logo

trugen jacn

ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI KONULU FİLM FESTİVALDE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ VE SES GETİRDİ

mewhum-gerçek-0

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

4-10 Mart  2024 tarihleri ​​arasında Norveç’in  başkenti Oslo’da  düzenlenen “Uluslararası Belgesel Film Festivali”ne  Noveç merkezli Uygur Adliye Ambarı/Arşivi” adlı bir kuruluş tarafından hazırlanan  “Sanal Gerçeklikte Uygur Esir Kampı” adlı  3D  belgesel videonun gösterildiği  ve büyük ilgi gördüğü açıklandı.  

Özgür Asya radyosunun haberinde Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen “Uluslararası Belgesel Film Festivali’ne katılan ve Norveç’ te faaliyet gösteren “Uygur Adalet Arşivi = Uygur Adliye Ambarı” tarafından hazırlanan “Sanal Gerçeklikte Uygur Esir Kampı” başlıklı   bir belgesel filmin   festivalda büyük ilgi gördüğü ve Çin’in Doğu Türkistan’daki insanlık ve etnik soykırım uygulamaları hakkında kamu oyunda büyük ses getirdiği  bildirildi.   

“Uygur Adli Arşivleri” Başkanı Bahtiyar Ömer  hazırladıkları  belgesel filim ile ilgili şunları söyledi :  ” Belgesel filim 2014 ve 2016 yıllarında Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan İşgal Polislerince 2 kez  tutuklanarak sorguya çekilen ve şu anda Norveç’te yaşayan Mustafa Muhammed adlı bir Uygur’un  başından geçenler konu ediliyor.  Mustafa Muhammed  filmin kendisine   eski anılarını hatırlattığını söylüyor. Film,  Çin işgal yönetiminin  Uygurlara karşı uyguladığı acımasız baskıyı gerçeklere bağlı olarak  belgesel  şekilde  hikaye ediyor.  Filmi izleyenler ile Uygur meseleleriyle  yakından ilgilenen kişilerin bu filmi izledikleri takdirde toplama kamplarındaki  baskı, zulüm ve diğer ciddi trajedileri hissedebileceklerini   düşünüyorum. Çin hükümetinin Uygur bölgesinde kurduğu esir kamplarının  işleyişlerini ve yapılan insanlık dışı  uygulamalarını anlatıyor. Çin toplama kampları ile Çin cezaevlerindeki yaşamdan karelerin  öne çıkarıldığı  filme festivalde  büyük ilgi gösterildiğine tanık olmak bizleri sevindirmiştir.” dedi.

Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen "Uluslararası Belgesel Film Festivali"nde, Norveç'in "Uygur Adalet Arşivi" tarafından hazırlanan "Sanal Gerçeklikte Uygur Esir Kampı" başlıklı 3 boyutlu video gösterildi. 4 Mart 2024, Oslo

Film Tüm Dünya’da Gösterilecek 

Oslo Film festivalinde  bu filmin dışında ayrıca  Çin’e Uygurlara yönelik insanlık ve etnik soykırım suçlarına ilişkin olarak yapılan “Gürültü” ve “Maskenin Ardında” filmleri de yer aldı.  Ömer Bahtiyar  bazı insanların  filmi izlerken  çok duygulanarak ağladıklarını  çünkü  seyreden insanların filmi izlerken  kendilerini toplama kamplarındaymış gibi hissettiklerini  söyledi.  Bazı insanların ise  filimde  Uygur soykırımına uğrayan Uygurların yaşadıklarına bakmaya bile cesaret edemediklerini belirterek ” Filmin özgünlük duygusunun yüksek olması nedeniyle Türkiye, Japonya ve Tayvan’da gösterildiğinde bazı uzmanların kendilerine  “Bu sahneler canlı mı çekiliyor?” diye sorduklarını önümüzdeki günlerde  ise bu filmin  3D  versiyonunu tüm  dünyada  göstermeyi planladıklarını de bildirdi.

Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen "Uluslararası Belgesel Film Festivali"nde, Norveç'in "Uygur Adalet Arşivi" tarafından hazırlanan "Sanal Gerçeklikte Uygur Esir Kampı" başlıklı 3 boyutlu video gösterildi. 4 Mart 2024, Oslo

Uygur Soykırımını Anlatan Bu Film Doğu Türkistan Dramını Tüm Dünya’da Bir Kez Gündeme Getirecek

Belgesel filmi yapan Uygur Adliye Arşivi adlı kuruluşun Başkanı Bahtiyar Ömer  sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı : “Sanal Gerçeklikte Uygur Esir Kampı” adlı 3D boyutlu belgesel video seyredenlerin üzerinde  güçlü bir etki bırakıyor.  Çin’in Eğitim merkezleri  olarak tanımladığı ve aslında Nazi Ölüm kamplarını  andıran  bu  i Çin tipi Toplama kamplarında tutulan Uygur  esirlere  sorgulama, gözlem ve cezalandırma(İşkence Odaları)vb.  mekanların yapısı ile bu odalarda esirlere yapılan insanlık dışı baskı, zulüm ve işkenceler   gerçekçi bir şekilde tasvir ediyor. Filmi izleyen insanlar kendilerini o ortamın içinde hissedebiliyor.  Bu  filmi yapmanın asıl amacı ise, Çin’in  Uygurlara karşı baskı, zulüm ve  soykırımı, Uygurların köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması  ve  bu ceza kampları konusunu daha üst düzeyde uluslararası  bir mesele haline   getirmek  ve gündem yaratmaktır.” şeklinde konuştu.

Share
400 Kez Görüntülendi.