logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ DEMOGRAFİK ASİMİLASYONUNU SÜRDÜRÜYOR!

Hindistan, Çin'in yeni sınır ilçelerini 'yasa dışı' olarak ilan etti
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Komünist Çin Yönetimi 1949’da işgal ettiği Doğu Türkistan’daki İnsanlık suçlarının yanında  Türk İslam dünyası başta  sözde Uygar dünya ve uluslararası toplumun  kayıtsızlığı ve göz yummasından cesaret  ve güç alarak  domgrafil asimilasyon ve etnik soykırım  uygulamalarını de  kayıtsızca sürdürüyor.Karar gazetesinin Hindistan Times gazetesinin  bu konudaki haberini kaynak göstererek  verdiği bilgiye göre  Çin işgal rejimi Doğu Türkistan’in Teklemakan çölünün güney batı bölümünde Hoten  nehri   kıyısında kurulu  Uygur Türklerinin kadim kültür merkezlerinden  Hoten vilayetinin Hindistan sınırına yakın kısmında demografik asimilasyonla Ülkenin Çinlileştirilmesi   için   merkezi Çin’den göç   ettirilecek etnik Han Çinlisi göçmenler için 2 yeni ilçe  kurduğunu bildirdi.Çin İşgal Yönetimine bağlı Çin medyası  27 Aralık’ta  paylaştığı haberinde   demografik asimilasyon amacı ile  Hoten bölgesinde  etnik Çinli göçmenler için kurulacak  yeni ilçelere Hı’ang ve Hıkang isimleri verildiğini   de açıkladı.Hindistan Yönetimi Protesto EttiHindistan yönetimi,  Arunachal Pradesh bölgesinde ve kendisine ait olduğunu iddia ettiği Çin’in işgalindeki Hoten bölgesine komşu   yeni iki ilçe kurduğunu ve bu adımın Hindistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini  bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Çin’in bu hareketini “yasa dışı işgal” olarak tanımlayarak, diplomatik  zeminde tepki gösterdiğini açıkladı. Hindistan’in bu iddialarına karşılık  Çin, yeni kurulan söz konusu ilçelerin kendi sınırları içinde ve kendi  toprakları  olduğunu  öne sürerken, Hindistan yetkilileri, bölgenin kendilerine ait    olduğu iddialarını tekrarlıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal yaptığı açıklamada, sözde  Uygur Özerk Bölgesi’nin Hotan iline bağlı iki yeni ilçe kurduğunu duyuran Çin’e tepki gösterdi. Sözcü ayrıca  Çin’in yeniden kurduğunu duyurduğu yeni iki ilçenin, ülke sınırlarını ihlal ettiğini öne sürerek bu durumu “yasa dışı işgal” olarak değerlendirdi. Çin’e diplomatik kanallar aracılığıyla “protesto” ilettiklerini belirten Jaiswal, “sözde  Çince isimli bu ilçelerin bir kısmının Hindistan’ın kontrolündeki Ladakh bölgesinde yer aldığını ve bunun ülke sınırlarının ihlali anlamına geldiğini savundu. Sözcü Jaiswal,  açıklamasında “Hindistan, Çin’in bölgedeki Hint topraklarını yasadışı işgalini hiçbir zaman kabul etmemiştir.”  ifadesini kullandı.

D. Türkistan Toprağı Çin ile Hindistan Arasında Anlaşmazlık konusu  

Kadim tarihten beri Doğu Türkistan sınırlarında yer alan ve en Yarkent-Saidiye Hanlığı (1530’lı yıllar)  zamanında   Fethedilen Keşmir ve Tibet sınırlarındaki bu Türk toprakları yıllardan beri  İşgalci Çin yönetimi ile Hindistan arasında anlaşmazlık  konusu  ve bu anlaşmazlık 1962 yılında 2 ülke arasında  bölgede kapsamlı bir savaş çıkmasına neden olmuştu.

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan  ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Çin Anlaşmazlık Konsu Bölgenin  Kendi  Toprağı Olduğunu iddia ediyor

Pekin yönetimi, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor.  Hindistan ise, adının dahi Türkçe Aksay (Beyaz Taşlı tarla) olan  Türk toprağı Aksay ve onun kapladığı  Platoların toplam yüz ölçümü  38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.

İki  Ülke Arasındaki  Sınır Görüşmeleri Yıllardır Sürüyor

Doğu Türkistan’a ait olan bu topraklar yıllardan beri iki ülke arasında anlaşmazlık konusu olmaya devam ediyor. En son Tibet sınırındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde 15 Haziran 2020’de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin de çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı. Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı. Yaşanan gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki “savaş” söylemleriyle daha da artmıştı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırdaki gerilimi düşürmek amacıyla görüşmeler başlatılmıştı. Şubat 2021’den bu yana yapılan 21 tur görüşmede taraflar, Pangong Gölü, Gogra ve Galvan vadilerinin güney ve kuzey bölgelerindeki askerleri çekme konusunda anlaşmıştı.

Taraflar, 22 Ekim 2024’te iki ülke arasındaki geçici hududu oluşturan Fiili Kontrol Hattı’nın Ladakh bölgesinde karşılıklı devriye faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Kaynak : https://www.karar.com/dunya-haberleri/hindistan-cinin-yeni-sinir-ilcelerini-yasa-disi-olarak-ilan-etti-1922344?

Share
182 Kez Görüntülendi.