Son Dakika
Alexandra MA
Çin, ülkeyi yeni bir küresel altyapıya bağlamayı amaçlayan devasa bir ticaret projesi olan “Bir Kuşak – Bir Yol Girişimi (BRI) uygulamaya başlamış bulunuyor.
Bu projelerin düğüm noktası , Çin’in kuzeybatısındaki kuşatılmış ekseriyeti Uygur Müslümanların yaşadığı Doğu Türkistan’dan( Sincan’dan) geçmektedir.
Pekin, Sincan’daki Uygur Müslümanların yaşamlarını yasaklama ve engellemelerle mahvediyor. Çinili Yetkililer, uyguladıkları bu baskıların zorunlu bir terörle mücadele operasyonu olduğunu öne sürüyorlar. Ancak, uzmanlar Çin yönetiminin bu baskılarını esas amacının Çin’in bu küresel projesini korumak amacı ile uyguladığını belirtiyorlar.
Batı Çin’in en çok Müslüman etnik azınlığı olan Uygurlar, dünyanın en ağır ve baskıcı devletlerinden biri olan Çin’in esaretinde yaşıyorlar. Yukarıdaki harita bunun nedenini açıklamaya yardımcı olur, diye düşünüyorum.
Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman Türklerin tamamı on binlerce yüz tanıma kameraları ile cep telefonlarındaki gözetim uygulamaları tarafından sürekli izleniyor . Tahminen 2 milyon Müslüman , fiziksel ve psikolojik olarak istismara uğramakta ve baskı ve zulüm ve işkencelerle bu kamplarda hapiste tutulmakatadır.
Çin hükümeti yıllardır Uygurları bir Terör Zanlısı olarak suçladı ve Uygur Müslümanların tüm bölgeye Dini aşırılık yanlısı fikirler ithal ettiğini iddia ediyor. Ancak Pekin’in Sincan’daki Uygurları bastırmak istemesinin başka bir nedeni var: Bölge, Çin’in küresel amiral gemisi ticaret projesi olan Kemer ve Yol Girişiminin (BRI) en önemli unsurlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor .
2013 yılında yürürlüğe giren Bir Kuşak-Bir Yol projesi Pekin’i demiryolları, Petrol ve doğalgaz boru hatları, yüksek suratlı kara yolu ve diğer altyapı projeleriyle dünyadaki 70 ülkeye bağlamayı hedefliyor. Bu proje Başkan Xi Jinping’in yeni ve modern bir Çin yaratma projesi ve siyasi mirasının önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.
ÇİN’İN MÜSLÜMAN UYGURLARI YOK ETMESİNİN TEK NEDENİ ÇİN’İN TRİLYON DOLARLIK ÇIKARLARI
Toplu olarak İpek Yolu Ekonomik Kuşağı olarak adlandırılan bu dev proje altı kara yolu ve bir deniz yolu olan Denizyolu İpek Yolu arasında bölünmüştür. Uygur bölgesi , haritadaki gibi, İpek Yolu Ekonomik Kemeri boyunca bunların birçoğunun düğüm ve kesişme noktası ve projelere ev sahipliği yapıyor.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi , Çin’in projeye 1 trilyon dolar ile 8 trilyon dolar arasında yatırım yaptığı tahmin etmektedir.
Çin Ticaret Bakanlığı’nın devlet tarafından işletilen Xinhua haber ajansı kanalı ile yaptığı açıklamaya göre , Çin’le BRI’de diğer ülkeler arasındaki mal ticaretinin 2018’de 1.3 trilyon dolara ulaştığını bildirdi
Çin’in 1 trilyon dolarlık altyapı projesi istilacı kuş ve sürüngen türlerinin yayılmasını teşvik edebilir
2014 yılında inşa edilen Çin-Kazakistan sınırındaki Korgas lojistik terminali gibi birçok altyapı projesi Kemer ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirilmiştir.
2014 yılında inşa edilen Çin-Kazakistan lojistik terminali gibi birçok altyapı projesi Kemer ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Uzmanlar, Çin’in Bir Kuşak-Bir Yol projelerinin inşasına paralel olarak Çin’in baskı ve zulmünün şiddeti arttırılan bir oranda bölge’de uygulandığına dikkat çekiyor.
Çin terörist olduklarından şüphelendikleri veya en azından bu ülke genelinde şiddeti kışkırtmakla suçladığı bir kısım militan Uygurların 2000’li yılların başında birçok Uygur ayrılıkçılar gibi ülkelerinden ayrıldıklarını için Afganistan ve Suriye’ye giderek bu ülkedeki savaşa katıldıklarını önü sürüyor.
Ancak son 2 yıldır Doğu Türkistan’da uygulanan yoğun baskı kampanyası, daha önce Tibet’te yoğun bir gözetim programı tasarlayarak uygulayan Bölgesel Komünist Parti sekreteri olan Chen Quanguo’nun yönetimi altında geçtiğimiz iki yıl içinde hızlandırılmış bulunuyor.
Sincan’daki normal insanlar , saatlerini farklı bir zaman dilimine ayarlamak veya diğer ülkelerdeki insanlarla, hatta yakınlarıyla iletişim kurmak gibi olağan haklarından engellenmiş ve yasaklanmış durumdadır. Toplama kamplarının dışında olanlar ya ailelerini ve çocuklarını veya yakınlarını kaybetmiştir. Onlar yönetimce toplama kamplarına hapsedilmişlerdir.
Virginia’daki bir Uygur eylemcisi olan Rushan Abbas, Business Insider’a şunları söyledi: “Çin’in bölgedikii bu insan haklarını ağır derecede ihlal eden uygulamalarının Bu, Xi Jinping’in projesi olan Kemer ve Yol Girişimi ile çok yakından ilgisi bulunmaktadır. Çünkü Uygur Bölgesi, Xi Jinping’in Bir Kuşak-Bir Yol olarak adlandırılan bu projesinin en önemli noktasının merkezinde yer alıyor. .”
Aktivist Ruşen Abbas, şu anda Çin’in Uygurları susturma misyonu ve hedefinde olan ve yurt dışında yaşayan birçok Uygur’dan biri. Abbas’ın Çin’in Washington’daki insan hakları sicilini eleştirmesinden altı gün sonra kız kardeşi ve teyzesi ülkesinde koyboldu ve kendilerinden hala haber alınamıyor. Ruşen Abbas Ailesinin ortadan kaybolmasının, kendisinin aktivizminin doğrudan doğruya bir sonucu olduğuna inanıyor.
Çin azınlık politikası üzerine bir akademik uzman olan Adrian Zenz, bu yılın başlarında The New York Times’a şunları söyledi : “ Uygur bölgesinin dünyadaki rolü Çin’in Bir Kuşak- Bir Yol küresel projesi ile büyük ölçüde değişmiş ve önem kazanmıştır. Çin’in esas amacı bölgeyi Çin’in ekonomik bir gelişmeleri için “ Merkezi ve Çekirdek bölgesi” haline getirmektir.”dedi.
Kaynak : https://www.businessinsider.sg/map-explains-china-crackdown-on-uighur-muslims-in-xinjiang-20
Etiketler: Çin » Dünya » Eğitim » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » kÖŞE YAZARLARI » Makale Analiz » SiyasetBENZER HABERLER