23 Mayıs 2024’te Bakü’de hayatını kaybeden Azerbaycanlı tanınmış Türkolog, Uygurolog, “Türk Dilleri Divanı/DLT – Kutadgu Bilig ve Alişir Nevayi Araştırmacısı, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ramiz Asker’ın vefatı Türk dünyası ve Uygur aydınları ile bilim insanları tarafından üzüntü ile karşılandı ve kendisinin vefatının Türklük bilimi için büyük kayıp olarak karşılandı.
Türklük ile ilgili çalışmaları ile tanınan Türkolog ve Uygurbilimci profesör Ramiz Asker’in vefatını, Türkiye Türkologları ve Uygur bilim insanları ve aydınları, Ramiz Asker’in ölümünün Türklük ve özellikle Uygur çalışmaları açısından büyük bir kayıp olduğunu hep bir ağızdan ortaklaşa dile getirdiler ve vurguladılar.
Prof.Dr. Emet : Prof.Dr.Ramiz Asker’in Vefatı Türkoloji İçin Büyük Bir Kayıp
Ankara Ün.DTC.Fak.Çağdaş Türk Lehçeleri öğretim üyesi Prof.Dr. Erkin Emet Azerbaycanlı Türkolog Prof.Dr.Ramiz Asker’in vefatı dolayisiyle özgür Asya radyosu kurumsal internet sitesinde kendisi hakkında uzun bir yazı kaleme alarak yayınladı. Prof.Dr.Emet yazısında Merhum Prof.Dr. Asker’in Türk dünyasının önemli ve ortak bir değeri olduğunu belirtti ve şunları ifade etti : ” Merhumun sağlığında Doğu Türkistan, Türk Dünyası ve DLT. sözlüğü ile ilgili olarak onlarca kez Özgür Asya Radyosunda programlar yaparak yayınladım. Bir Meslektaşımız ve Hocamız olarak kendisinin bilgisinden çok istifade ettim. Bir Türk Lehçeleri Uzmanı de olarak ifade etmek isterim ki, kendisinin eserleri ve Türklük bilimine yaptığı katkıları çok büyüktür. Merhum Hocamız, DLT başta çeşitli Türk lehçelerindeki eserlerin Azerbaycan Türkçesine aktarılmasında ve Türk dünyasında tanıtılmasında ve Türk Kültür ve dil birliğinin sağlanmasında büyük hizmetler ortaya koymuştur. Kendisini rahmet, minnet ve saygı ile bir kez daha anıyorum.” dedi.
Akil Cemal : Prof.Dr.Asker : 05 Temmuz 09 Urumçi Katliamında Çin’e Sert Tepki Göstermişti
Bakü’de yayınlanan Türkistan Gazetesinin Yayın Yönetmeni Akil Cemal Sayın Özgür Asya radyosuna yaptığı açıklamasında merhum Prof. Ramiz Asker’in bir Türk aydını ve bilim insanı olarak her zaman Türklerin haklarını savunduğunu belirterek : ” Çin’in 05 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamını sert şekilde eleştiren ve tepki gösteren yazılar kaleme almıştı ve biz de yazılarını Türkistan gazetesinde yayınlamıştık. Merhum hayatını Türklük bilimine ve Türk kültürüne adayan bir bilim insanı idi. Türk tarihi,kültürü ve dilinin temel eserleri olan “Türk Dilleri Divanı DLT ” ve “Kutadgu Bilig” adındaki eserleri Azerbaycan Türkçesi ile Rus diline çevirmişti. Kaşgarlı Mahmut ve eseri Türk Dilleri Divanı’nın mevcut ciddi durumu hakkında bir makale kaleme alarak yayınlamıştı. Kendisini rahmet ve saygı ile anıyorum. “şeklinde konuştu.
Prof.Dr.İnayet : Prof.Dr. Ramiz Asker Çok değerli ve Önemli bir Türkolog idi
İzmir -Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alimca İnayet de Prof.Dr.Asker’in bilimsel çalışmaları ile ilgili olarak Özgür Asya radyosuna şunları söyledi : ” Merhum Ramiz Asker Hocamız Türk dünyasının çok değerli ve önemli bir bilim insanı ve Türklük bilgini idi. Türkoloji biliminin gelişimi için çok emek vermiş bilimsel makaler ve kitaplar kaleme alarak yayınlamıştır. Merhuma Allah’tan rahmet dilerim.” dedi
Dünya Uygur Kurultayı Vakfı de Taziye Mesaji yayınladı
İstanbul merkezli Dünya Uygur Kurultayı Vakfı de Prof.Dr.Ramiz Asker’in vefatı dolayisiyle bir taziye masaji yayınladı ve Başsağlığı dileğinde bulunduğu açıkladı.
Prof.Dr.Ramiz Asken Kimdir ?
Prof.Dr. Ramiz Asker, 1954 yılında Ermenistan sınırları içindeki olan Gümrü ilinin Amasya ilçesinde doğdu. 1978 yılında Moskova’nın Lomonosov Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. 1983-1992 yılları arasında Azerbaycan’da çeşitli dergi ve gazetelerde editör olarak çalıştı. 1992-1997 yılları arasında Azerbaycan Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı.Bu arada Doktorasını “Türk Dilleri Divanı0DLT.” üzerine tamamladı. Yusuf Has Hacip’in felsefi ve hukuk eseri “Kutadgubilik2 eseri üzerindeki çalışmaları ile önce Doçent sonra Prof.ünvanını kazandı. Bilimsel çalışmaları için birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür.