logo

trugen jacn
02 Aralık 2024

Manisa’da “Çin cemaati” kurulması Türk halkında büyük öfkeye neden oluyor

Ankaralı serbest muhabirimiz ücretsiz gazete hazırladı
2024.11.27

Paylaşmak

asyalı-gezginler-istanbulAsyalı turistler İstanbul’un Aşil Caddesi’nde yürüyor. 31 Ocak 2020, Türkiye.

 AFP

Türk hükümetinin, 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngören “Vatandaşlık Kanunu”nu açıklamasının ardından Çinlilerin bunu çok etkin bir şekilde kullandığı biliniyor. Bu yasadan faydalanarak Türk vatandaşı olan Çinlilerin sayısının hızla artması, Türkiye’deki muhalefet partilerinin sert protestolarına yol açtı. Şu anda Çin’in, Türkiye’ye yatırım yapma bahanesiyle Türkiye’nin bazı şehirlerinde bir “Çin toplumu” oluşturma planı, Türk halkı arasında büyük bir kırgınlığa neden oluyor.

Türkiye’nin tanınmış sosyal medya yıldızı Selim Gülgaran’ın haberini 50.000’den fazla kişi paylaştı. Bununla ilgili şunları söyledi: “Çinli ünlü bir mühendislik firması Manisa’ya fabrika kuracak. Bu iyi bir haber ama 2500 Çinli bu fabrikada çalışmak üzere Manisa’ya gelecek. Manisa’da bir “Çin topluluğu” kurulacak. Böyle bir sözleşme yapılırsa çok üzülürüm. Ülkemizde iş bekleyen o kadar çok işsiz genç var ki, bu Çinlileri neden Türkiye’ye getiriyoruz?”

Birçok kişinin bunu sosyal medyada protesto etmesi üzerine Manisa Belediye Başkanı Fardi Zeirek, gazetecilere açıklama yaparak “Çin Cemaati” yerine “Çin Sokağı” inşa edeceğini söyledi. “BYD’nin Manisa’da kuracağı elektrikli otomobil üretim tesisi 2026 yılında üretime başlayacak. Şirket, tesiste çalışmak üzere 2.500 Çinli işçi getireceğini söyledi. Manisa’da “Çinli topluluğu” yerine Çin kültürünü yansıtan bir “Çin Sokağı” yapmayı planlıyoruz.

Konuyla ilgili doğrudan yanıt almak için Manisa Kent Konseyi’ni aradık. Ancak sorularımıza cevap vermeyi reddettiler.

Daha sonra Manisa’da “Çinli cemaati” kurulmasının teşvik edildiği Akgedik mahallesi başkanı Sayın Timh Kurşunlu’yu aradık. Kendisine Çin’in Uygurlara soykırım yaptığını, ucuz ve kalitesiz ürünleri çöpe atarak dünya ülkelerinin ulusal sanayilerini yok ettiğini, neden Manisa’da bir “Çin Sokağı” inşa edip 2 bin 500 Çinli getirmek istediğini sorduk. işçiler. “Bu uzun yıllardan beri devam eden bir şey” dedi. Rusya ve Almanya’da da ürün üreten firmalarımız var. Fabrikalarında kullanmak üzere Türkiye’den işçi de ithal ediyorlar. “Bunların normal sorunlar olduğunu düşünüyorum.”

Muhalefet partilerinden milletvekillerinin yanı sıra Doğu Türkistanlı STK temsilcileri ve ilgili kişilerle görüşmeler yaparak konu hakkında görüşlerini aldık.

Türkiye’nin “Saaju” ve “Gelecek” partilerinden milletvekillerinden oluşan grubun başkanı Sayın Selsup Özdağ, bir röportajda şunları söyledi: “Çinliler gelmeseydi daha iyi olurdu. Yeri gelse bile “Çin toplulukları” ve “Çin sokakları” inşa etmeye gerek yok. Türkiye’de makine fabrikalarında çalışabilecek yeterli sayıda diplomalı mühendis ve tekniker bulunmaktadır. Bu fabrikada çalışmak üzere Çin’den işçi getirmeye gerek yok.

Bu konudaki sorumuzu Ankara Hacı Bayramvali Üniversitesi Öğretim Üyesi Tawfiq Erdam yanıtladı: “Çin yatırımı ekonomik olarak Türkiye’ye ne kadar getirirse getirsin, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı politikası sona erene kadar Çin malı üretilecektir. Türk halkının gözü önünde soykırım yapan bir millet tarafından. Öte yandan Çin yatırımı kısa vadede faydalı gibi görünse de uzun vadede Çin’in ekonomik genişlemesinin ve refahının bir işaretidir.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve İstanbul merkezdeki Dünya Uygur Kongresi Vakfı Başkanı Sayın Abdulreshit Abdulhemit, Manisa’da kurulması planlanan “Çin topluluğu” hakkında görüşlerini aktararak, Türklerin bazı çalışmalar yaptığını öne sürdü. Çin ve Çin kültürünü anlamadan yapılan anlaşmalar.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hagan Fidan’ın bu yıl 3-4 Haziran’da Çin’e yaptığı resmi ziyaretin ardından Türkiye, Çin’den ithal edilen otomobillere uygulanan gümrük vergisini yüzde 40’a çıkardı. Ancak Çin’in en büyük otomobil şirketi BYD Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Temmuz’da Türkiye’de otomobil fabrikası kurma konusunda anlaşma imzaladığı biliniyor.

Çin Mahallesi ve Sosyolojik Etkiler

BYD’nin yatırımları ile birlikte, Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Akgedik Mahallesi’nde bir Çin Mahallesi kurulması planlanıyor. Bu durum, Türkiye’deki sığınmacı sorununu akıllara getirirken, farklı bir milletin mahalle kurmasının sosyolojik yapıyı nasıl etkileyeceği konusunda çeşitli endişeleri beraberinde getiriyor. Akgedik Mahalle Muhtarı Semih Kurşunlu, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bize göre keşke 2 bin 500 kişi Çin’den değil, bizim kendi etrafımızdan insanlar çalışsaydı. Ama yatırımı yapanlar böyle öngörmüş. Mutlaka faydası olur” diyerek, bu duruma dair olumlu bir bakış açısı sergiledi.

Furkan Dayıoğlu : Uygurlar ikamet ve çalışma izni dahi alamazken %100 sermaye ile ülkemize giren Çinliler için 3000 kişilik mahalle kuracaklar. Ek yatırımlarla birlikte mahalle büyüyeceği için planlama alanı 50.000 kişilik yapılacak (imiş). Toplama kampları, modern köle işçilik, kızların zoraki Çinlilerle evlendirilmesi, İslami mekanların bar yapılması, tek böbreklerinin alınması ve holokost dönemini andıran uygumalara tabi tutulmaları bizim ülkemizde umursanmayan bir detay. Arap ülkeleri ve halkları Çin’in Filistin’i desteklemesinden dolayı bu kokrunç zulmü görmezden gelirken biz bir amaç uğruna dahi değil de üç beş kuruş uğruna göz yumuyoruz. Mazlum müslümanın nereli olduğu ve hikayesinin fiyatı da çok önemli bu ülkede…

 

https://www.manisakulishaber.com/manisaya-cin-mahallesi-kurulmasi-gundemdeydi-ferdi-zeyrekten-aciklama-geldi

Share
68 Kez Görüntülendi.