logo

trugen jacn
22 Ağustos 2019

AVRUPA ŞİRKETLERİ ” AÇIK HAVA HAPİSHANESİ”NE DÖNÜŞTÜRÜLEN DOĞU TÜRKİSTAN’DA !

New York Times gazetesi çarpıcı ve kısa bir haber analiz yayınlayarak Avrupa Ülkelerinin Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına karşı tutumuna ve samimiyetine dikkat çekti. Haber-Yorumda AB.ülkelerinin Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları ile Çin Nazi Kamplarına hapsettiği milyonlarca Müslüman Türk için zaman zaman raporlar yayınlayarak açıklamalar yaparak Çin’i kınayarak tepki gösterdiklerini diğer yandan ise Avrupa şirketlerinin özellikle Almanya’nın en büyük Volkswagen, Siemens ve diğer Şirketlerinin Milyonlarca Müslümanın toplama kamplarında tutulduğu ve Çin’in “Açık Hava Hapishanesi”‘ne dönüştürdüğü Doğu Türkistan’a yatırımlar yaparak para ve çıkarları için Çin yönetimine ekonomik destek verdiğini belirtiyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

BERLİN – Dünyada birçok insan Çin’in Uygur bölgesindeki uygulamalarını şimdi öğrenmiş olabilir. Çin’in bu ülkede inşa ettiği toplama kamplarında 11-3 milyon civarında Uygur Müslümanlar ve diğer azınlıklar yargısız infazla hapiste tutuluyorlar ve toplumdan ve hayattan enterne ediliyorlar. Çin’in bölgedeki bu uygulamalarının bir nedeni var. Uygur bölgesi Çin’e çok uzakta ve adeta dünyadan izole edilmiş durumda. Çin yönetimi ziyaretçilerin ve yabancı gazetecilerin bölgeye gitmelerini engelliyor ve gidebilenleri de taciz etmekten geri durmuyor. Yurt dışında temel insan haklarının verilmesi talebi ile faaliyet gösteeren aktivistlerin bölgede yaşayan aile üyelerini tehdit ve şantaj amacı ile tutuklayarak kamplara hapsediyor. Bölge sınırları dahilindeki her türlü haber ve bilgileri gizliyor ve sansürlemeye yönelik olarak bir dizi tedbirler uyguluyor. Bu konuda da olağan dışı bir şekilde büyük çaba harcadı.

Ancak Herbert Diess’in mazereti olmamalıdır.

Alman vatandaşı Herbert Diess, 2013’te Uygur bölgesinde kurulan ve yaklaşık 700 yerel işçi çalıştırılan ve yılda 50.000 araba üretebilen bir tesis açan Volkswagen’in CEO’su.

Bay Riess geeçtiğimiz Nisan ayında BBC’ye verdiği bir röportajda , CEO’su olduğu şirketine ait fabrikanın Çin’in toplama kampı ve çeşitli tutuk evlerinde arabayla 90 dakikalık mesafede olmasına rağmen, Hapishane veya toplama kamplarında kitlesel gözaltına alınan Müslüman azınlıklar hakkında ve bu uygulama ve sistemin farkında olmadığını ileri sürdü. Ancak onun bağlı olduğu Şirket Uygur bölgesindeki Toplama kamplarının varlığından haberdar olduklarını ve bölgede yaşayan azınlık Müslüman Uygurların sorunlarının ne olduğunu çok iyi bildiklerini ve durumun düzeltilmesini gerektiğini belirterek ” Biz Şirket olarak temel hukuk ve insan haklarına bağlı bağlıyız. Başkalarının da bu haklara uymasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Uygur bölgesinde faaliyet gösteren Alman şirketlerine ait resimler ile ilgili görsel sonucu

Diğer üst düzey yöneticiler ve yönetim kurulu başkanları hangi bahaneyi kullanıyor?

Ben en büyük 150 Avrupalı ​​şirketin yaklaşık yarısının, Uluslararası Af Örgütü’nün “Açık Hava Hapishanesi” olarak tanımladığı bir ülke olan Uygur bölgesinde ( Xinjiang’da) var olduğunu ve faaliyet gösterdiğini tespit ettim.Bölge’de faaliyet gösteren ve iş yapan şirketler için insan hakları konusunda bazı standartların oluşturulması gerektiğine inanıyorum.

Kapsamlı bir incelemeyi hak eden şirketler listesinin başında Siemens geliyor. Bu büyük Alman elektronik, ev aletleri ve otomasyon üretimi sahalarında ileri teknolojilere ve ağ oluşturma uygulamalarına Çin Elektronik Şirketi ” Technology Group Corporation” ile ortaklık kurmuştur.Bu şirket işbirliğini o derece geliştirmiştir ki Çin Ordusu ile Çin’in devlet askeri Birimleri için yüklenici Firma olarak büyük işler almıştır.Ayrıca Uygur bölgesindeki Müslüman azınıkları kontrol ve gözetim altında bulundurmak için Çin devlet güvenlik sistemi ile emniyet birimlerine de teknolojik destek ve bilgi sağlamaktadır. Bu durum İnsan Hakları İzleme Örgütünce eleştirilmektedir. Örgüte göre Avrupa Şirketleri hiç olmazsa toplama kampları için bu destek ve teknolojik desteği kesmelidir.

Uygur bölgesinde faaliyet gösteren Alman şirketlerine ait resimler ile ilgili görsel sonucu


Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/08/21/opinion/xinjiang-business.html?fbclid=IwAR3lJ98VF9wS9qvwj (Muhabir Marta Monteiro – BERLİN )

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1884 Kez Görüntülendi.