logo

trugen jacn

PEKİN BÜYÜKELÇİSİ MUSA’DAN ÇİN’E “DOĞU TÜRKİSTAN- UYGUR TÜRKLERİ ” HATIRLATMASI

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi'nden 'Kuşak ve Yol' projesi için Sincan mesajı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi  Sayın İsmail Hakkı Musa, “Uygur Özerk Bölgesi’nin, tarihi İpek Yolu’nu canlandırmayı hedefleyen “Kuşak ve Yol” ile “Orta Koridor” girişimlerinin kritik kavşağında yer aldığını  ayrıca,   bu bölgede bulunan  tarihi eserlerin  içerisinde  Türk tarihinin büyük şahsiyetlerinin türbeleri(Kaşgarlı Mahmut ve Yusuf Has Hacip) başta  Camiler, eski pazarlar, ortak kültür ve tarihimizin çarpıcı örneklerini oluşturduğuna hatırlatarak”   Türkiye ile  Uygur bölgesi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.

T.C. Pekin Büyükelçi  İsmail Hakkı Musa,  bu sözleri sözde “Uygur Bölgesi yerel yönetimi”‘nin, başkent Pekin’de yabancı ülke Büyükelçileri ile  diplomatların davet ettiği özel yemekte yaptığı konuşmasında  dile getirdiği belirtildi.

Büyükelçi  Musa, konuşmasında şunları söyledi :

” Çin’in  eski başkenti Şi’an kenti ile  Türkiye’nin İstanbul’ şehrinin, tarihi İpek Yolu güzergahının en doğu ve en batısındaki duraklarıdır.  Türkler ile  Çinliler arasında, tarih içinde bu güzergahtaki etkileşimlere dayalı olarak  köklü bağlar geliştirmişlerdir.   Uygur Bölgesi tarihte Doğu ile Batı arasında önemli bir geçit, kültürel ve ticari etkinliklerin önemli merkezi olmuştur. Uygur bölgesindeki (Sincan’daki) tarihi camiler, Türk tarihinin büyük şahsiyetlerinin türbeleri ve eski pazarlar, ortak kültür ve tarihimizin çarpıcı örneklerini oluşturmaktadır.  Günümüzde ise Uygur(Sincan)bölgesi Çin’in tarihi İpek Yolu’nu modern bağlantılılık projeleriyle yeniden  gündemdedir. Tarihi ipek yolunun  günümüzde canlandırılmasını  hedefleyen  “Bir Kuşak- Bir Yol”  girişimi’nin merkezinde yer almaktadır.  Uygur bölgesinin ekonomik hayatiyetini yeniden canlandırılmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.” dedi.  

Büyükelçi Sayın İsmail Hakkı Musa Türkiye’nin de İpek Yolu güzergahını canlandırma hedefiyle Orta Koridor Girişimi’ni ilan ettiğini anımsatarak sözlerini  şöyle  sonlandırdı :  ” Batıda yanı Türkiye’den başlayıp Kafkaslar ve  Hazar Denizini  geçerek  Orta Asya Cumhuriyetleri  üzerinden  Çin’e ulaşan koridorun, Kuşak ve Yol ile doğal bir uyum içinde olduğunu vurgulamak istiyorum.  Türkiye’nin  Kafkaslar ve  bölge ülkeleri üzerinden Çin ile  arasındaki ticaretin geliştirilmesi, ekonomik potansiyelin iyi  değerlendirilebilmesi için  Türkiye’den Çin’e doğrudan uçuşların başlatılması  gerektiğini düşünüyorum. Bu tüm yeni gelişmelerin  bölge ülkelerinde yaşayan   uluslar ve tüm insanlar arası etkileşimlerin artırılması dahil, işbirliğinin geliştirilmesi çağrısında bulunuyorum.” şeklinde konuştu.

Çin’e Uygur Hatırlatması  Yeni Doğu Türkistan Politikasının Bir Parçası   

Uzmanlar Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Sayın  İsmail Hakki Musa’nın  Çin’in  kalbi başkent  Pekin’den ÇKP yönetimine  Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri hatırlatması Türkiye’nin yeni Doğu Türkistan politikasının bir parçası olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, sayın Büyükelçi’nin    Türk büyüklerinin türbeleri, tarihi pazarlar ve Türk tarihinin önemli öğelerinin Uygur bölgesinde bulunduğuna vurgu yapması  tarihi bir çıkış ve yeni bir hamle olarak tarihe  not düşen ve umut verici gelişmeler olarak değerlendiriyorlar.

Bölge uzmanları ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın son   Uygur Türkleri ve Türkistan vurgusu, Bakanlarımızın  Uygur Türkleri  açıklamaları, BM.lerdeki Çin’in insan hakları durumu hakkında özel toplantıda  Çin’in uyarılması kararı için olumlu oy kullanması ve Uygurların insan hakları ihlalleri ile ilgili  özel açıklaması en önemlisi Camilerde Cuma namazı ve hutbelerinde Doğu Türkistan için dua edilmesi genelgesi  Türkiye’nin yeni Çin politikasındaki cesur hamleler olduğu noktasında birleşiyorlar.

Bir Kuşak Bir Yol Projesi Nedir? OBOR'un Amacı? |2023 - YatırımKredi

KAYNAK : https://www.odatv.com/guncel/buyukelci-musadan-kusak-ve-yolun-kavsagindaki-sincan-ile-isbirligini-gelistirme-cagrisi-120038181
Share
1271 Kez Görüntülendi.