logo

trugen jacn

BEYRUT LİMANININ PATLATILMASINDA ÇİN’İN PARMAĞI VAR Mİ ? ( 26 )

BEYRUT LİMANININ PATLATILMASINDA ÇİN’İN PARMAĞI VAR Mİ ?  ( 26 )

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü düşünce adamı,şair ve yazar ve Uyghurnet.org sitesi yazarı Mehmet Emin Hazret 05 Ağustos 2020 tarihinde Lübnan’nın başkenti Beyrut’da meydana gelen şiddetli patlama ve sonrasındaki gelişmeleri yorumluyor.

Dünya’yı tehdit eden ve bu tehdidini her gün biraz daha arttıran Çin’in her olaydan kendisine pay çıkarma felaketlerden nemalanma gibi geleneksel ahlak dışı davranışlarını örnekleri ile birlikte gözler önüne seriyor.

Youtube kanalımıza abone olarak katkı vermenizi bekleriz.

Yardımlarınız için teşekkürler

Beyrut Limanı Patlaması

Lübnan Sağlık Bakanlığı basın bürosu, 9 ağustos günü Beyrut limanında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler 158’e yükseldiğini, yaralı sayısı 6.000’den fazla  ve 21 kişi hala kayıp olduğunu açıkladı.

Patlama o kadar güçlüydü ki, Lübnan’ın 240 kilometre ötesindeki Kıbrıs adasında da deprem etkisi yaratmıştır.

Beyrut Valisi Marwan Abbud, patlamada en az 300.000 kişinin evlerini kaybettiğini ve ekonomik kayıpların en az 3-5 milyar ABD doları olduğunu söyledi

Lübnan Başbakanı Hasan Diab, güçlü patlamanın 2750 ton amonyum nitrattan geldiğini açıkladı.

Bu 2750 ton amonyum nitrat ne zaman, nereden gelmişti?

2013’te Moldova’ya kayıtlı bir yük gemisinin ilk olarak 2.750 ton amonyum nitratı Karadeniz kıyısındaki Gürcistan’dan Doğu Afrika ülkesi Mozambik’e taşıdığına dair popüler bir söz var. Bu amonyum nitratlara neden Lübnanlı yetkililer tarafından el konulduğuna gelince, şu anda farklı görüşler var.

Hong Kong’daki Apple Daily gazetesi, Beyrut patlaması Çin’in önceki yıllarda aşırı amonyum nitrat kapasitesiyle ilgili olabileceğini yazdı.

Deutsche Welle (Almanın sesi) ise, Gürcistan’dan amonyum nitrat sevkiyatının aslen Çin’den gelip gelmediğini Sorguluyor.

Çin’in amonyum nitrat dahil azotlu gübre üretimi 2013 yılına gelindiğinde  ciddi kapasite fazlası sorunu ortaya çıktığı bir gerçektir

Ön hesaplamalara göre, 2.750 ton amonyum nitratın neden olduğu ikinci patlama dalgası, bazı küçük nükleer bombaları aşan 1.100 tondan fazla TNT patlamasına eşdeğerdir.

6 Ağustos 1945’te ABD ordusu tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombası, yaklaşık 20.000 ton TNT eşdeğerine eşitti.

2015 yılında Çinin Tianjin limanında Beruttiki ile aynı 2  patlama olmuştu. Çin başbakanlık araştırma ekibinin kaza inceleme raporu, Tianjin limanına yakın depoda patlayan amonyum nitratın 445 ton TNT eşdeğer olduğu, patlamada  165 kişi öldüğü, 8 kişinin kayıp, 798 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. doğrudan ekonomik zarar ise 6,866 milyar RMB’dir. (bir milyar ABD Doları)

Çin dilindeki sosyal medyada ,Beyrutta meydana gelen patlamanın Çin’in önceki yıllarda aşırı amonyum nitrat kapasitesiyle ilişkili olabileceğini iddia ediliyor. Bazı Çinliler ise, bu amonyum nitrat  Çin’in “Kuşak ve Yol” girişimi aracılığıyla Lübnan’a gönderdiği bir gübre fazlası olduğunu ileri sürmektedir.

1995 yılında amonyum nitrat içeren bir karışımı Oklahoma City kentinde federal binaya gerçekleştirdiği terör saldırısında kullanmıştı. 2011 yılında Norveç’in Oslo şehrinde aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik de gerçekleştirdiği bombalı saldırıda amonyum nitrat maddesini kullanmıştı.

Beyrut limanında depolanan 2750 ton amonyum nitratı hangi terör örgütü Çin’den satın almıştır?

Beyrut Liman patlamasında gerçekten Çinin parmağı var mı? Bu konunda Çok yakında gerçekler ortaya çıkacaktır.

Share
826 Kez Görüntülendi.