Son Dakika
İstanbul’un Zeytinburnu İlçesi sınırları içerisinde bulunan Topkapı’da tarih ve kültür ile ile iç içe Türk Dünyası Mahallesi’nde 6 Bağımsız Türk devleti ile Rusya’ya bağlı 2 Muhtar Cumhuriyete tahsis edilen konaklar ile Kazak ve Kırgiz Türklerine özgü Aköyler (Keçe evler) bulunmaktadır. Bu konak-Evlerde o ülkelere ait folklorik eserler, tanıtıcı resimler ve objeler yer alır. Ancak Doğu Türkistan daha bağımsız bir devlet olamadığı için bu Türk Dünyası Mahallesi’nde temsil edilemiyor. Ancak,bu eksiklik bir Uygur Restoran ile çok güzel telafı edilmiştir. İstanbul’un bu çok önemli ve canlı kültürel ve tarih açık hava Müzesinde bu Müze-evleri ziyaret edenler Uygur Zinnet Restoran’da Uygur Türklerine özgü çaylar içerek yorgunluklarını atarak dinlenebiliyorlar. Eğer açlıklarını gidermek isterlerse bu Restoranda bir birinden leziz Uygur yemekleri yiyerek açlıklarını gidermeleri her zaman mümkün.Zaman Gazetesi’nde yayınlanan ve Zinnet Uygur Restoran’i tanıtan bir kültür yazısını aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Hemra KÖSE
Topkapı Kültür Mahallesi’ndeki Zinnet Restoran, Uygur mutfağının birbirinden leziz yemeklerini sunarak şehrin gastronomi dünyasına renk katıyor. İtalyan Gezgin Marco Polo’nun İpek Yolu ziyaretinde yediği yemeklerle burada tanışmanız da mümkün.
İstanbul Valisi Sayın Vasif Şahin ile İstanbul BŞ.Belediye Başkanı Sayın Dr. Kadir Toptaş birlikte Topkapı Türk Dünyası Mahallesi Zinnet Uygur Restoran’i birlikte ziyaret ettiler. 2015
Topkapı Kültür Mahallesi’ndeki Zinnet Restoran, lezzet peşinde koşanlar için ideal bir mekân. Restoran, Uygur mutfağının birbirinden leziz yemeklerini müşterilerine sunarak şehrin gastronomi dünyasına renk katıyor. Göşnan, lağmen, çüçüre, kude böreği, pintoza salatası şeklinde sıralasak “Onlar ne ola ki?” diyebilirsiniz ancak yediğinizde kendi mutfağınızdan uzaklara savrulmadığınızı anlayacaksınız. Her bir yemeğin tarihî arka planını dinledikçe de öğrenmenin lezzetiyle aldığınız tat artacak. Zira bu yemekler atalardan yadigâr. Örneğin çüçüre adındaki mantı çorbası… Satır kıyması soğanla yoğrularak iç harç yapılıyor ve mantı haline getiriliyor. Mantılar çeşitli baharatlar ve sebzelerle buluşturularak çorbası yapılıyor ve bu çorba Göktürklerden kalma, yiyeni 8. yüzyılın mutfağına yolculuyor.
Göşnan denilen etli ekmek ise İtalyan Gezgin Marco Polo’nun İpek Yolu ziyaretinde yediği yemeklerin başında geliyor. Polo, lağmen adındaki makarnayı da pek beğeniyor. Nitekim bugün İtalyanların pizzası ve makarnası meşhur, Polo’nun katkılarıyla. Zinnet’te bu yemeklerin yüzyıllar önceki halini yemeniz mümkün.
200 ÇEŞİT YEMEK VAR
Restoranın işletmecisi Zarife Kerim, Türkiye’ye geleli 16 yıl olmuş. Zinnet açılalı ise 8 yıl… ‘Restoran açayım’ hayaliyle yola çıkmamış Kerim. Tekstil mühendisliği okumuş, uluslararası ilişkiler alanında master ve doktora yapmış. Yolun sonu akademisyenlik… Derken annesi vefat etmiş. Kerim de babasını mutlu edebilmek için Uygur yemeklerine sarılmış. Yemeklerin tarifi, tarihi derken Uygur kültürünü anlatmanın en kestirme yolunun mutfaktan geçtiğini fark etmiş. Türkiye’de yaşayan ablasını sık sık ziyaret eden Kerim, buraları sevince restoran açmaya karar vermiş. Mekân ararken Kadir Topbaş’ın basın toplantısına denk gelmiş, fırsatını bulup kendisine Uygur mutfağı ve kültürü üzerine hazırladığı projeyi sunmuş. Böylece Topkapı’da açılması planlanan Kültür Mahallesi’ndeki yerini almış, 8 yıldır da hizmet veriyor.
Kerim, “Beni gören Koreli misin, Çinli misin, Japon musun diye soruyor ama Uygur Türkleri hakkında fikri olan pek az veya hiç yok. Restoran açma hayali kurmamıştım ama kültürümüzü tanıtmak için yol arıyordum. Yemek, bir kültürü anlatmada en iyi yol. Göşnan adındaki ekmeğimizin etrafındaki şekiller bile Uygur mutfağının ne kadar estetik olduğuna işaret. Kaldı ki Türkistan’da binden fazla yemek çeşidi var. Burada yaklaşık 200 çeşit mevcut. Objelerle ve Uygur hikâyelerini anlatan tablolarla da kültürümüzü tanıtıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
TÜRKLER YENİ TATLARA AÇIK DEĞİL
Zarife Kerim, “Zinnet’i cazip kılan lezzetleri.” diyor. Objektif davranmasını rica edince, “Bu tatlara alışkın olduğum için mi bana öyle geliyor diye düşünüyordum fakat gelen müşteriler tekrar geliyor. Ayrıca mutfağımızda makineler ya da dondurulmuş gıdalar yok. Her bir yemek sipariş üzerine o an hazırlanıyor ve ciddi bir emek var. Yemeği lezzetli kılan da bu emek. Servisimiz yavaş olabilir ama beklemekten şikâyet edenler de lezzetlerden tatmin olduğu için memnun ayrılıyor.” şeklinde konuşuyor. Türklerin yeni tatlara açık olmadığını söyleyen Kerim, etten baharata varıncaya kadar diğer mutfaklara açık olmak gerektiğini dile getiriyor.
Türk dünyasının lezzetlerini orijinal sunumuyla ikram eden Zinnet Restorant ile uzak coğrafyaların rüzgârını Topkapı’da estiriyor ve Ramazan’da sizleri Uygur mutfağını tanımaya davet ediyor.
ZİNNET’TE İFTAR MENÜSÜ
İftariye tabağı: Medine hurması, zeytin, bal, ceviz, siyah kuru üzüm, kuru kayısı
Kuşkaç tili (Serçe dili) çorbası: Hamur yoğurulur ve oklavada açılır. Açılmış hamur kesilir. Kesilen hamur ise çeşitli sebzelerin konulduğu kemik suyunda kaynatılıp yapılan, besleyici bir çorbadır. Kesilen hamur kuş diline benzediği için bu çorba Kuşkaşteli olarak adlandırılır.
Salata: Mevsim sebzeleriyle, zeytinyağı ve limon eşliğinde…
Samsa böreği: Et ve soğan karıştırılıp; haco, kara biber, pil pil gibi baharatlarla tatlandırılıp kıyma yapılır. Hamur su ve yumurtayla yoğurulup küçük yuvarlak parçalara bölünür. Yuvarlanmış hamurlar elde açılıp içine hazırlanmış kıyma koyulup kare şeklinde düğülür ve fırına verilir.
Etli Türkistan pilavı/Özek pilavı: Et, soğan ve havuçla uzun bir süre kavurulduktan sonra üzerine su ilave edilir. Koyulan su, havuç ve etin bütün enerjisini alınca yıkanıp hazırlanan pirinç koyulup bir süre demlenir. Bu pilav, özel alüminyum kazanlarda yapılır.
Şaşlık kebap: Orta Asya’nın meşhur kebaplarından biridir. Kuzu budundan (arka) yapılır. Pil pil, kimyon, karabiber ve kırmızı pul biber ile tatlandırılıp bir süre bırakıldıktan sonra şişlere geçirilir ve mangalla pişirilip servis yapılır.
Nan: Süt, kaymak, yumurtayla hamur yoğurulur. Yoğurulmuş hamur istediği büyüklükte şekillendirilip ortası inceltilir ve tandırda pişirilir. Yöresel Uygur ekmeğidir.
Tatlı, meyve ve meşrubat da menünün bir parçası.
Kaynak : http://www.zaman.com.tr/ekler_ipek-yolundan-esen-lezzet-ruzgari_2368400.html
Etiketler: Dünya » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Kültür Sanat » Makale Analiz » RöportajlarBENZER HABERLER