Son Dakika
ABD. ve Avustralya’daki çeşitli Üniversitelerde çalışan 100 kadar Akademisyen Çin’in Doğu Türkistan’daki Nazi Kamplarını kapatması ve bu kamplarda tutuklu 1-3 milyon arasındaki tutukluları serbest bırakması için ortak bir mektup ile Çin yöhetimine çağrıda bulundu.
ABD.’nin New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı Prof.Dr. Kong Jierong ile Avustralya’nın Sydney Şehrindeki Macquarie Üniversitesi öğretim üyesi Sinolog olan Kevin Carrico birlikte ortak bir açık mektup kaleme alarak yayınladı. Açık mektupta dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren Üniversitelerdeki Akademisyenlere çağrıda bulunuldu . Açık mektupta akademisyenleri sessizliklerini bozmalarını Çin’in Uygur bölgesinde Eğitim Merkezi adı ile açtığı Toplu Cezalandırma Kamplarını kapatması ve 1-3 milyor arasında tahmin edilen bu kamplardaki tutukluları serbest bırakılması için Çin’e çağrıda bulunmalarını talep etti.
Açık mektup, söz konusu Akademisyenlerin kendi kişisel bloglarında da yayınlandıktan sonra 14 Ağustos 2018’de Hong Kong’ta yayınlanan South China Morning Post gazetesinin web sitesinde de yayınlandı.
” Sincan Teklifi ” olarak adlandırılan açık mektupta şu hususlar yer alıyor ;
Açık mektup, Çin’i araştıran uzmanlar ve bilim insanları ile diğer akademik alanda çalışanlara çağrıda bulunuyor ve onların şimdiye kadar takındıkları sessizliği kırmaya ve Doğu Türkistan’da günden güne kötüleşen insan hakları durumunun iyileştirilmesi için Çin yönetimine uyarılarda da bulunmaya çağırıyor.
Bu açık mektuba ABD, Avustralya ve Avrupa’dan 100’den fazla tanınmış Sinolog, bağımsız akademisyen, yazar ve gazeteci açık mektuba imza attığı görülüyor. İmza atanların arasında şu anda ABD’ye sığınan İnsan Hakları Savunucusu Avukatlardan Chen Guangcheng ve Teng Biao de bulunuyor.
Uluslararası İnsan Hakları Örgütü, 09 Eylul 2018’de bir rapor yayınlamış ve bu raporda Çin’in Uygurlara yönelik büyük çaplı baskı ve zulüm hakkında kanıtlara dayanan ayrıntılı bilgi ve haberlere yer vermişti. Bu raporun yayınlamasından bu yana, uluslar arası toplumun Birleşmiş Milletler başta olmak üzere ülkelerin ve uluslar arası insan hakları ve hukuk kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiği konusundaki baskıları artmıştı.
BM.Irk Ayırımcılığını önleme Komitesi’nın 39.dönem toplantısında söz alan Fransa ve Almanya Temsilcileri 18 Ağustos’taki oturumda söz alarak Çin hükümetini Doğu Türkistan’daki yeniden eğitim kamplarını derhal kapatmaya çağırmıştı. Ancak Çinli Delegeler BM.Irk Ayrımcılığı ile Mücadele Komitesinin hazırladığı raporu reddetmişti.Çinli Temsilciler bu kampların Uygurların mesleki eğitimine ve aşırı İslamcılığın yayılmasını önlemeye yönelik olduğu iddialarını ileri sürmüştü.
Kaynak: http://www.haberuygur.com/
Etiketler: Çin » Dünya » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Röportajlar » Siyaset
BENZER HABERLER