logo

trugen jacn

ABD PARLAMENTOSU ALT KANADI KONGRE’DE UYGUR DOSTLUK GURUBU KURULDU

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD’de faaliyet gösteren Uygur Hareketi başta diğer Uygur STK.larının  yıllardır sürdürdükleri ısrarlı  girişimleri  sonucunda  ABD Kongresinde (Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nda) Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarını  yakından takip etmek amacı ile  UYGUR GURUBU kurulduğu açıklandı.  ABD Kongresinde Uygur Grubu’nun resmen kurulması ile ilgili olarak 16 Nisan 2024’de özel bir tören düzenlendi. 

AÇILIŞ TOPLANTISINA ÖNEMLİ KİŞİLER KATILDI

Uygur Gurubunun kuruluşunun açıklanması  ile ilgili özel toplantı 16 Nisan 2024’de Kongre binası Kapıtol Hill’de yapıldı.  Açılışa, Kongre Üyesi Chris Smith, Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Başkanı Nuri Türkel, Kongre Üyesi Jennifer Wexton, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, Eeski HRW Çin Direktörü Sophie Richardson, NED Vakfı Kıdemli Başkan Yardımcısı Brian Joseph, Büyükelçi ve Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfı’nın Başkanı Andrew Bremberg katıldı.

“BU GRUBUN KOLEKTİF BİR SES OLMASINA İZİN VERİN”

ABD Kongre temsilcileri ve çok sayıda Uygur katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Uygur Hareketi kurucusu ve Başkanı Ruşen Abbas yaptı. Abbas konuşmasında, “Mücadele ediyoruz çünkü etmek zorundayız. Bu Grubun kolektif bir ses olmasına izin verin” ifadelerini kullandı. 

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ BAŞKANINDAN DESTEK

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael T. McCaul video konferans ile katıldığı toplantıda, “ABD’nin ve uluslararası kuruluşların bu konuda seslerini duyurmalarını sağlamak için gücümü kullanacağım” dedi.

“KOLEKTİF EYLEME HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR”

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa ise, Uygur Grubu’nun kuruluşunu memnuniyetle karşıladığını ve kolektif eyleme her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.    

Uygur Araştırmaları Merkezi başkanı
UAM Müdürü İdris :Uygur Gurubu  Doğu Türkistan Davası Açısından Çok Önemli

Uygur  Gurubunun kurulması  ile bu gurubun Doğu Türkisitan meselesi  için önemini  QHA’na değerlendiren Uygur  Araştırmaları Merkezi(UAM) Müdürü Abdulhekim idris,  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik insanlık  ve etnik soykırım suçlarının uluslararası toplumun bir sorunu haline geldiğini  ve gündemdeki yerine günden güne daha güçlü şekilde sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi : ” Soykırımı uluslararası platformların gündemindeki yerini koruyor.  Çin, işgal ettiği Doğu Türkistan’da senelerdir baskı ve zulüm politikasına devam ediyor. 2017 yılından  sonra ise bu insanlık suçlarını soykırım düzeyine taşımış bulunmaktadır. Doğu Türkistanlılar   kitleler halinde  göz altına alınarak toplama kamplarına  hapsedilmiştir. Bu kamplarda her türlü fiziki ve psikolojik işkenceler yapılıyor. Kadınlar zorla kısırlaştırılıyor. asimilasyon ve soykırıma maruz kalıyor. Bu  sebeplerden dolayı  ABD Kongresinde  Çin’in Doğu Türkistan’daki insanlık ve etnik soykırım suçlarını daha yakından  takip etmeyi amaçlayan Uygur Grubunun kurulmasını çok önemli olduğunu düşünüyorum.

ABD Kongresinde neden Uygur Dostluk Grubu kuruldu?

Uygur Dostluk Grubunun önemi nedir?

Amerikan Kongresinde, 16 Nisan’da Uygur Hareketi’nin öncülüğünde kurulan Uygur Dostluk Grubu, Doğu Türkistan’da yaşanan Uygur soykırımın durdurulması ve uluslararası kamuoyunda yankı bulması için çok önemlidir. Şunu ifade etmek gerekir ki, bugün Ukrayna’daki savaş, Ortadoğu’daki gerilim, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik krizler dünya gündeminin ilk sıralarında yer almaktadır. Çin Komünist Partisinin milyarlarca dolar harcayarak kurduğu  uluslararası toplumu yalan bilgilerle aldatma ve gerçeklerin üstünü örtme ve gizlemeyi amaçlayan dezenformasyon sistemi ile birlikte Doğu Türkistan’da milyonlarca insanın zulüm gördüğü Uygur Soykırımı dünyada tam olarak yankı bulamamaktadır. Bu nedenle ABD’de Konrgesinde Uygur Dostluk Grubunun kurulması Doğu Türkistan’daki baskı ve zulümleri dünyaya duyurmak açısından çok önemlidir. Bu grubun en önemli özelliği ise Kongre’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyelerin ortak desteği ile kurulmasıdır”

 ABD Kongresinde kurulan Uygur Dostluk Grubu neyi amaçlıyor?

“Uygur Dostluk Grubunun kuruluş amacı, Doğu Türkistan’da yaşanan hadiseler hakkında araştırma yapmak, hadiseleri soruşturmak, gerektiğinde konunun taraflarını davet ederek onları dinlemektir. Böylece Uygur Soykırımı’nın durdurulması için gerekli süreçleri takip edecek, aynı zamanda hem ABD Kongresini hem de uluslararası kamuoyunu bilgilendirecektir. Dostluk Grubu aynı zamanda diğer ülkelerde teşekkül etmiş benzeri kuruluşlar ve dostluk grupları ile de görüşerek, Uygur Soykırımı konusundaki farkındalık çabalarını güçlendirecektir. Uygur Dostluk Grubunun bir diğer amacı, Uygur Soykırımını durdumak için atılacak adımlar kapsamında gerekli araştırmaları ve raporları hazırlayarak, bu soykırım suçuna karışanların yargılanması için belgelendirmektir”

ABD Kongresinde kurulan Uygur Dostluk Grubunun diğer Türk devletlerinde kurulamamasının temel sebebi nedir? 

Diğer Türk devletlerinde kurulamamasının temel sebebi, Çin’in ekonomik ve diplomatik olarak bu coğrafyalardaki etkisinden kaynaklanmaktadır. Çünkü, Türkistan’daki devletlerin büyük bir kısmı Çin’in ekonomik egemenliği altındadır. Türkistan’daki enerji kaynaklarının önemli bir kısmı Çin tarafından kullanılmaktadır. Petrol ve doğalgaz üreten Türk devletlerinin en büyük alıcısı Çin ve Çin uzantılı şirketlerdir. Bu durumda da bahse konu devletler Çin’in söylemlerine sahip çıkmakta ve Uygur Dostluk Grubu gibi oluşumlara izin vermemektedirler. Diğer taraftan, Türk devletleri, BM Günvenlik Konseyi Daimi üyesi olan Çin’in uluslararası alanda da desteğini istemektedir. Bu desteğin karşılığında da Uygur Soykırımı karşısında sessiz kalmayı tercih etmektedir. Son olarak üzerinde durulması gereken bir husus ise, Çin’in dezenformasyon mekanizmasının en etkili şekilde Türk devletlerinde kullanmaktadır. Milyarlarca dolar harcanan propaganda mekanizması karşısında mazlum Uygurların sesi çıkamamaktadır. Böylece Türk devletlerindeki siyasi oluşumlarda Doğu Türkistan davasına tam olarak destek olmamaktadır”

 Son olarak sizce Müslüman devletlerin Çin’e olan sempatisi Doğu Türkistan mücadelesine nasıl zarar veriyor?

Bu soruya cevap vermeden önce, önemli bir hususun altını çizmek gerekmektedir. Doğu Türkistan’da soykırım mağduru, Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer topluluklar aynı zamanda Müslüman dünyasının bir parçasıdır. Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Müslüman devletlerin liderlerinin din kardeşleridir. Bu açıdan bakıldığında Müslüman devletlerin Çin’e olan sempatisi, Kardeşlerine zulüm yapıldığı halde ses çıkarmayan aynı dine mensupları durumu ortaya çıkmaktadır. Yani kendi din kardeşine sahip çıkmaya Müslüman dünyası ile karşı karşıyayız. Bu durum ise, Komünist Çin rejimi tarafından sonuna kadar sömürülmektedir. Çünkü Çin, Uygur Soykırımı mağduru Doğu Türkistan halkına dolaylı olarak şu mesajı vermektedir: ‘Bakın size kendi din kardeşleriniz bile sahip çıkmıyor. Bu dünyada sahipsizsiniz.’ Aynı şekilde, Komünist Çin rejimi Uygur Soykırımı’nın duyulmaması için Müslüman dünyasını kullanmaktadır. Bu yöntemle dünyaya ‘Benim İslam dini veya Müslümanlarla bir savaşım yok. Bakın benim en büyük ticari ortağım Müslüman ülkelerdir’ mesajını vermektedir. Diğer taraftan da sözde aşırılıklarla mücadele ediyorum söylemini Müslüman ülkelere benimsettiği için çok yaygın ve zalim bir propaganda mekanizması yürütmektedir. Bir tarafta soykırım mağduru Müslüman Uygurlar sesini çıkaramazken, diğer taraftan da Çin, Doğu Türkistan’daki baskılarını dünya kamuoyundan gizlemektedir. Bu süreci yönetirken de en büyük müttefiki Müslüman ülkelerdir. Dolayısıyla, Çin’in etkisi altındaki Müslüman ülkeler, kendi dindaşlarının zulme uğramasına ses çıkarmamakta ve zulme ortak olmaktadır”

Kaynak : Qırım haber Ajansı(QHA) Türk dünyası/Doğu Türkistan

Share
1021 Kez Görüntülendi.