logo

trugen jacn

İNGİLİZ ORDUSUNUN GÜNEŞ PANELLERİ UYGUR KÖLE/ İŞÇİLİĞİ İLE ÜRETİLDIĞI ORTAYA ÇIKTI

İngiliz ordusunun 2021'de başlattığı Prometheus güneş enerjisi projesi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiliz ordusunun kullandığı   ve Çin’den ithal edilen güneş panellerinin, Çinli Şirketlerin  Uygurları Köle/İşçi olarak “zorla çalıştırması”  sonucu ” sonucu  üretildiği açıklandı.  

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC.’nın , İngiliz ordusunun kullandığı güneş panellerinin, Çin’de “zorla çalıştırma” sonucu elde edilen maddeleri kullandığı ileri sürülen Çinli şirketler tarafından üretildiğini ortaya çıkardığı bildirildi.

BBC’nin haberinde Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan Uygurları Köle/İşçi olarak çalıştırması sonucu   üretilen  Polisilikon maddesinin  İngiliz Ordusu için ithal edilen Güneş panellerinin  üretiminde kullanılıyor. İngiliz ordusuna ait  dört tesisteki güneş paneli üretimine 200 milyon pound kaynak ayırıyor.

BBC’nin Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında bilgi talep ettiği Savunma Bakanlığı, orduya güneş paneli sağlayan firmaların JA Solar, Trina ve Qcells olduğunu açıkladı.Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ordunun tedarik zincirinin düzenli olarak denetlendiği ve tüm boyutlarıyla incelenmek üzere sıkı prosedürler uygulandığı ifade edildi.

 3 Çin Şirketi Uygur Köle/İşçiliği ile  Elde Edilen Hammadde Kullanıyor  

Öte yandan geçtiğimiz yılın Temmuz ayında İngiltere’deki Sheffield Hallam Üniversitesi,  Çin’in güneş paneli üreticisi JA Solar, Trina ve Qcells  bu  üç şirketin  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile elde edilen  hammaddeyi kullandığını ortaya koyan bir rapor yayımlamıştı.

 Kendisine yönelik  Uygur Köle/İşçiliği ürünü  madde kullanmakla suçlanan Çinli Şirketler  JA Solar ve Qcells, BBC’ye yaptıkları açıklamada, tedarik zincirlerinde “zorla çalıştırmanın” rol oynamadığından emin olmak üzere adım attıklarını söyledi. Trina ise açıklama yapmadı.      Ancak Sheffield Hallam Üniversitesi’nin raporunu yazanlardan Alan Crawford, BBC’nin elde ettiği şirket listesini gördüğünü ve rapordaki iddiaların geçerliliğini koruduğuna inandığını dile getirdi. Tedarik ağları konusunda deneyim sahibi bir kimya mühendisi olan Crawford, büyük firmaların “zorla çalıştırma” ürünü malları kasıtlı olarak almasının düşük ihtimal olduğunu kaydetti.  Ancak tedarik zincirlerinin “şeffaf olmamasının”, bazı firmalara, “kölelik karşıtı” beyanlarının arkasına  gizlenme olanağı tanıdığını da ekledi.

Başbakan Rishi Sunak, İngiltere’nin güneş enerjisinde Çin’deki üretime bağımlı olması konusunda eleştiriliyor ve adım atmaya çağrılıyordu.

Muhafazakar Parti Milletvekili Alicia Kearns, İngiliz hükümetini, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla ilişkili tüm güneş enerjisi şirketlerine yaptırım uygulamaya çağırıyor.

Kaynak : BBC/Türkçe

Share
264 Kez Görüntülendi.