logo

trugen jacn

KOMÜNİST ÇİN CASUSLARINA TÜRKİYE’DEN SONRA ALMANYA’DA DA OPERASYON YAPILDI

Maximilian-Krah.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

22 Nisan’da Alman vatandaşı iki erkek ve bir kadının Çin’de casusluk suçundan tutuklandığının duyurulması medyada büyük tartışmalara yol açmıştı. Bu 3 kişinin Çin’e Alman askeri teçhizatı sağladığı iddia ediliyor. 23 Nisan. Jian G adlı Çinli bir casusun da tutuklandığının ortaya çıkmasıyla tartışma daha da alevlendi. Jean. G isimli bu Çinli casusun, Çin’e Alman parlamentosu ve Avrupa Birliği hakkında bilgi sağladığı, yurt dışında Çin karşıtı muhalif güçlere yönelik baskılarla da bağlantısı olduğu iddia ediliyor.

Almanya’da mezun oldum ve Alman pasaportu aldım. G isimli 43 yaşındaki Çinli adamın tutuklanmasının bu kadar büyük yankı uyandırmasının nedeni ise onun Maximilian Krah isimli ünlü bir siyasetçinin çalışanı olmasıydı. Maximilian Kirch, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif partisinin AB adayı.

24 Nisan’da “Berlin Morning Post”ta yayınlanan ” AFD Politikacısı Karah: Tabii ki Pekin’deydim ” başlıklı makaleye göre , bu kişi Uygurlara yönelik baskılarla ilgilenmiyor ve çoğu zaman açıkça Çin’i destekliyor. Sosyal medya hesabından “Sincan’da soykırım ve insanlığa karşı suçların var olduğuna inanmıyorum” diye yazdı. Aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümünü ve Tibet’in işgalinin yıldönümünü kamuoyu önünde kutlayan kişidir. Kirah aynı zamanda Çin’in Almanya’daki “Tek Kuşak Tek Yol” projesinin de savunucusu ve Huawei’nin destekçisi. Bir ast. G isimli Çinlinin tutuklanmasının ardından Maximilian Krach Alman medyasının gündemine oturdu.

Çin’in Almanya ve Avrupa Birliği’nde artan casusluk faaliyetlerinin Avrupa’daki Uygurları da tehdit ettiğini belirtmekte fayda var. 24 Nisan’da yayınlanan “Dünya” gazetesi, “Avrupa seçimleri: Almanya’da casusluk şüphesi, Çin’in gizli faaliyetleri Avrupa Birliği’ne girecek mi?” Videoya göre, Almanya’daki Uygurlar da Çin casusları tarafından tehdit ediliyordu ve Almanya’nın merkezi Münih şehri daha önce Çinli casuslar tarafından hedef alınmıştı. DUC’un başkan yardımcısı Farhat Muhammad, DUC’un kurulduğu 2004 yılından bu yana Çinli casuslar tarafından taciz edildiğini söyledi.

Nitekim 2011 yılında aralarında bir Çinli, bir Şiv ve iki Uygur’un da bulunduğu dört Çinli casus, onun hakkında bilgi toplamak amacıyla Münih’te tutuklandı. 24 Nisan’da yayınlanan “Çin ve Rusya’nın Almanya’daki casusluk faaliyetleri gelişiyor” haberinde yayınlanan “Alman Dalgaları”nda, Almanya’ya siyasi sığınma talebinde bulunan Korlalı Isa Imin adlı bir Uygur hakkında casusluk yapmaya zorlanma olayları da anlatılmıştı. Almanya’daki durum analisti Sayın Anwar Akhmet, Çin’in casusluk faaliyetlerinin, Almanya’nın en sıcak konusu haline gelen Uygur meselesini de gündeme getirdiğine inanıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un geçtiğimiz hafta Çin’e yaptığı sonuçsuz ziyaretin ardından Almanya’da Çin adına çalışan 4 casusun tutuklandığının açıklanması ve aralarında Almanya Dışişleri Bakanı’nın da bulunduğu devlet yetkililerinin konuya acil tepki vermesi Çin tarafını üzdü. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feiser şunları söyledi: “Bu casusluk çok ciddi bir olaydır. “Çinli casusların Avrupa Parlamentosu’nda casusluk yaptığı kanıtlanırsa bu, Çin’in Avrupa demokrasisine yönelik bir saldırısı olacaktır.”

Çin’in Almanya’daki büyükelçiliği 24 Nisan’da Çin’in resmi Xinhua haber ajansına yanıt vererek, “Almanya’nın Çin’i kontrol etmek ve Çin’in siyasi imajını zedelemek için casusluk suçlamalarını kullanmayı bırakmasını talep ediyoruz.” Personelden Sayın Turvanjan Alauddin de bu konuda görüşlerini dile getirdi.

Rapora göre Çin Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Soruşturma Dairesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Siyasi Koruma Dairesi’nden bazı yetkililerin donatılmasıyla oluşturuldu. ve Çin Komünist Partisi Dairesi 1983 yılında resmi olarak Çin Ulusal Güvenlik Bakanlığı adını almıştır. Şu anda yaklaşık 110.000 profesyonel var. Gayri resmi çalışanları da dahil olmak üzere 250.000’den fazla Çinli casus, yurt içinde ve yurt dışında diktatörlük rejimleri adına casusluk faaliyetleri yürütüyor.

24 Nisan’da “World” gazetesi “Avrupa seçimleri ve Almanya’da casusluk şüpheleri: Çin’in gizli faaliyetleri AB’ye de girecek mi?” Video raporuna göre Çin rejimi, profesyonel casuslar, Çinli şirketler, eğitimli Çinli öğrenciler ve hackerlar aracılığıyla muhalefete dair siyasi, ekonomik, bilimsel, yüksek teknolojili, askeri bilgi ve istihbarat topluyor.

Share
1047 Kez Görüntülendi.