Son Dakika
İsmail KAHRAMAN
Çin’de Neler Oluyor?
Türkiye’de yaşayan ve TRT’de çalışan Doğu Türkistanlı gazeteci arkadaşım Mirkelam Kaşgarlı ile Çin’de olup biteni konuştuk. Ölümcül virüsün perde arkasında neler olduğunu dinledim.
Çin gerçekten her bakımdan dünya ekonomisine yön veren bir yol, bir kuşak projesi ile tüm dünya ekonomisine hakim olmak istiyordu. Kısa bir süre önce Çin Devlet Başkanı, bizim büyümemize kim engel olup karşı çıkabilir diye kibirli bir şekilde dünyaya meydan okumuştu.
Çin’e ile kez gazeteci ve belgeselci olarak 2007 yılında gitmiş, Pekin, Şangay, Şian, Guanzo, Şincin ve Hokogu’yu gezip, belgesel çekmiştim. Daha sonra Doğu Türkistan’a 2012 yılında gidip Urumçi, Turfan, Yarkent, Hotan ve Kaşgar bölgelerini gezip, Pekin’e gitmiştim. Bu gezilerim esnasında Çin’deki ekonomik gelişmeyi yerinde görmüştüm. www.gebzegazetesi.com da Çin ile ilgili son yazdığım makaleyi sizlerle paylaşıyorum.
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=1564&t=makale
Gazeteci Kaşgarlı’nın anlattıklarını satır başları ile sizlerle paylaşıyorum.
1. Dünyada, en büyük biyolojik silah üretmek için çalışma yapılan üç laboratuvardan birisi Vuhan’da, virüs buradan bulaştı.
2. Korona Virüsü biyolojik silah olarak geliştiriliyordu, üzerinde deney yapılan hayvanlar deneyden sonra yakılıp imha edilmesi gerekirken, toplu olarak kaçak pazarda satıldı. İnsanlar bu hayvan etlerini yedikleri için virüs yayıldı.
3. Çin Komünist Yönetimi bu olaydan sonra üçe bölündü, bu olaydan sorumlu tutulan İsrail yanlısı yöneticiler eleştiriliyor.
4. İsrail yanlısı yönetimin lideri kısa bir süre önce İsrail’e gider, Çin’e dönünce Çinli lider Mao döneminden kalma yaşlı komünist yöneticilere yemek verir ve bu yemekten sonra yemeğe katılanların yüzde sekseni ölür.
5. Korona Virüsünden ölenlerin sayısını, Çin 1500 olarak açıklamakta, gerçek sayının 250 bin olduğu söylenmekte.
6. Vuhan kentinin nüfusu toplam 13 milyon civarında. Virüsün yayılmaya başlamasından sonra 5 milyon Çinli bu şehirden kaçarak Çin’in diğer kentlerine gider. Çin yönetimi bu kişileri ihbar edip yakalatanlara ödül vermekte.
7 Doğu Türkistan Korona Virüsünden en çok etkilenen yerlerin başında geliyor. İnsanların evinden çıkmasına izin verilmiyor, açlık tehlikesi başlamış.
8 Çin ekonomisi çok büyük darbe almış durumda, Çin ekonomisi 30 yıl geriye gitti. İnsanlar Çin parasını mikrop bulaşır diye almıyor, 130 dünya ülkesi Çin’den mal ithal etmeyi yasakladı.
Mirkelam Kaşgarlı, bu konuda geniş bir araştırma yazısı hazırladığını, önümüzdeki günlerde yayınlayacağını söylerken, daha önce yazdığı Türkiye Çin ilişkilerine dikkat çeken bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bizim bu yazıyı paylaştığımız saatlerde, ulusal basına düşen haberin özetinde şu bilgilere yer veriliyordu.
BOMBA iDDİA: ÇİN LABORATUVARINDAN MI YAYILDI?
DailyMail’in haberine göre; Bilim adamları, ölümcül virüsün Wuhan’dan 300 metre ötedeki araştırma laboratuvarında çıkmış olabileceğini iddia etti.
Korona Virüsü İle ilgili AA’da yer alan bir değerlendirme, Türk ekonomisinide ilgilendiren değerlendirmeyi birlikte okuyalım.
İstatistik bilimiyle yakından ilgilenen eski opsiyon piyasaları simsarı Nassim Nicholas Taleb tarafından ortaya atılan “siyah kuğu” (black swan) tabiri, finans ve ekonomi dünyasını derinden etkileme potansiyeline sahip, öngörülmesi güç nadir olaylara vurgu yapmak için kullanılır. Ticaret savaşları, Brexit ve çeşitli jeopolitik meselelerden dolayı tatsız bir dönem geçiren küresel ekonomi için yavaşlama ve hatta resesyon riski bir süredir konuşuluyordu. Endişelerden bir tanesi de bir “siyah kuğu” senaryosunun gerçekleşerek zaten sağlam olmayan zeminde ilerleyen küresel ekonominin iyice yoldan savrulmasıydı. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni nesil koronavirüs, böylesi bir senaryoyu akılla getirerek küresel ekonomiye yönelik tedirginliği arttırdı.
Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri
Türkiye ekonomisinin Çin’e bağımlılığı diğer G20 ülkelerine kıyasla daha düşük olduğu için Wuhan Virüsü’nün bize etkisi görece daha sınırlı kalabilir. Küresel ekonomik büyümenin ve ticaret hacminin ivme kaybetmesi, Türkiye’de ihracatın büyüme hızını yavaşlatabilir. Öte yandan Türkiye’nin Çin’e karşı verdiği dış ticaret açığı daralabilir. Küresel büyüme beklentilerinin gerilemesi petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor. Petrol fiyatlarının 55 doların altına inmesi enflasyon ve cari denge için olumlu bir gelişmedir. Öte yandan son dönemde hızlı bir artış kaydeden Çinli turist sayısında bu yıl yavaşlama yaşanabilir. Bu senaryo ise cari dengeye olumsuz yansır. Asya’daki yükselen piyasalardan çıkan küresel likiditenin bir kısmı alternatif bir piyasa olarak Türkiye’ye kayabilir. Sınırlı da olsa böyle bir para girişi finans piyasalarına olumlu yansır. Eğer virüsün küresel ekonomiye etkilerine dair beklentiler kötüleşirse FED ve ECB gibi büyük merkez bankaları ilave parasal genişlemeye gidebilir. Böyle bir politika hamlesi faiz ve döviz piyasaları özelinde Türkiye’nin sınırlı da olsa elini rahatlatır. Olası olumsuz ve olumlu yansımaların nette nasıl bir etki doğuracağı farklı kanallardan hangilerinin daha ağır basacağına bağlı olacaktır. ( Kaynak AA)
Etiketler: Çevre Sağlık » Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » insan hakları » kÖŞE YAZARLARI » Makale Analiz » Siyaset » SoykırımBENZER HABERLER