Son Dakika
Toplantı , Kazakistan Cumhuriyeti milli marşının çalınması ve saygı duruşunun ardından başladı. Daha sonra katılımcıların hazırladıkları şiir, edebi yazılar, Tiyatro eserleri, çocuk edebiyatı, edebiyat eleştirisi, belgesel yazılar, eleştirel hiciv başta olmak üzere Kazak edebiyatının diğer alanları ile Kazakistan’daki Rus ve Uygur edebiyatı ile ilgili 13 bildiri okundu.
Toplantı hakkında bilgi almak için Kazakistan Yazarlar Birliği Uygur Edebiyatı Konseyi Başkanı, uluslararası “Alash” ödülü sahibi, şiir ve filoloji adayı Dr.
Röportajımızı alan Bayan Patigul Matalova şunları söyledi: “Şairlerimiz-yazarlarımız, eserlerinde bugün bağımsız Kazakistan ruhunu, etnik gruplar arası dostluğu ve birliği aydınlatmayı kutsal bir görev sayıyorlar.” Geçtiğimiz yıl Uygur Edebiyatı Konseyi’nin desteğiyle usta şair Abdul Hai Rozi’nin 100. yıldönümü geniş çapta kutlandı. Geçen yıl Kazakistan Yazarlar Birliği’nin onayladığı iki ayda bir çıkan edebi ve sosyal dergi “Çınar”, halkımızın uygar yaşamında tarihi bir olaydı. Kıdemli yazar Akhmetjan Hashirov’un, Uygur edebiyatının hükümet tarafından tanınmasından dolayı “Kazakistan Halk Yazarı” unvanının yüksek olduğunu anlıyoruz.
Bayan Patigul Matalova da konferansta Kazak Uygur edebiyatının geçen yılki başarılarına vurgu yapıldığını belirtti.
Uygur Edebiyatı Konseyi’nin faaliyetlerine göre geçen yılki başarılar, şiir, düzyazı ve gazetecilik alanında öne çıkan kitaplar, Kazakistan Yazarlar Birliği üyesi, filoloji bilimleri adayı Rakhmatjan Yusupov bir konuşma yaptı ve geniş çapta tartışıldı. Toplantı sonunda ünlü şair Abdurgopur Kutlukov’a, Uygur Edebiyatı Konseyi’nin bir diğer büyük başarısı olan, Kazakistan Yazarlar Birliği tarafından onaylanan “Kazakistan Onursal Yazarı” fahri unvanı verildi.
Genel olarak Almatı Muhtar Awezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü akademisyenlerinin, Uygur edebiyatı, özellikle de Kazakistan’daki Uygur edebiyatının geçmiş tarihi ve güncel durumu üzerine çok sayıda çalışma yaptıkları biliniyor. Bu araştırmacılardan biri olan enstitünün baş akademik yetkilisi Filoloji Bilimleri’nden Dr. Güljahan Orda ile radyomuzda bir röportaj yapıldı.
Uyghur edebiyatının Kazak edebiyatında uygun yerini aldığını vurguladı ve şöyle dedi: “Mukhtar Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü, her yıl Kazak halklarının literatürünü araştırmakla meşgul. Enstitünün uluslararası ilişkiler bölümü Kazakistan’ın tüm milletlerinin edebiyatını inceliyor. Bunlar arasında Uygur edebiyatı da hak ettiği yeri işgal etmektedir. Uygur yazarları sadece kendi halklarının tarihini değil aynı zamanda Kazakistan’ın tarihini anlatan birçok eser yazmışlardır. Aynı zamanda Kazak ve Uygur halkları arasındaki dostluğa da övgüde bulundular. Abdurgopur Kutlukov da onlardan biri.
Uluslararası “Alash” ödülünün sahibi ünlü şair Jamshit Rozakhunov, Abdurgopur Kutlukov’un bu unvanı kazanmasından tüm Uygur yazarlarının çok mutlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yaratıcılıkta adalet olmalı. Bu nedenle Abdurghopur kardeşinin uzun yıllara dayanan yaratıcılığının adil ve yerinde bir değerlendirme aldığına inanıyorum. Bu unvanı gerçekten hak ediyor. İnsanlık yaratıcı olsun ya da olmasın emeğini hak ediyor. Aki Abdul Ghopur’u tüm kalbimle tebrik ediyorum!
Dünya Uygur Kongresi Başdanışmanı Siyaset Bilimci Kahriman Gojamberdi radyomuza verdiği röportajda Abdugopur Kutlukov’un bana Doğu Türkistan Cumhuriyeti hükümetinin birçok üyesinin parlak görünümünü hatırlattığını vurguladı. Bu şahsın özelliği Dünya Uygur Kurultayı’nın tüm faaliyetlerine burada katılmasıdır. Herhangi bir olay için o olayla ilgili şiir yazılır. Uygur meselesiyle ilgili olaylara her zaman cevap veriyor. Onun yazıları halk üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve ulusal gurur için iyi bir itici güçtür. Sürekli vatan teması hakkında yazıyor. “80 yaşın üzerinde olmasına rağmen hala hareket ediyor.”
Khariman Gojambardi, Abdurgopur Kutlukov’un günümüz gençliğine rol model olduğunu, yetenekli, yetenekli ve vatansever bir şair olduğunu söyledi.
Bildiğimiz kadarıyla 1950’li ve 1960’lı yıllarda Komünist Çin’in aşırı etnik baskısı nedeniyle birçok Uygur yazar Doğu Türkistan’dan Orta Asya cumhuriyetlerine göç etmiştir. Bunlardan Zia Samadi, Masumjan Zülfikarov, Zag Yasmin, Yusufbek Muhlisov, Batur Tosadinov ve diğer yazarlar Kazakistan’a yerleşerek ülke edebiyatının gelişmesine katkıda bulundular. Abdurgopur Kutlukov da onlardan biri. “Kazakistan’ın fahri yazarı” unvanını alması Kazakistan Uygurlarını sevindirdi.
BENZER HABERLER