logo

trugen jacn

ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI İÇİN ÇİNLİ FİRMALARA YÖNELİK BOYKOT KAMPANYASI SÜRÜYOR

Uygur Hareketi gibi Uygur hak örgütleri ile Doğu Türkistan yanlısı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Temu ve Shein başta olmak üzere   bazı Çinli  şirketlerinin Uygurların köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen ürünlerine karşı Uygur Hareketi  başta olmak üzere diasporada faaliyet gösteren Doğu Türkistan Uygur Sivil Toplum Kuruluşları ve diğer inan hakları örgütlerinin  sosyal medya üzerinden  bu Firmalara yönelik boykot çağrıları  sürüyor. Bu şirketlerden ürün ithal eden  bazı küresel tedarikçi  Firmaların bu boykot çağrılarına  uydukları ve böylece bu boykot kampanyasının karşılık bulduğu belirtildi.  

İşgalci  Çin’in Doğu Türkistan’da  yaşayan Türklere karşı yıllardır sürdürdüğü baskı, zulüm,etnik soykırım,Toplama kamplarında esir tutulması, asimilasyon ve diğer  insan hakları ihlalleri  ile Uygurların  köle işçiliği  ile üretim yapan Çin Şirketlerine karşı  küresel çapta yürütülen boykot  kampanyası dünya genelinde  karşılık bulmaya devam ediyor. Çin’in bu insan hakları ihlalleri 11 batılı ülke  tarafından soykırım  ve insanlık suçu olarak tanımlanmış ve ilan edilmiştir.

Bu zulme karşı duyarlı  STKlar ve insan hakları örgütleri  özellikle Çin’e ekonomik destek sağladığı için Uygur soykırım ve Uygur zorunlu çalıştırmadan büyük kâr edildiği düşünülen markaları boykot etme çağrısında bulunuyor. Son dönemde, Çin merkezli e-ticaret platformu Temu’nun boykot edilmesi yönünde büyük bir kampanya başlatıldı. Türkiye’de ve dünyanın birçok  ülkesinde  yaşayan Doğu Türkistanlı Aktivistlerin   Temu ve Shien’e karşı başlattıkları   çağrılar ve boykot kampanyası    uluslararası toplum nezdinde Çin’in insan hakları ihlallerine karşı duyarlılık artırması dikkat çekmektedir.

Özellikle sosyal medya platformlarında hızla yayılan bu kampanya, kısa sürede geniş kitlelere ulaştı. Pek çok kişi, “Doğu Türkistan kanıyla kazanılmış parayı Çin’e bırakmayın” diyerek Temu ve Shein benzeri Çin menşeli markalardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Küresel Tedarik Zincirlerine Yönelik Boykot Kampanyasının  Amacı şöyle açıklanıyor;
  • Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek,
  • Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskıcı politikalarına karşı ekonomik tepki göstermek,
  • Zulme ortak olmamak için Çin menşeli ürünlerin tüketimini azaltmak ve tamamen son vermek
  • Uluslararası farkındalığı artırarak kamu oyunun  hükümetleri harekete geçmeye teşvik etmek.

“Bu Bir Alış Veriş Değil, İnsani Duruş Meselesidir.”

Çinli Firmalara karşı boykot kampanyasını başlatan Doğu Türkistan STKları  ile diğer İnsan Hakları Örgütleri yaptıkları açıklamalarında Türk-İslam dünyası ile  tüm Dünya  kamu oyuna çağrıda bulunarak : ” Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik insanlık ve etnik soykırım cinayetlerine sessiz kalmayınız. Sizlerin   bu  ve diğer Çin Firmalardan yaptığınız   sadece bir alışveriş değil, bir  insani duruş meselesidir. Temu ve Shein  başta Uygurların Köle/İşçiliği ile mal üreten diğer tüm  Çinli firmalara karşı tüketim boykotunun  daha da yaygınlaştırılmasını  ve bu boykota  duyarlı tüm insanların  katılmasını beklemekteyiz.”  açıklamasında bulundular.

Kaynak : rfa.org/Uyghur, Sosyal medya paylaşımları ve diğerleri

Share
51 Kez Görüntülendi.