logo

trugen jacn
05 Mayıs 2015

TRT FİLM FESTİVALİ ” UYGURLAR ; ABSÜRD BİR TUTSAKLIK HİKAYESİ” FİLMİ İLE AÇILIYOR

Ruşen-Hanriguez

 Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
11 Eylul 2001 ‘de New York’ta meydana gelen terör saldırılarından sonra ABD’nın öncülüğünde başlatılan Küresel Terörle Savaş operasyonlarında Pakistan yönetimini tarafından Terörist oldukları iddiası ile tutuklanarak bir kaç bin dolar karşılığı ABD.Askerlerine teslim edilen ve Guantanomo Askeri kampında yıllarca işkence edilerek tutsak edilen 22 Uygur Türkü’nün hikayesinin anlatıldığı  ” Uygurlar : Absürd Bir Tutsaklık Hikayesi ” adı ile Kanada’da beyaz perdeye aktarılmıştı.
Aslen Arjantıntınlı olan ve Askeri diktatörlük rejiminden kaçarak Kanada’ya yerleşen P.Henriquez’in yönetmenliğinde çekilen bu filimin bir çok sahnesi olayların kahramanları ile yapılan raportajlar ve onların anlatımlarına dayanıyor.
TRT.Genel Müdürlüğü tarafından 07-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Uluslar arası Belgesel Filim Festivalının açılışı 07 Mayıs Perşembe günü  Guantanomo’da yıllarca suçsuz yere  tutsak kalan  Uygurların anlatıldığı bi filimin gösterilmesi ile açılıyor.
Filimin yönetmeni Kanadalı Yönetmen P.Henriquez ile filmin  çekilmesinde danışmanlık ve tercüman olarak görev alan ve ABD’de yaşayan Uygur aydın ve aktivisti Ruşen Abbas Hanım de festivalın  açılışına  katılmak üzere  Türkiye’ye geliyor.

       Uygur aydını ve   aktivisti Ruşen Abbas Hanım,Hür asya radyosuna bu belgesel  filmi daha önceki bir programda filmi  şöyle değerlendirmişti, ” Bu film,Guantanamo’daki Uygurlar hakkında şimdiye kadar yapılan belgeseller içinde en önemli ve başarılı olarak gördüğüm  bir eserdir. Rejisör  de Uygurlar ile  aynı  takdiri paylaşan,   zulüm ve baskı yüzünden ülkesini terk eden bir kişi olduğu için, suçsuz yere yıllarca esir hayatı yaşayan  Müslüman Uygurların  acılarını kalbinin derinliklerinde hissetmiş olduğunu düşünüyorum ve bu nedenle bu belgeseli yapmış olduğunu tahmin ediyorum. ” Şeklinde konuşmuştu. Ruşen Abbas,ayrıca Belgesel’ın  Guantanamo Esir Kampı’nda yıllarca  esir tutulan ve suçsuzlukları sonradan anlaşılan  2006’de   Arnavutluk’a yerleştirilen Ebubekir Kasım, daha sonraki yıllarda Bermuda’ya  gönderilen Abdulhalil ile  Paulo’ya yollanan  Ahmet olmak üzere 3 Uygur mülteci’nin anıları ve anlatımları   ile  Guntanamo’da  yıllarca zor şartlar altında  esir  tutulan günahsız Uygurların  hayatını aydınlatmaya çalıştığını de açıklamıştı.

 Ruşen-Tutsaklar

Film’de yine Guantanamo’da esin tutulan masum Müslüman Uygurların sorunu ile  yıllarca ilgilenen ve bunların hayatına yakından tanıklık eden,bunlara    çeşitli yollarla  yardımcı  olmaya çalışan Ruşen Abbas başta onların  Avukatlarının ve bunlara tercüman olarak görevlendirilen tanıkların   hatıratları ile açıklamaları  de yer almakta.

Belgesel’de 22  Müslüman Uygur Türkü’nün   tutuklanması, Guantanamo’ye nakli  ve  bunların suçsuzluğunun  anlaşılmasından sonrası yıllarca süren tartışmalar ile bunların Üçüncü bir ülke’ye yerleştirilmesi safhalarına  dair bütün ayrıntılar  “Anlamsızlıklar ve  Yersiz Hatalar” temelinde   aydınlatılıyor.

Etiketler: » » » » »
Share
2102 Kez Görüntülendi.