Çin Merkez Tv.(ÇÇTV)’nun haberine göre Kırgizistan Cumhurbaşkanı Cabbarov bu sözleri Çin’e yaptığı ziyaret esnasında 5 Şubat’ta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada dile getirdiği bildirildi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, ÇKP genel Sekreteri ve Çin Lideri Şi Cinping ile Pekin’deki Büyük Halk Sarayı’nda yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamasında şunları söylediği bildirildi : ” Kırgizistan, Çin’in güvenilir bir dostu ve ortağıdır. Çin’in Uygur Bölgesindeki politikasına destek vermeye devam edecektir. Ayrıca, Kırgızistan, Tayvan ve Hong Kong ve diğer tüm konularda, Çin’in yanındadır ve desteğini sürdürecektir. Kırgizistan, Uluslararası ve bölgesel konumdaki karmaşık ilişkiler ve değişimler karşısında da” Şanghay İşbirliği Örgütü” nün bir üyesi olarak ve Çin- Türkistan(Orta Asya) mekanizmasının daha da gelişmesini teşvik ve Çin ile yakın bir işbirliği içinde çalışacaktır.” şeklinde konştu.
Bölgede ve dünyada barış ve istikrarı Çin ile birlikte korumak istiyoruz.
Kırgizistan Cumhurbaşkanı Cabbarov sözlerini şu cümleler ile sonlandırdı : ” İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin, özellikle “Kuşak ve Yol” projesi kapsamında ” Doğu Türkistan(Çin)-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu yapımının bir an önce bitirilmesini de arzu ediyoruz. etmektedir. Ayrıca, Bölgede ve dünyada barış ve istikrarı Çin ile birlikte ortaklaşa korumak istiyoruz.” dedi.
Çin İle Stratejik Ortaklığın Derinleştirilmesi Protokolu İmzalandı.
Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Şi Cinping ile Kırgızistan Devlet Başkanı Japarov’un 5 Şubat’ta gerçekleşen resmi görüşmenin ardından “Çin Halk Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti Arasında Yeni Dönem İçin Kapsamlı Stratejik Ortaklığın Derinleştirilmesine Dair Ortak Protokol” imzalandığı, ayrıca “Kuşak ve Yol” iş birliği planı, karşılıklı diplomasi, ekonomi, ticaret, tarım ve diğer alanlarla ilgili bir dizi iş birliği anlaşmalarının de imzalandığı biildirildi. sına imza attığı bildirildi.
Bölge Uzmanları ; Türkistan Cumhuriyetleri 2000’lı yıllardan beri Şanghay İşbirliği Örgütü’nün resmi üyesi olup,bu Örgütün Güvenlik Birimi başkent Bişkek’te bulunmaktadır. Bu ülkeler Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Kırgizlar dahil tüm Türklere özellikle Uygurlara karşı yürüttüğü sözde “Terörizm ve Üç güce Karşı) karşı yürüttüğü bastırma ve yok etme kampanyasına tam destek veriyor. Bu ülkelerde yaşayan ve sayılarının bir milyon civarında olduğu tahmin edilen Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinin siyasi,sosyal ve kültürel faaliyetlerine Çin’in baskısı sebebiyle resmi olarak izin vermiyor.Bunun yanında bu ülkelere ekonomik gücü. sermayesi ve siyası baskısını kullanarak etnik Han Çinlilerin bu ülkeye yerleşmelerini sağlamaya çalışıyor. Çin’in Kırgizistan başta Türkistan Ülkelerindeki ticarive siyasi baskıları günden gane arttırıyor. Çin Yönetimi bu ülkeler adeta Çin’in arka bahçesi olarak görüyor. Ayrıca, son yıllarda Orta Asya ülkelerindeki ekonomik faaliyetlerini hızla artırıyor.