Son Dakika
Bir düzine cesur Uygur Türkü’nün Çin’in şantaj ve hatta ölüm tehditlerini göze alarak canla başla çalışması neticesinde ÇKP yönetiminin yıllardır sürdürdüğü yalan propaganda bir anda darmadağan oldu.Önce Çin Nazi Kamplarının varlığını inkareden resimler ve uydu fotoğrafları ve en önemlisi de bu ölüm kamplarda aylarca işkence gören ve daha sonra kurutulan mağdurların açıklamalarından sonra bu soykırım kamplarının Eğitim Merkezleri olduğunu öne süren Çin, sızdırılan ÇKP Üst yönetiminin “Gizli Uygur Soykırım Belgeleri”‘nin ifşa edilmesinden sonra karanlıklarla dolu bir sessizliğe gömülmüş görünüyor.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)
Amerikan The Washington Post gazeteside Uygur Türk’ü gazetecilerin üstün gayreti neticesinde tarumar olan Çin propagandasına dair habere yer verildi.
Özgür Asya Radyosu’nun (Radio Free Asia) muhabiri Gülçehre Hoca (Gulchehra Hoja) ve meslektaşı 11 Uygur Türk’ü gazeteci büyük baskılara ve tehditlere rağmen Çin’in dev propaganda hareketini dağıttı.
Çin Komünist Partisi Gülçehre Hoja’yı susturmak amacıyla Hoca’nın Doğu Türkistan’da kardeşini hapse attı, ailesini taciz etti, diğer bir çok akrabasına da baskı uyguladığı bildiriliyor. Ancak Çin’in baskısı sonuç vermedi. Doğu Türkistan’da bulunan Gülçehre Hoca’nın annesi ne zaman tehdit edilseler Gülçehre ile bir kez daha gurur duyduklarını ifade ediyor.
Haberde Çin’in Doğu Türkistan politikası için 21. yüzyılın en büyük soykırımı tabiri kullanılırken Özgür Asya Radyosunun Uygur masasında faaliyet gösteren sadece bir düzine Uygur Türk’ü muhabirin kendilerinin ve ailelerinin ölümünü göze alarak çalışması neticesinde tarumar edildiği dile getiriliyor.
Çin Komünist Partisi ilk etapta toplama kamplarının varlığını inkar etmekteydi. 2017 yılında Doğu Türkistan ile ilgili ilk haberler sunulmaya başlandığında haberlerin gerçek olup olmadığına dair bir şüphenin olduğu belirtiliyor. Toplama kampları, ailelerinden zorla alınan Uygur Türk’ü çocuklar, yokluk içinde yaşayan Doğu Türkistan halkı ile ilgili en az iki kaynaktan teyit edilerek hazırlanan haberler neticesinde bu şüphenin gittikçe dağıldığı dile getiriliyor.
Çin Komünist Partisi de bir süre sonra kampların varlığını kabul ediyor. Fakat bu kampların aşırılıkla, terörizmle mücadele ve meslek edinme kampları olduğu propagandasını yayıyor.
Haberler,uydu görüntüleri, bölgede yaşayan vatandaşlardan alınan bilgiler ve sonunda 2019 yılında Çin Komünist Partisinin parti içi yazışmalarının ifşa olması ile birlikte soykırım kampları ile birlikte toplu ölümler, yüzlerce caminin yok edilmesi, Uygur Türk kimliğinin silinmesine yönelik politikaların tamamı dünya gündemine oturuyor.
Çin hükumetinin Doğu Türkistan ile dünyanın geri kalanı arasındaki bağı tamamen kesmeye çalıştığı belirtilirken, muhabirlerle Doğu Türkistan’dan mahalli halk arasındaki görüşmelerin 1 dakika sürdürülebildiği ifade ediliyor. 1 dakikayı aşan konuşmalara Çinli yetkililer hatta girerek müdahale ediyor.
Özgür Asya Radyosunun Uygur Masası genel müdür yardımcısı Mehmetcan Cuma (Mamatjan Juma) meselenin kendileri için bir hayat memat meselesi olduğunu ve Uygur Türklerinin seslerini dünyaya duyuracak başka bir seçeneklerinin olmadığını ifade ediyor.
Kaynak: (https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/china-is-harassing-journalists-reporting-on-uighurs-they-cannot-be-stifled/2019/12/01/18ada52c-1148-11ea-b0fc-62cc38411ebb_story.html, 03/12/2019)FacebookTwitterWhatsApp (Türkçesi : millidusunce.com A.Selim Babaoğlu)
BENZER HABERLER