UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat, Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin TBMM’deki görüşülmesi sırasından yaptığı açıklamada : Türkiye’ye ithal ettiğimiz Çin mallarıyla ilgili tüm şikayetleri titizlikle değerlendiriyoruz.” açıklamasında bulundu.
Özgür Asya radyosunun haberine göre , Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersin Beyaz’ın kendisine yönelttiği Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği Çin malları içerisinde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Nazi Lider Hitler’den ilham ve örnek alarak kurduğu Toplama Kamplarındaki devasa üretim tesislerinde Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılmasıyla üretilen Çin mallarının bulunup bulunmadığı yolundaki sorusunu cevaplandırırken ifade ettiği bildirildi.
Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat Çin’den ithal edilen mallar konusunda şunları söyledi : ” ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki Üretim Tesislerinde Uygurların zorla çalıştırılarak ürettiği malların ithalatını yasakladığını biliyoruz. Çin ile iş ilişkilerimiz gerçekten çok önemli. Ancak, Çin ile karşılıklı ticaretimizde büyük dengesizlikler var. Çin mallarıyla ilgili tüm şikayetleri değerlendiriyoruz. Malın üretildiği yerin adı değiştirilmişse de Köle/İşçilik ile üretilen mallara derhal el koyuyoruz. Bu konuyu Çin makamları ile sürekli görüşüyoruz. Çin ile aramızdaki dengesizliği ortadan kaldırmak için Şirketlerimizi Çin’e daha fazla mal satmaya teşvik ediyoruz.” şeklinde cevaplandırdığı bildirildi.
İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersen Beyaz’ın Ticaret Bakanına yönelttiği sorular
Ticaret Bakanlığının 2014 mali yılı bütçesi görüşülürken söz alan İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersin Beyaz Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat’in cevaplandırması talebi ile kendisine su soruları yöneltti ;
- Çin’in ucuz iş gücü ve Uygurları köle işçi olarak çalıştırması dünya ticaretini etkileyecek duruma gelmiştir.
- Türkiye Çin’den çeşitli mallar ithal ediyor. Dış ticaretteki dengesizliğin büyük bir kısmı Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği mallardan kaynaklanmaktadır. Çin’den ithalatı azaltacak önlemler alınıyor mu?
- Türkiye’nin Çin ile ticarette büyük kayıp yaşadığını ve dengesizlikler olduğunu biliyoruz. Hükümet bu kayıp ve dengesizlikleri asgari seviyede de olsa azaltmak ve ortadan kaldırmak için ne gibi önlemler almayı düşünüyor?
- Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Kardeşlerimizin köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen malların ithalatını yasaklama planınız var mı?
- Uygurları zorla çalıştıran Çinli şirketlerle iş ilişkisi olan Türk şirketleri kimlerdir ?
- Çin’in Uygurların Zorla çalıştırılması ile ile üretilen malları ithal eden şirketlerin yıllık cirosu ne kadardır ?
- Çinli Uygurların zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünlerin Türkiye’ye ithalatını yasaklamayı mı planlıyorsunuz?”