logo

trugen jacn
31 Ocak 2025

Milletvekili Ertuğrul Kaya: “Türkiye’nin Uygur soykırımını tanımasını sağlamaya çalışacağız”

Ankara’dan serbest gazetecimiz Seppta Tarım tarafından
2025.01.31 tarihinde hazırlanmıştır.
Paylaşmak

türk-parlamentosu-ertogul-gaya-1024Türkiye Yeni Yol İttifakı Milletvekili Ertuğrul Kaya (solda), Dünya Uygur Kongresi’nden gelen hediyeyi kabul ediyor. 17 Aralık 2024, Ankara

 RFA/Serbest Ticaret

Türkiye’de “Satşen”, “Deva” ve “Keleçek” partilerinin yeni oluşturduğu “Yeni Yol” ittifakından milletvekili Ertuğrul Kaya, Türkiye Parlamentosu’ndaki ofisinde bizi ziyaret ederek, çözüm için çaba göstereceğini söyledi. Uygur soykırımı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tanındı.

Çin’in Uygurlara yönelik zulmünün Türkiye ve dünya kamuoyunu ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, daha önce olduğu gibi Türkiye Parlamentosu’nda Uygurların sesi olmaya devam ederek, dünya toplumunun bu zulme karşı dikkatini çekmeye çalışacağını söyledi. Çin tarafından. “Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik insanlık dışı baskı politikası devam ediyor. Çin’in Uygurlara yönelik baskı, asimilasyon ve zulüm politikaları, sonuçta büyük bir trajediye dönüşmüştür. Onları Çinliler gibi olmaya zorluyor. Bu, Çin’in ırkçı politikalarının kanıtıdır. TBMM’de düzenlediğim basın toplantılarında ve genel kurul toplantılarında da dile getirdiğim gibi insan hak ve özgürlüklerini ihlal eden vahşet işliyorlar. Çin, Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin dilini, dinini, kültürünü tamamen ortadan kaldırmaya yönelik sistemli bir politika yürütüyor. “En endişe verici olan şey, Çin’in bunları Uygurlara dayatması ve onları terörist kisvesi altında pazarlamasıdır.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılına kadar Uygur sorununu birçok kez gündeme getirmiş, hatta 5 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamı sırasında Çin’in Uygurlara yönelik politikasını “soykırım” olarak nitelendirerek Çin’in sert tepkisini çekmişti. Ancak bugün Gazze ve Suriye konularına sürekli vurgu yaparken Uygur meselesine pek değinmiyor. Muhalefet partisi milletvekili Ertuğrul Kaya, Uygur soykırımının durdurulması için elinden geleni yapacağını belirterek, “Çin’in Uygurlara yönelik zulmüne son vermek için kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Biz bu konuyu sadece TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirmiyoruz, aynı zamanda basın toplantılarıyla da gündeme getirmeye devam ediyoruz. İster iktidar partilerinin milletvekilleri olalım, ister muhalefet partilerinin milletvekilleri olalım, Çin’in bu zulmüne karşı hep birlikte durmalıyız. “Uygurları koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz.”

Türkiye Yeni Yol İttifakı Milletvekili Ertuğrul Kaya ise dünya genelinde faaliyet gösteren Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine hazır olduklarını vurguladı. “Türkiye şu anda yaklaşık 8 milyon göçmene ev sahipliği yapıyor. Bu mültecilerin büyük çoğunluğu Suriye’deki zulümden kaçan mazlum insanlardır. Dünyada zulüm ve baskı altında olan birçok halk bizim kardeşimizdir. Bu mazlumlar dünyanın her yerinde var. Bu nedenle, bu zulmün durdurulması için başta Türkiye’de faaliyet gösteren Doğu Türkistan sivil toplum örgütleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren Doğu Türkistan örgütleriyle yakın bir şekilde çalışıyoruz. »

Çin’in Uygurlara yönelik vahşetinin ABD hükümeti ve Kanada, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Hollanda gibi Batılı ülkelerin parlamentoları tarafından oybirliğiyle “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” olarak tanımlanması, ve Londra’da kurulan “Uyghur Tribunal” da benzer bir karar verdi, Türkiye’de güçlü bir etki yarattı. Etki yaratmak. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bazı siyasi partiler defalarca soykırımla ilgili yasa tasarıları sundular, ancak bunlar kabul edilmedi. TBMM’de Yeni Yol İttifakı Milletvekili Ertuğrul Kaya da Uygur soykırımının TBMM’de tanınması için çaba göstereceklerini söyledi. “Böyle bir kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesi, ülkemizin Uygur meselesindeki duruşunun sembolü olacaktır.” İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulan bağımsız ‘Uygur Mahkemesi’, uzun süren soruşturma ve bilgi toplama çalışmalarının ardından 9 Aralık 2021’de, Çin’in Uygurlar ve diğer Türk etnik gruplarına yönelik baskıcı politikalarının ‘insanlığa karşı suç’ oluşturduğunu duyurdu. Bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. “Bu karara dayanarak TBMM’de ‘Uygur soykırımını’ tanıyan bir kararın çıkarılması için çalışacağız.”

 Avukat ve siyasetçi Ertuğrul Kaya, 1976 yılında Gaziantep’te doğdu. 1997 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Siyasi hayatına 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gençlik kollarında başladı. 19 Temmuz 2020’de Deva Partisi Gaziantep İl Başkanlığı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. Ertuğrul Kaya, 2023 seçimlerinde “Deva” partisinden milletvekili seçildi. Uygur sorununu Türkiye Parlamentosu genel kurullarında birçok kez gündeme getirmenin yanı sıra Uygur sorununu gündeme getirmek için birçok basın toplantısı da düzenledi. Bu açıklamaları 17 Aralık’ta Dünya Uygur Kongresi Komitesi’yle yaptığı özel röportajda yaptı.

Share
28 Kez Görüntülendi.