logo

trugen jacn

ÇİN CASUSLARININ ÇİN,TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN’DA FAALİYET GÖSTERDİKLERİ BİLDİRİLDİ

 Tutuklanan Çin ajanlarıyla ilgili bilgiler ortaya çıktı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Geçtiğimiz  hafta Türkiye’de Çin adına casusluk faaliyetlerinde bulunduğu şüphesi ile tutuklanan Çin  ajanlarının  casusluk faaliyetleri  çerçevesinde faaliyetlerini Çin, Türkiye ve Suudi  Arabistan’da  gerçekleştirdikleri ve Çin istihbaratı elemanları  ile kutsal beldelerde  temas kurarak  casusluk yaptıkları açıklandı.

Türkiye’de yaşayan  bazı önemli Doğu Türkistanlılar ile onların kurdukları bazı STK.ları    hakkında, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ajanlık faaliyeti yapmak için bilgi topladığı tespit edilen 6 kişi geçtiğimiz günlerde tutuklandı. Çinli ajanların tutuklanmasına ilişkin sevk yazısına Habertürk.com muhabiri  Ceylan Server’ın  ulaştığı bildirildi.

Habertürk.com’un haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü operasyon kapsamında geçtiğimiz günlerde 7 kişi gözaltına alınmış ve  ve şüphelilerden 6’sının tutuklanmıştı. sının ardından Savcılığın yazısında Çin ajanlarının  Suudi Arabistan ve Doğu Türkistan’da görüştükleri bilgisi de yer aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın   Hakimliğe Sevk Yazısı 

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görev yapan savcının şüphelilerin tutuklanmasını Sulh Ceza Hakimliği’nden talep ettiği sevk yazısına göre; Türk İstihbaratı “Shadeke Maımaıtıaızazı” isimli şüphelinin Çin’in karşı istihbarat ve güvenlik teşkilatı olan Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) görevlisi ve Çin Komünist Partisi Kargalık İlçe Başkan Yardımcısı olan “Li” kod adlı ajanla görüşmeler yaptığını tespit etti. Maımaıtıaızazı’ın 2000’li yılların başından itibaren Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı (MPS) eski görevlisi “Mutawula” kod adlı ajan ve MPS görevlisi “Alimcan” kod adlı ajan ile telefonla ve yüz yüze görüştüğü bildirildi.

Çin Ajanları Suudi Arabistan ve Doğu Türkistan’da Da Görüşmüş  

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın tespitine göre söz konusu yüz yüze görüşmeler için Shadeke Maımaıtıaızazı yurt dışını tercih etti. Rapora göre Maımaıtıaızazı, Şubat 2023’te Hong Kong’a seyahat etti. Oradan Doğu Türkistan’ın Kaşgar ilindeki Kargalık bölgesinde Li ve Alimcan kod adlı 2 ajanla görüştü. Ardından Alimcan ile Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bir kez daha bir araya gelerek  görüştü.

Görüşmeleri kamufle etmek için Çin’de ve Suudi Arabistan’da istihbarat görevlileri tarafından Maımaıtıaızazı’ya iki farklı pasaport verildi. Şüphelinin Çin’e gidiş gelişleri özellikle 2017 yılından sonra Uygur vatandaşları açısından mümkün olmadığı halde kolayca gidip geldiği   kaydedildi. Şüphelinin bu şekilde çok sayıda yurt dışına giriş çıkış kaydının olduğu belirtildi.

 Türkiye’deki Doğu Türkistanlıların Bilgilerini Çin Yönetimine  Verdi  

 Daha sonra Ağustos 2023’te Shadeke Maımaıtıaızazı Türkiye’ye döndü. Çin istihbarat unsurlarıyla yaptığı görüşmelerde Türkiye’deki Doğu Türkistan derneklerinin toplantıları, Türkiye’de ikamet eden Doğu Türkistanlı kişilerin ileri gelenlerinin adreslerini tespit edip topladığı belge ve görüntüleri Çin istihbarat unsurlarıyla paylaştı.

Çin Ajanı Talimatı Fırıncıdan Aldı  

Çin Ajanı Shadeke Maımaıtıaızazı,  Çin İstihbaratı’ndan aldığı talimatla Türkiye’deki Uygur Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan’ın  evinin yakınında oturmak için harekete geçti. Ocak 2023’te Başakşehir’de ev aradı. Zeytinburnu’nda Uygur ekmeği üreten bir fırında çalışan Abdullah isimli bir kişi üzerinden Suriye’deki Uygurlara ilişkin bilgi toplaması için görevlendirdi. Ajanlık faaliyetleri için Çin’den 2023’te Pekin’de 7 bin, Suudi Arabistan’da da 15 bin dolar para aldı.

2 Çin Ajanı Pakistan’da  Birlikte idi

Şüphelilerden Hebibullah Ürümci hakkındaki   sevk yazısında Shadeke Maımaıtıaızazı’ya verilmek üzere Alimcan kod isimli istihbarat görevlisinden gelen paraya aracılık ettiği” kaydedildi. Habibullah Ürümci’nin Pakistan’da da Shadeke Maımaıtıaızazı ile birlikte hareket ettiği ve çok sayıda yurt dışı giriş çıkış kaydının bulunduğu belirtildi.

Şüphelilerden Haşim Sabitoğlu hakkında ise “Umre” gerekçesiyle son dönemlerde Çin istihbaratı tarafından görüşmelerin yapıldığı Suudi Arabistan’a gittiği, Shadeke’nin Çin’den aldığı paraları Haşim üzerinden “ticaret” adı altında aldığı belirtildi.

Şüphelilerden Abdullah Nasır hakkındaki sevk yazısında Çin konsolosluk görevlisi olarak kendini tanıtan “Xuegang Zhong” isimli Çin istihbarat görevlisiyle sık sık görüştüğü, ayrıca bu istihbarat görevlisiyle Bursa’da aynı otelde konaklama kaydının bulunduğu kaydedildi. Alimcan kod adlı ajanı tanıyan Abdullah Nasır’ın çok sayıda pasaport kaydı olduğu ortaya çıkartıldı.

https://www.haberturk.com/video/canli-yayin/izle/turkiyede-faaliyet-gosteren-cin-ajanlari-suudi-arabistanda-gorusmus/836499

KAYNAK : https://www.haberturk.com/turkiye-de-faaliyet-gosteren-cin-ajanlari-suudi-arabistan-da-gorusmus-3664690

Share
931 Kez Görüntülendi.