Son Dakika
Ardahan Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının girişimi ile Üniversite Tarih Topluluğu ve Ardahan Fen Lisesi iş birliği ile “Doğu Türkistan Davası ” konulu bir etkinlik düzenlendi.
28 Kasım 2024 günü Aşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Doğu Türkistan Davası” adlı program, Ardahan Ün. Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Suat Vural’ın açılış konuşması ile başladı. Dr Cural konuşmasında Türk dünyası ve Doğu Türkistüan hokkanda bilgiler verdi ve Doğu Türkistan Davası adlı bu etkinliğin önemine vurgu yaptı.
Daha sonra Ardahan Fin Lisesi öğretmenlerinden Aşkın Hüseyinoğlu, Yusuf Demirci, Emine Hatun Acar, Olgun Ağdemir ve Hakan Alper adlı öğretmenlerin öncülüğü ve gözetiminde bu programda görevlendirilen Fen Lisesi öğrencilerinden ; Dila Tanrıverdi ve Gök Deniz Aydın’ın okuduğu şiirler ile başladı.
Doğu Türkistan Davası konulu bu programa Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Biber başta olmak üzere öğretim üyeleri akademik-idari personel, kurum amirleri, öğrencilerimiz katılarak destek verdi.
Ayrıca, Ardahan Salim Dursunoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Uzman Çavuş İbrahim Erdoğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri de katıldılar.
2014 yılında Pekin’de tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların Vicdanı olarak anılan, Pekin Milletler Üniversitesi Öğretim Üyesi ve insan hakları savunucusu Doç. Dr. İlham Tohti’nın hayatını anlatan belgesel film gösterim yapıldı.
Tarihten Günümüze Doğu Türkistan Meselesi ve Türk Dünyasına Etkileri Konferansı
Daha sonra etkinliğe davet üzerine katılan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Akademisyen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varis Çakan tarafından “Tarihten Günümüze Doğu Türkistan Meselesi ve Türk Dünyası’nın Geleceğine Etkileri” başlıklı konferansı verildi. Prof.Dr.Çakan konuşmasında kadim bir Türk yurdu olan Doğu Türkistan’ın tarihi süreci hakkında bilgiler verdi. Çin’in günümüzde işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamaları hakkında örnekler sundu ve maruz kaldıkları baskı, zulüm ve işkenceler hakkında bilgi verildi. Yaşanan insan hakları ihlalleri ve Doğu Türkistan’da soykırıma varan uygulamaların perde arkasındaki gerçekleri ortaya koyarak bu baskı ve zulmün Türk dünyasına etkilerini yorumladı. Çin zulmünün, sadece Doğu Türkistan Türkleri ile sınırlı kalmayıp Türk dünyasının geleceğini de olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekildi. Çin’in uyguladığı baskıcı politikaların sadece Uygur Türklerini değil, tüm Türk dünyasını olumsuz etkilediği vurgulandı. Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik Soykırım uygulamalarının Türk dünyasının geleceği üzerindeki etkileri hakkında görüşlerini anlattı ve Doğu Türkistan meselesinin evrensel barış ve adalet ilkelerine uygun şekilde çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Düzenlenen Doğu Türkistan Davası etkinliği katılımcılara belge takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
BENZER HABERLER