Son Dakika
PAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Kumru, Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinde 12 Kasım 1933’de kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti ile ve 12 Kasım 1944 Gulca kentinde ilan edilen bu iki cumhuriyetin kuruluş süreçleri, karşılaştıkları zorluklar ile bu Cumhuriyetlerin Sovyet ve Çin işbirliği sunucunda nasıl ortadan kaldırıldıkları ve bunlardan çıkarılması gereken dersler hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı değerlendirmeleri aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.( UYHAM)
Doğu Türkistan Sorununu Çözümünde Uluslararası Toplumdan Destek Alınması bir Zorunluluktur
Doğu Türkistan Türklüğü, tarih sahnesinde verdiği bağımsızlık mücadelesiyle derin izler bırakmış, 1933 ve 1944 yıllarında iki önemli cumhuriyet kurmuş olup bu Cumhuriyetler Türk Milletinin ve hafızasında yaşamaya devam ediyor. ” İki Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin kuruluş süreçleri ve başarısızlıkları, günümüzdeki bağımsızlık hareketlerine nasıl bir miras veya ders bırakmıştır?” sorusunu şöyle cevaplandırabiliriz :
“Doğu Türkistan : Türk Kültür ve Medeniyetinin Beşiği ve Şekillendiği Kadim Türk Yurdudur !
Çin’in Esas Amacı : Doğu Türkistan’da Bir Sömürü ve İşgal Düzeni İnşa Etmektir
PAÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Coşkun Kumru değerlendirmesinde Çin yönetiminin esas amacının Doğu Türkistan’da bir sömürü ve işgal rejimi inşa etmek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Her İki Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin yıkılmasında, Çin’in iç dinamikleri Sovyetler Birliği ile olan iş birliği (askeri güç, halk desteği vb.) önemli ve sonuç alıcı bir rol oynamıştır. nasıl bir rol oynamıştır. 1933’te kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşunda, özellikle Türkiye ve Batı Türkistan’daki Türk topluluklarının imkanları ölçüsünde önemli sayılabilecek bir destek sağladığını biliyoruz. Şüphesiz ki, Sovyetler Birliği ve Çin rejiminin Doğu Türkistan’da kurulan bu özgür ve bağımsız Cumhuriyetlere yaklaşımı emperyalist amaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Her iki emperyalist ve rakip gücün Temel amaçları Doğu Türkistan’da bir sömürü ve inşa düzeni inşa etmekti. Her iki rejim de bağımsızlık hareketlerine karşı düşmanca ve sert bir tutum izliyordu. Özellikle Japan savaşı nedeniyle bu süreçte Çin merkezi hükûmetinin otoritesi zayıftı. Çin, bölgedeki doğal kaynaklardan ve stratejik konumdan yararlanarak, bölgeyi kendi topraklarına entegre etmeyi amaçlamaktaydı. Diğer taraftan Sovyet Rusya için Doğu Türkistan’da bağımsız bir Türk devletinin varlığı, Rus işgali altındaki Batı Türkistan için bir tehdit oluşturabileceğinden, Çin yönetimiyle iş birliği yoluna gidilmiştir. Bu işbirliği ve dayanışma sürecinde Sovyetler Çin’e daha çok askerî yardım yaparak kendini göstermiştir.” şeklinde konuştu
Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin Kurucularından Başbakan Sabit Abdulkadir Damollam Yakalanarak İdam Edilmiştir
Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetinin kuruluşunda ve sonraki aşamalarında Kardeş Türk toplulukları büyük destek vermiştir. İşgalci Sovyetler Birliğine karşı verdiği onlarca yıllık bağımsızlık mücadelesinde deneyimler kazanan Türkistan Milli Mücadelesinin Yiğit Fedaileri Korbaşılar/Basmacılar bu özgürlük mücadelesini Doğu Türkistan’in kurtuluşu için bu topraklarda devam ettirmişlerdir. Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti Sovyet ordusunun Doğu Türkistan’a fiili müdahalesi ile 1934’te Sovyet- Çin işgalci güçleri tarafından ortadan kaldırılmıştır. Cumhurbaşkanı Gazi Hoca Niyaz Hacım, Başbakan Sabit Damolla yakalanarak Urumçi’de idam edilmiştir. Buna rağmen Doğu Türkistan Türkleri özgürlük ve bağımsızlık fikirlerinden asla vaz geçmemiş ve işgalci Çin yönetimine karşı mücadelelerini devam ettirmiştir.
Bu mücadele sonucunda 12 Kasım 1944’de Gulca’da Alihan Töre liderliğinde ikinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Bu her iki Cumhuriyet ilan edildikleri 12 Kasım tarihi ile bir birlerinin devamı olduğunu ortaya koymuş ve Doğu Türkistan Türklerine her zaman yeni bir ilham, umut ve güç kaynağı olmuştur. Fakat bu Cumhuriyet, beş yıl ayakta kaldıktan sonra sonra 1949’da Çin Komünist Partisinin emrindeki Halk Kurtuluş Ordusu tarafından ortadan kaldırılmıştır. Bu tarih, Doğu Türkistan’ın bağımsızlığının sonunu ve bugün de devam eden Komünist Çin işgalinin Doğu Türkistan’daki başlangıcı olmaktadır.” dedi.
Kaynak : www.qha.com.tr/ozel-haber-roportaj/dogu-turkistan-cumhuriyetlerinden-hangi-dersler-cikarilmali-498051(Raportaj : Selahattin Kaşgarlı)
BENZER HABERLER