logo

trugen jacn

ÜLKELER,BM.İNSAN HAKLARI TOPLANTISINDA UYGUR SOYKIRIMI İÇİN ÇİN’İ TOPA TUTTULAR

BM Güvenlik Konseyi Gazze gündemiyle acil toplanacak - Haberler Milliyet
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

22- 23 Ocak 2024  tarihlerinde BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin Cenevre’de gerçekleştirilen  Çin’in insan hakları  ihlalleri durumuna ilişkin olağan inceleme toplantısında  demokrasi ve insan hakları değerlerine bağlı  batılı ülkelerin Temsilcileri Çin yönetiminin   Doğu Türkistan, Tibet, Hong Kong, Güney Moğolistan başta   diğer işgalindeki bölgelerde yaşayan yerel halka yönelik baskı, zulüm, insanlık ve etnik soykırım suçlarını dile getirerek bu insanlık dışı vahşet uygulamaları için ÇKP. işgal yönetiminin sert şekilde eleştirdiler ve Çin’i adeta top tuttukları bildirildi.

İşgalci Çin  Temsilcisi :  Çin’de  İnsan Hakları Berkemal(!)

BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyinin bu 45.  dönem Toplantıda ilk olarak Çin heyetine söz verildi. Çinli Temsilci  Çin’deki insan hakları durumuna ilişkin olarak hazırladığı  bir raporu sundu. Raporda  Çin’de ve işgal altındaki Uygur bölgesinde temel  insani hak ve  özgürlüklerin, işçi hakları, kadın ve çocuk hakları ile  azınlık hakları da dahil olmak üzere Çin’in genel insan hakları durumunun çok iyi olduğunu(!)  ve bu temel hakların kullanılması yolunda büyük gelişmeler  kaydedildiğini ve bu  gelişmelerin de  sürdüğünü ve  tüm insan i hak ve hukuk durumunun BERKEMAL(!)  olduğunu  savundu.

Çin Yanlısı Arap ve Afrika Ülkeleri Çin’in İnsanlık Suçlarını Savundular

Çin heyetinin raporunun  okunmasının ardından  diğer ülke  ülke temsilcilerine Çin’in raporu üzerindeki yorum ve  görüşlerini açıklamaları için deki duruma ilişkin  45 saniye süre verildi. Çin’in   yalanlarla dolu düzmece insan hakları hakkında söz alan Pakistan başta bazı Arap Ülkeleri ile  Çin’le iyi ilişkileri  ve ekonomik olarak Çin’e bağımlı olan ülkeler Çin’in raporunu övdüler ve  Çin’in insan haklarını garanti altına alarak milyonlarca insanı yoksulluktan kurtardığını  öne sürdüler.

Batı Ülkeler  İşgalci Çin’in insanlık ve Soykırım Suçları İçin Çin’i Topa Tuttular 

İnsan hakları ve Demokrasi değerlerine bağlı batılı ülke temsilcileri ise, Çin’in insan hakları sicilinin kötü olduğunu belirterek  merkezi Çun ve Çin işgalindeki Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ve etnik soykırım uygulamalarından dolay  endişelerini dile getirdi. Bu ülkeler, Çin’de  her sahadaki adalet ve eşitliğin, özgürlüğün, sosyal kurumların ve hukukun üstünlüğünün günden güne bozulduğu ve  azalarak yok olmaya doğru gittiğini  özellikle   Uygurların, Tibetlilerin ve Hong Kongluların  insani durumlarının  günden güne  kötüleştiğini  ve dramatik bir durum aldığını belirttiler.

Çin, Uygur Bölgesinde BM.Örgütünün  Ağustos/2022 Tarihli Raporu Uygulanmalı  

ABD, İngiltere, Kanada, İsrail, Avustralya, Avusturya, İsveç ve İsviçre başta diğer  demokratik ülkelerin Temsilcileri söz alarak  Çin İşgal Yönetiminin  Uygurlara yönelik  insanlık dışı uygulamalarını  özellikle  gündeme getirdiler. Batılı Ülke  Temsilcileri  merkezi Çin ve Uygur bölgesindeki  insan hakları durumunun iyileştirilmesini  BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Uygur bölgesine ilişkin 2022 tarihli  raporundaki tavsiyelerin uygulanmasını oybirliği ile  talep ettiler.

Türkiye'nin BM Büyükelçisi Begeç, Kur'an-ı Kerim'e yönelik ...

Türkiye :  Uygurlar ve Diğer Azınlıkların  İnsani Durumu İyileştirilmeli

Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili BM’de yapılan  45.dönem Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ)  toplantısında söz alan  Türkiye Daimi Delegesi Büyükelçi  Güven Begeç  şöyle konuştu : ” Çin Yönetimi, Uygur Türkleri de dahil olmak üzere  Çin’de yaşayan nüfusunun tüm bileşenlerinin farklı kimliklerine, dinlerine ve dillerine tam saygı göstererek onların  genel  yaşam koşullarını iyileştirmelidir.” sözleri ile Türkiye’nin görüşünü Çin’e ve genel kurula ifade etti.

Diğer  Batılı Ülke Delegelerinin Konuşmaları  ise şöyle ; 

Michele-Taylor.jpg

ABD : Çin’in Uygur Soykırımını ve sınır ötesi  Baskı  Zulmünü Kınıyoruz

Toplantıda söz alan  ABD temsilcisi  Büyükelçi  Michelle Taylor, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan  Uygurlar başta diğer Türk soylu halklara yönelik  insanlık suçları ile etnik soykırım politikalarını şiddetle kınadığını belirtti ve Çin’in  Uygurlara ve diğer azınlık olarak  tanımladığı  halklara   karşı işlediği soykırım ve insanlığa karşı suçların sona erdirilmesini için  sekiz maddelik bir  öneri sunduğunu  belirterek  şöyle konuştu :

  1. Çin’in Uygur bölgesi,  İç Moğolistan ve Tibet dahil Çin genelindeki diğer bölgelerde yaşayan yerli halklara yönelik insan hakları ihlallerini  şiddetle kınıyoruz.
  2. Hong Kong’da insan haklarına ve temel özgürlüklerin ihlallerini ve bu hakların  erozyona uğramasını  asla kabul etmiyoruz.
  3. Ayrıca Çin, işgalindeki ülkelerdeki Çin zulmünden kaçarak dış ülkelere sığınan  insanlara  ve onların susturulmasına yönelik  sınır ötesi baskı ve zulmünü sona erdirmeye çağırıyoruz.
  4. Çin yönetimi Uygur bölgesinde  haksız olarak toplu tutuklamalarla  Çin tipi toplama kamplarına hapsettiği  tüm masum Uygur rehinelerini serbest bırakmalı  ve toplama kamplarını derhal kapatmalıdır.
  5. Sözde Yatılı okullarda asimilasyona tabi tutulan Uygur çocuklarının derhal serbest bırakmalı ve bu Asimilasyon ve dönüştürme kampları derhal kapatılmalıdır.
  6. Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması uygulaması derhal sonlandırılmalıdır.
  7. Uygur kadınlarının  etnik Çinli erkeklerle zorla evlendirilmesi gibi insanlık ve çağ dışı zulme derhal son vermelidir.
  8. Uygurların nesillerinin kurutulmasına amaçlayan  doğum kontrolü, doğumu yasaklama, zorunlu kürtaj Uygur kadınlarının zorunlu olarak  kısırlaştırılması uygulamasına son verilmelidir.
  9.   Toplumun temel kurumu olan  Uygur Ailelerin  parçalanması ve zorla dağıtılması  gibi soykırım amaçlı uygulamalar sonlandırılmalıdır.
  10. BM. Teşkilatına  bağlı bağımsız İnceme heyetinin  Uygur bölgesi ve Tibet’e  giderek insan hakları durumunu yerinde inceleyebilmesi için  engelsiz ve gerçek bir soruşturma yürütmesine izin verilmesini talep ediyoruz.

ABD. nin Cenevre’deki BM.  Temsilcisi  Michelle Taylor, BM’lerdeki  konuşmasını  Uygur Türkçesine tercüme ettirerek Büyükelçilik kurumsal İnternet Sayfası ile   sosyal medya(X) hesabından  yayınladı ve  bildiri şeklinde Toplantı  katılımcıları ile  ve izleyicilere dağıttı.  

İngiltere Temsilcisi : Uygurlar ve Tibetlilere Yönelik Toplu Tutuklamalar ve Zorla Çalıştırma Derhal Durdurulmalıdır!

 Daha sonra konuşan İngiltere Temsilcisi Çin’in Uygurlara yönelik soykırım  politikalarını sert bir şekilde eleştirdi ve şunları söyledi : ” Çin Yönetiminin Uygur bölgesinde ve Tibet’te yerli halklara   yönelik keyfi  gözaltı ve hukuksuz hapis  cezaları, Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırma ve  Kamplarda hapiste tutulan Uygur kadınlarına karşı cinsel şiddet  ve sistematik tacizlere son vermelidir. korkusu olmadan din, inanç ve kültür özgürlüğünden yararlanmalıdır.Ayrıca Çin yönetimi BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  Ağustos/2022’de Uygur bölgesine ilişkin raporundaki tavsiyelerin hayata geçirmelidir.” ifadelerini kullandı.

Karadağ  :  Çin’in Güvenlik ve Terörle Mücadele Kisvesi Altındaki Zulmü Kabul Edilemez 

Toplantıda en güçlü,  sert ve çarpıcı konuşmayı Küçük bir Balkan Ülkesi olan Karadağ Temsilcisi yaptı. Karadağ Temsilcisi Konuşmasında Çin hükümetinin “terörle mücadele” adı altında uyguladığı politikaları ile özellikle Uygurları hedef aldığını bunun ise uluslararası toplumda  endişe yarattığına işaret ederek şunları söyledi:”

  1. Çin Yönetimi  Uygur bölgesinde uyguladığı  ” Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Yasaları”nın esas amacı Uygurları bastırmak ve sindirmektir.
  2. Çin’in  bu politikalarını en kısa zamanda  gözden geçirmesini, Uygurlara ve diğer etnik gruplara karşı ayrımcı yasa ve politikalarına son vermelidir.
  3. Uygur bölgesinde inşa ettiği    Çin tipi Toplama  kamplarındaki  tutuklulara baskı, zulüm ve  işkencelere son vermelidir.
  4.  Tutuklulara  uyguladığı işkenceyi,  kadınlara cinsel şiddeti ve zorla çalıştırmayı durdurmalı.
  5. BM.’lere bağlı bağımsız Soruşturma heyetinin  Uygur bölgesine  gitmelerine izin vermelidir.
  6. BM. Bağımsız Soruşturma Heyetinin Çin tipi toplama kampları, diğer gözaltı tesislerinde Çin rejiminin  ağır insan hakları İhlallerinin serbestçe   soruşturulmasını  talep ediyoruz.”

Almanya : Çin Yönetimi Azınlıkların Temel İnsanı Haklarına Saygı  Göstermelidir  

Almanya’nın BM. İnsan Hakları Konseyindeki  temsilcisinin  toplantıdaki konuşmasında şunları dile getirdi : “Almanya olarak Çin’in Uygur bölgesi ve  Tibet’teki  politikalarından  ve insan hakları durumundan  ciddi olarak  endişe duyuyor. Çin Yönetimini BM. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  2022’de açıkladığı Uygur  raporundaki tavsiyelere uymaya ve  Uygur ve Tibet ve diğer bölgelerde yaşayan  etnik azınlıkların haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

İsveç : Çin  İnsan Hakları Savunucuları ile Siyasi Tutukluları Serbest Bırakmalı 

Binlerce Uygur Sığınmacının  mülteci olarak yaşadığı  kuzey Avrupa Ülkesi  İsveç temsilcisi konuşmasında şunları ifade etti ;

  1. ” Çin Yönetimi  Uygurların ve Tibetlilerin haklarına tam saygı göstermelidir.
  2. Uygurlara yönelik yıllardan beri uygulamakta olduğu  yasa dışı ve keyfi göz altına alma ve hukuksuz  tutuklamalara  son verilmelidir.
  3. Uygur İnsan Hakları Aktivistleri, Gazeteciler ve insan haklarını savundukları için hapsettiği  siyasi tutukluları derhal  serbest bırakılmasını istedi.

Kanada Temsilcisi : Çin yönetimi  BM Özel Temsilcilerinin  Çin’in işlediği insan hakları ihlalleri ile Uygur bölgesi ve Tibet’teki yerel halkların insan hakları durumunu yerinde inceleyebilmesi ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Uygur ve Tibet bölgelerine   giderek  serbestçe, kayıtsız  ve sınırsız ziyaretlerine izin vermelidir .” dedi.

Uygurların Günümüzdeki İnsanı Durumundan Derin Endişe Duyuyoruz

Toplantıda söz alan Japonya, İrlanda, İzlanda, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg, Finlandiya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç,  Yunanistan, Slovenya, Lihtenştayn, İsrail ve diğer ülkeler  konuşmalarında özellikle Uygur ifadesini kullandı ve onların durumundan derin endişe içinde olduklarından bahisle ; ”  Çin yönetimi Uygur bölgesi ve Tibet’te İnsan hakları ihlallerine son vermeli ve insan haklarının kullanılmasını iyileştirmelidir.”  ifadelerini  konuşmalarında ortaklaşa  kullandılar.

Çin, Uygurların Diline İzin Vermeli ve  Kültürel  Soykırımına Son vermelidir

Belçika, Litvanya, Polonya, Avusturya gibi ülkelerin temsilcileri de  konuşmalarında Uygur dilinin yasaklanması ve  ulusal kültürel mirasının yok edilmesi, dil ve kültür açısından zorla asimilasyondan ve zorla çalıştırmadan şikayet ettiler.  Litvanya temsilcisi azınlık çocuklarının ana dillerini öğrenmelerine ve  konuşmalarına izin verilmesi gerektiğini savundu.

Çin, İnsan Haklarını Sicilini İyileştirmeli

Konferansta konuşan İtalya, Endonezya, İspanya, Ekvador ve Litvanya gibi ülkelerin Temsilcileri  Çin ile  iyi ilişkileri duyarlılığı nedeniyle Uygurların adını doğrudan belirtmese de Çin’in insan hakları siciline ilişkin kaygılarını dile getirdiler. Çin hükümetinin  Çinli olmayan etnik grupların siyasi ve kültürel haklarına saygı göstermesi ve azınlıkların haklarını güvence altına alması gerektiğine dikkat çektiler.

 Toplantıda Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Elijan Inayet konuşuyor. 31 Mart 2022, Pekin.

 İşgalci Çin, Eleştirilere Klasik  Yalanları ile  Cevap Vermeye Çalıştı

23 Ocak’taki son oturumda  BM. Üyelerinin Çin’e karşı Uygur soykırımı sebebiyle  ağır eleştiriler  ve sert tepkilerine klasik yalanları ve klişeleşmiş sözlerle cevaplandırmaya çalıştığı görüldü.

Çinli yetkililer bu toplantıya Çin’in sivil işleri, kadın işleri, etnik meseleler ve din işleri alanlarında önde gelen sözde  yetkililerden oluşan yüzden fazla temsilci getirmiş olup, Bunlar arasında  Sözde Sincan Uygur Özerk Bölgesi sözcüsü Elijan Inayet de vardı.

Bugünkü toplantıda söz alan  işbirlikçi ve Kukla Sözcü Elijan İnayet, yukarıda adı geçen ülkelerin Uygurlara yönelik kaygı ve eleştirilerinin yersiz ve karşılıksız olduğunu iddia ederek şöyle konuştu  :

  • Sincan’da herkes özgürce iş seçip  kendi işinde çalışabilir.
  • “Uygurları Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırma yoktur.
  • Yeniden Eğitim ve Mesleki Beceri  Merkezleri ” dinsel yönden  aşırılıkçı ve  yanlış fikirlere   yakalanan kişilerin  rehabilite edilmesi tekrar kazandırılması içindir.
  •  Bu merkezler Yanlış ve aşırı düşünce sahiplerine Mesleki Beceri ve Eğitim verilen yerlerdir.
  • Toplama kampları,  etnik soykırım ve insanlığa karşı suçlar uydurmadır ve aslı esası yoktur.

Sözde Uygur asıllı Çin İşgal rejiminin İşbirlikçisi sözde Özerk Bölge Üst düzey  İşbirlikçi ve Kukla Yöneticisi Sözde Sözcü Elijan Anayet’in   yöneticinin  tepki çeken  cevap niteliğindeki  sözleri şöyle ;

  1. Ülke Temsilcilerinin Çin’e yönelik  insan hakları  ihlalleri ve siciline yönelik eleştirileri reddederiz.
  2. Çin’de Uygur sorunu diye bir mesele olmadığı  Uygurların içinde yer aldığı  Çin’de yaşayan  56 etnik grubun  hepsinin eşit haklara sahiptir.

BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi   İnsan Hakları Durum Toplantıları 

Her dört yılda bir düzenlenen bu  toplantı BM.üyeleri ülkelerdeki insan Hak ve  özgürlükleri, işçi hakları, kadın ve çocuk hakları ve azınlık hakları da dahil olmak üzere  ülkelerin   genel insan hakları durumu gündemi ile toplanıyor. Bu yıl yapılan 54.oturumda ise Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan, Tibet, Güney Moğolistan,Hong Kong   başta    diğer azınlık bölgelerdeki insan hakları masaya yatırılarak ülkelerin görüş ve önerileri ortaya konuldu.

Share
365 Kez Görüntülendi.