkan Xi Jinping, o zamandan beri Pekin’in gözdağı ve diğer ülkelere yönelik istismarını yoğunlaştırmasıyla devam etti.
Ankete katılan 14 ülkede, ortanca yüzde 78’lik bir oran Xi’ye “uluslararası ilişkilerde doğru şeyi yapma” konusunda “güvenmediğini” ifade etti. Ankete katılanlar Donald Trump’a daha da az güveniyor. Bireyler riskten kaçınmak için başka ülkelere taşınmayı deneyebilirler, ancak biz başka dünyalara taşınamayız. Çalkantılı, kaynayan, fırtınalı bir dünyada istikrar umuyorlarsa, milletler yeni ortaklıklar kurmalı.
KAYNAK : https://amp.smh.com.au/world/asia/western-world-waking-up-to-beijing-s-bullying-20201012-( Peter Hartcher The Sydney Morning Herald Gazetesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Editörü- AVUSTRALYA )
BENZER HABERLER