Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Uygur Türklerinin ana vatanı Doğu Türkistan’da 2017 yılında kaybolan ve Çin’in toplama kamplarına alındığı ortaya çıkan 40’ın üzerindeki kadına ulaşan Fransız haber ajansı AFP, bu Müslüman kadınların serbest bırakılmalarının ardından Uygur kadınlarının yaşadığı değişim sürecine dair bilgilere yer verdi. Haber göre, Çin yönetimi, kamplarda kadınlara zorla domuz eti yedirdi ve içki içirdi. Hayata tarzları tamamen değişen bu kadınların eşleri, “İslami yaşamdan tamamıyla uzaklaşmaları” halinde serbest bırakıldıklarını vurguluyorlar. Serbest bırakılan kadınlardan bazılarının eşleri, toplama kampındaki yetkililerin zorlaması nedeniyle kadınların istemedikleri halde restoranlara girip içki içtiklerini, namaz kılmayı bıraktıklarını ifade ediyor.
Adının gizli kalması şartıyla konuşan ve eşi Doğu Türkistanlı Uygur Türkü olan Pakistan vatandaşı tüccarlardan biri de eşinin domuz eti yemek ve içki içmek zorunda bırakıldığını söyleyerek bu şekilde Çinli yetkililere radikal fikirlere sahip olmadığını ispatlamak zorunda kaldığını belirtiyor. Yine aynı tanığa göre kadınlara yönetimden verilen bir rehber kitapta cami kırmızı çarpı işaretiyle gösterilirken Çince kitaplar yeşil tik işaretiyle gösteriliyor.
Çin’in sistematik baskılarına maruz kalan Uygur Türklerinden çok azının toplama kamplarından çıkabilmesi, üstelik çıkanların da psikolojik bunalımlar ve değişimlere maruz kalması endişe uyandırıyor. Söz konusu haberden aktarılan diğer bir Uygur Türkü kadının eşi, yetkililerin müdahalesinden sonra eşinin sessizliğe gömüldüğünü normal konuşmadığını ve etrafındaki herkesten şüphe etmeye başladığını, en yakınlarından bile şüphelendiğini aktarıyor. Adını açıklamayan Uygur Türkünün eşini artık tanımayarak bambaşka biri olduğunu söylemesi durumun vahametini ortaya koyuyor.
2017 yılında ortadan kaybolan yaklaşık 40 Uygur Türkü kadın geçtiğimiz haftalarda evlerine(Pakistan’a) geri döndü. Ancak bu kadınların kocalarına ulaşan haber sitesi, eşlerinin artık eskisi gibi olmadığını, toplama kamplarında dayatılan uygulamaların hayat arkadaşlarını değiştirdiğini söylüyor.
Etiketler: Çin » Din » Dünya » Ekonomi » Genel » Haber » insan haklarıBENZER HABERLER