Son Dakika
Yazan : Emin Tursun (Araştırmacı ve Tarihçi – Merhum)
Kaynak : www.Qimbulak .cn
Türk Milletinin en önemli boylarından biri olan ve ilk yerleşik hayata geçen Uygurlar ve onların ecdatları tarihi süreçte kendilerine özgü yeni bir kültür ve medeniyet ortaya koymuşlardır. Yerleştikleri coğrafyanın özelliklerine göre, bazen bu şartlara adapte olurken, bazen de bu şartların mümkün olanlarını değiştirerek ayrı mekan ve zamanlarda ortaya koydukları yeni buluşları insanlığa armağan olarak bırakmışlardır.
Bunlardan en önemli 5 buluş şunlardır ;
Bu söz Farsça bir kelime olup,yer altında suların akıtıldığı ark demektir.Bu ismin ne zaman ortaya çıktığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.Bu mucizevi su ve sulama sistemi Uygur Türklerinin ecdatlarının ilk yerleştiği Turfan Vadisi (Oymanlığı)’nın merkezleştiği Turfan,Kumul.Toksun,Piçan ve Kuçar bölgesinin bir kısmını oluşturan coğrafyada rastlanmaktadır. Günümüzde tuğla yapmak için çamurun hazırlanıp bekletildiği dikdörtgen şeklindeki çukura de Karız denilmektedir.
Dil, uyum ve geçirgenlik sağlayan, pratiklik ve kolaylık talep eden bir iletişim aracıdır. Uygurlar ecdatlarının kullandığı, et ve ekmek ve iguz kelimelerinin yerine daha sonraları ve günümüzde de aslen Farsça olan Goş, Nan ve Derya kelimelerini kullanmaya başlamışlardır. Bu durum ise, birkaç yüzyıllık edebi dilin gelişiminde görülen bir hadisedir. Her hangi bir nesnenin milli kimliğini ve özelliğini ona verilen ismi ile açıklamak kesin olarak mümkün değildir.
Dünyanın ve Çin’in su ve sulama sistemleri tarihi incelendiğinde ; uzmanlar Turfan Vadisindeki Kariz sisteminin Çin Seddi ve tarihte insan eli ile yapılmış Yunhi sulama kanalı ile birlikte ele alınmakta ve birlikte karşılaştırma yapmaktadırlar. Bu üç eseri aynı derecede ve birbirinden farksız maddi kültür numuneleri olarak tarif etmektedirler. Çinli Tarihçi En Zu Cang “İki Hen Bölgesi ile Batı bölgesinin ilişkileri Tarihi” adlı eserinde, 1940’lı yıllarda Çinli Mühendis Huang Ci Çing, tarafından yapılan bir araştırmada sadece Turfan bölgesinde bulunan kapalı Karizların toplam uzunluğunun 2 bin 500 km olarak ölçüldüğünü yazmaktadır. Araştırmacı Huang, “Turfan’daki bu Su ve sulama inşaatı. Çin Seddi ve Pekin’deki büyük kanal ile ancak,karşılaştırılabilir. Teknik ve işlevsel olarak bu tarihi eserler ile aynı seviye ve konumdadaırlar.” tesbitinde bulunmuştur. Kayıt altına alınan bilgiler ve istatistiklere göre ; Doğu Türkistan’in doğusunda yer alan Turfan Vadisinde toplam bin 160 adet kariz’in mevcut olduğu bildirilmektedir.
Karizlara bazı yazılı belgelerde de rastlanılmaktadır. Çin’ın Sung Hanedanlığının Elçisi Vang Yendi anılarında karizlar hakkında şöyle yazmaktadır ; “Karız sularının kaynağı Altun Art(Tanridağlarının doğu kollarından biri)’tan başlamaktadır. Karizlar, şehrin çevresini dolaşmakta ve en son tarlaları ve bağ ve bahçeleri sulamaktadır.Ayrıca,Uygurlar Karız sularından faydalanarak Tüğmen(Değirmen)lerini de inşa etmişlerdir”
Karız sistemi, Turfan Vadisinde Tanrıdağnının eteklerinden başlayıp,kuzeyden güneye doğru devam etmektedir. Turfan’ın çok şiddetli geçen yaz sıcaklarında ve çok kuru havasında açıkta akıtılan suların hemen buharlaşmasını önlemek için ecdatlarımız, Kariz adı verilen bu kapalı arık sistemini bulmuş ve inşa etmişlerdir. Bölge halkının en önemli ekonomik kaynaklarından olan Hayvancılık, bu bölgede otlakların çok kıt olması sebebi ile Hayvanlar Tanridağlarının kuzeyindeki yağış alan ve verimli otlaklarda yapılmaktadır. Hatta İdikut Hükümdarları Canbalık( Turfan’ın bugünkü Cimsar İlçesini )’ı yazlık başkent yapmışlardır.
Dünyanın başka bölgelerinde de (Çin’in kuzeyindeki eski başkenti Şi’en ve Kuzey İran bölgelerinde olduğu gibi) Kariz sistemlerine rastlanmaktadır. Ama, bunların hiç biri Turfan’daki gibi korunup geliştirilememiş ve günümüze kadar de işlevini sürdürememişlerdir.
Etiketler: Ekonomi » Genel
BENZER HABERLER