logo

trugen jacn

05 NİSAN 1990.ŞANLI BARIN DİRENİŞİ : DOĞU TÜRKİSTAN MÜCADELESİNDE DÖNÜM NOKTASI

Bugün 05 Nisan 2015. Doğu Türkistan  Özgürlük ve milli bağımsızlık Mücadelesinin , 20.yüzyıldaki  dönüm noktası olan Barın milli ayaklanmasının 33.yıldönümüdür. Barın Ayaklanmasının Önderi Doğu Türkistan Islahatçı İslam Partisinin Lideri Zeyyiddin Yusuf Başta olmak üzere bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Kabirleri nur,Mekanları cennette olsun.Amin

5 Nisan 1990: Çin'in Doğu Türkistan'daki Barın Katliamı

Hamit Göktürk  (UYHAM)

Barın İlçesi Kaşgar Merkeze 60 Km. ilçesi Yenihisar’a ise, 35 km. uzaklıktadır. Yenihisar İlçesi  Barın’a daha yakın olan için Barın halkı daha çok Yenihisar’a gitmeyi  tercih ediyorlar. Ayrıca bu ilçede önemli  sayıda olan Kırgiz Türkü  Soydaşlarımız  Uygurlarla birlikte barış içinde Kardeşçe birlikte yaşamaktadırlar.  

Aktu İlçesi ile ona bağlı Barın kenti Pamir dağları eteklerinde, Taşkurgan yolu üzerinde  Tackistan,Afganistan(Vahan koridoru üzerinden)Pakistan ve Hindistan sınırlarının düğüm noktası ve askeri  yönden  çok önemli bir  konumdadır. Barın İlçesi, Pamir dağlarının yüksek eteklerinde yer alması ulaşımdaki zorluklar  ve diğer etkenler sebebiyle İstilacıların fazla nüfuz edemediği, dini ve milli duyguların çok güçlü olduğu bir bölgedir. Ayrıca, 1860’lı yıllarda Doğu Türkistan’a saldıran  Mançu-Çin işgalçılarına  verilen kahramanca mücadelenin  ileri karakolu olmuştur. Kaşgar cephesinin  önderlerinden Sıddık Bek Aktu’lu(Barın’in bir büyük Köyü/kasabası) bir Kırgiz Türkü’dür.  1944’te  Gulca merkezli Kurular Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin genel Kurmay Başkanı Genel İshakbek Mononov de bu bölge doğmuştur. Dünya’ca ünlü Kırgiz Türkü Manasçımız Yusuf Mamay Barınlı Kırgiz Türkü’dür.  Aktu İlçesi ve onun kalbi sayılan Barın kenti  bu ve benzeri özellikleri ile öne çıkmaktadır. 
Barın, Aktu ilçesine 17 km.uzaklıkta olup, yüzölçümü bin Km2.dır. 1990 yılı   resmi rakamlarına  göre nüfusu 20 bin kadardır. Barın’ın  bağlı olduğu Aktu(Aktağ) ilçesi  Çin İşgalcilarca  1955 yılında  ilan ettiği  sözde Artuş merkezli Kızılsu Kırgız Özerk Oblastı (Özerk İli) ‘na bağlanmıştır.  

Kızılsu Aktu Hrt.
ÇİN İŞGALİNDEN SONRA BARIN’DA MEYDANA GELEN  MİLLİ BAĞIMSIZLIK HAREKETLERİ
1. HEKİM TAŞ İSYANI : 1950’de Barın Kenti  Başkan Yardımcısı Hekim Taş  işgalcılara karşı silahlı  bir harekat başlatmıştır. Ayaklanma  Kaşgar’dan sevkedilen  ÇKP. İşgal  güçlerince bastırılmıştır. Dağlara çekilerek direnişe devam eden  ayaklanmanın Lideri Hekim Taş yakalanmış ve kurşuna dizilmek suretiyle şehit edilmiştir.   
2. Aziz Osman İsyanı:  Barın kentinden olan Aziz Osman, 16 Ağostos 1969 Mao’nun  tarihin en büyük felaketi sayılan kültür devrimi sırasında Mao’nun silahlı  Kızıl Çetelerinden ele geçirdiği silahlarla yeni bir ayaklanma başlatmıştır. Ayaklanma  kanla bastırılmış ve  onlarca mücahit idam edilmiş ve yüzlerce  kahraman ise  tutuklanarak çeşitli cezalara çarptırılmıştır.  
3. Mehmet İsa İsyanı: Aziz Osman isyanından bir yıl  sonra  1969’da Ağostos 1969’da Mehmet İsa adında bir Önderin  liderliğinde  bir ayaklanma  başlatılmıştır. Çinli işgalcılar bu Ayaklanmaya katılanların sayısını  700  kişi olarak açıklanmıştır. Çin Ordusundan ele geçirdiği  silahlarla silahlanan Mücahidler kanlarının son damlasına kadar  dağlarda  gerilla savaşı vermiş ve yüzlerce işgal askerini yok ederek   İşgalcılara önemli  kayıplar verdirmiştir.
4. Zeyyiddin Yusuf İsyanı: Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisi Lideri Zeyyiddin Yusuf komutasında 05 Nisan 1990’da silahlı  büyük bir halk hareketi başlatmıştır. Bu Milli Direniş  Türkiye başta  ilk kez uluslar arası medyada  yer almış  yankı  bulmuştur. Bu  milli  Direniş  Doğu Türkistan’ı bağımsızlık  mücadelesinde çok önemlidir ve  20.yüzyılın sonunda bir ilk ve dönemeç olarak kabul edilir.

Doğu Türkistan Reformcu İslam Partisi, Türk- İslam dünyası ve insanlık alemine bir beyanname neşrederek ayaklanma hakkında bilgi vermiş ve tüm dünyalardan kendilerine yardım etmelerini  talep etmiştir. Barın  Ayaklanmasını gerçekleştiren Doğu Türkistan İslahatçı  İslam Partisinin Lider kadrosu ve yayınladıkları Uygurca bildiri 05 Nisan 1993’te geçtiğimiz yıllarda kapanan bir ulusal  Gazetede tam sayfa olarak yayınlanmıştır.

Barın ayaklanması önceki bağımsızlık hareketlerine göre  daha örgütlü ve sistemli olarak yapılan bir Milli harekettir. DTİİP’nun Kuruvusu şehit Lider  Mücahitlere yaptığı bir konuşmasında  hedeflerinin Doğu Türkistan’da 3. Cumhuriyeti kurmak olduğunu açıklamıştır.

Çin işgal yönetiminin bu milli direniş hareketini bastırması haftalarca  sürmüştür. İşgal yönetimi direnişi bastırmak için  Çin’den özel Paraşutçu birlikler sevk ederek  ancak bastırabilmiştir.

5 Nisan 1990 Barın Katliamı 30 Yıldır Dinmeyen Acı

2000’lı yıllarda ABD’ye iltica eden ve Barın isyanının bastırılmasında komutan  olarak görev alan Çinli  subay ABD Kongresinde verdiği Barın Katliamı hakkında verdiği tanıklık Çin’ini acımasız vahşetini gözler önüne sermektedir. Çinli Subay açıklamasında ÇKP’dan kendilerine hareket eden her canlı acımadan ve tereddüt etmeden öldürülmesini emrettiği ve  Çin işgal birliklerinin  de bu emri  ahırdaki  inikler koyun ve  keçiler ile kümesteki tavuklara dahi ateş açarak öldürdürrerek bu emri  yerine getirdiği açıklamıştır.

Zamanın Sözde Özerk Bölge Hükümet Başkanı Timur Davamet’in özel katibi olan ve daha sonra Çinlilerce katledilen tarihçi Tohti Muzat  geldiği İstanbul’da 1993 yazında bize şunları anlatmıştır : “Direniş bastırıldıktan aylar sonra Kukla Hükümet Başkanı Barın kasabasını ziyaret edebildi. Barın’da durum çok  kötü idi. Her yer bombardımanla yakılıp yıkılmış   Kasaba bir harabeye dünüştürülmüştü.  Çin Ordusu Barın’a bağlı 7 köyü de bombalayarak haritadan silmişti. Harabelere dolaşırken  kurşundan kalbura dönmüş  ve kanla boyanmış bir beşik gözümüze ilişti. İçindeki çocuk belli ki beşikle birlikte kurşun yağmuruna tutularak  katledilmişti.  Kukla Sözde Devlet Başkanı Timur Davamet bu manzaradan çok etkilendiği ve çok  üzüldüğünü  ve bu vahşetten çok etkilenerek göz yaşlarına boğulduğuna şahit oldum.  Ne olursa olsun Başkan Timuur bir insandı ve en azından damarlarında Uygur kanı dolaşıyordu. Bu manzara karşısında şoke olmuştu.  İnceleme gezisinde bize refakat eden  Çinli komutana dönerek “Beşikte hiç bir şeyden habersiz uyuyan bu masum  bu bebeklerin ne günahı vardı de de de katlettiniz? diye hiddetle sordu.  Ancak,Çinli Subay cevap vermeden hemen yanımızdan kayboldu.”  sözleri ile olayı anlatmıştı.  

5 Nisan 1990: Çin'in Doğu Türkistan'daki Barın katliamı

Doğu Türkistanlı yazar Azamat Bey, “Bağımsızlık Savaşı” adlı eserinde  Şanlı Barın Direnişi   şöyle değerlendirmektedir;

“Barın Ayaklanması,  Demir  Duvar içine  hapsedilen ve 40 yıldır, İşgalcılarca Kölelik eğitimi ile sindirilmeye çalışılan Barın halkının şanlı ve çok önemli bir özgürlük hareketidir.   Barın’da yaşayan Müslüman Uygurlar bu özgürlük savaşı ile  Doğu Türkistan’da Barın  adlı bir kentin mevcut.  Türk-İslam dünyasına ve tüm aleme haykırmıştır.  Barın şanlı direnişi Çinlilerin tabiri ile “Bir Damla Suda da Güneş Işığını Görmenin mümkün olduğu ” gerçeğinin bir  kanıtıdır. Doğu Türkistan halkı  Barın İnkilabı  ile “Biz daha ölmedik. Ayaktayız ve bize hürriyet ve Bağımsızlık  her zamankinden daha fazla gereklidir. Bizler Barın’da   bu uğurda döktüğümüz kan ve verdiğimiz canlarımız ile  bu  ulvi amacımızı gerçeğe dönüştürmek istedik.  Barın direnişi Doğu Türkistan halkının özgürlük ve bağımsızlık Sedasını bütün dünyaya haykıran  cesur ve yiğit bir ses olmuştur.” ifadeleri ile  yorumlamıştır. 

  • Barın İnkilabının Lideri Şehit Mücahit ve Önderimiz Zeyyiddin Yusuf ve onun Kahraman Silah ve Mücadele arkadaşları bizim geleceğimiz için parlak bir  ışık olmuş ve  kurtuluş yolundaki   hedefimizi  aydınlatmıştır.
  • Barın İnkilabı Doğu Türkistan’ın İstiklalini, Müslüman Uygur Türklerinin onurunu tekrar elde etmenin ve korumanın yegane yolunun bu ve benzeri mücadele yolu ile ancak, gerçekleşebileceğini bize göstermiştir.  
  • Barın İnkilabı,  Müslüman Doğu Türkistan Türkleri için  bir  reçetesi ve kurtuluşumuz için bir  meşalesidir.
  • Barın İnkilabı, Müslüman Uygur Türklerinin onurdur ve gururudur.
  •  Şanlı Barın Direnişini ve aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi  asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.
  • Barın Milli Bağımısızlık hareketinin  Yiğit Komutanı   ve  Şehit  Liderimiz Zeyyiddin Yusuf başta olmak üzere  bütün mücahitlerimizi, şehitlerimizi bir kere daha minnet ve rahmet ile anıyoruz.

   Barın Şehitlerimizi ve Mücahitlerimiz başta Doğu Türkistan’in  bağımsızlığı ve Halkımızın özgürlüğü için kan ve can  tüm    Şehitlerimizi unutmak  Vatana,Millete  büyük ihanettir.  Unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Selam Olsun Kahramanlar Yurdu Şanlı Aktu’ya!
Selam olsun Gazilerin ve Mücahitlerin  Tükenmez Kutlu Diyarı Kahraman Barın’a!

Etiketler: » » » » » » »
Share
5398 Kez Görüntülendi.