UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
İşgalci Çin yönetimince 2017’de gizlice kaçırılan ve bir süre önce kendisinin 2018’de yapılan bir gizli duruşma ile ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı bilgisi yıllar sonra açıklanan Uygur Türkü bilim insanı ünlü Antropolog ve Uygur Türkü Halkbilimci Prof.Dr.Rahile Davut’a Uluslararası Yazarlar Derneği(İnternational Writer-PEN) tarafından ” 2023- Uluslararası Cesaret Ödülü”ne layık görüldüğü bildirildi.
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Prof. Dr. Rahile Davut’un düşünce özgürlüğünün korunmasında aktif olarak rol oynadığı için PEN tarafından 2023 – Uluslararası Cesaret Ödülüne layık görüldüğü bildirildi.
Guardian’in haberinde Ödül töreninin önümüzdeki günlerde Londra’daki British Library’de düzenlenecek törenle kendisine takdim edileceği bilgisi de yer aldı. Prof.Dr.Davut ‘a verilen bu ödülün kendisi adına meslektaşı hem de çalışma arkadaşı olan Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Rachel Harris’a takdim edileceği de belirtildi.
PEN Uluslararası Per Derneği’nin kurucusu ve başkanı olan Maykel Roseen yaptığı açıklamada Uygur folkloru konusunda uluslararası düzeyde tanınmış ve etkili bir uzman olan Prof.Dr.Rahile Davut’un Çin hükümeti tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının derin üzüntü verici olduğunu ve bu ödülü kendisine vermek suretiyle kendisine yardımcı olmayı umduklarını söyledi.
Prof.Dr.Rahile Davut Aralık/2017’de Urumçi’den Pekin’e gittikten sonra kendisinden haber alınamamış ve kayıp olduğu sonucuna varılmıştı. Ancak, geçtiğimiz günlerde, ABD merkezli Diyalog Vakfı, tutuklu Uygur halk bilimci Urumçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rahile Davut’un adı açıklanmayan bir Çinli hükümet yetkilisinden elde edilen güvenilir bilgilere dayanarak kendisinin 2018 yılında yapılan gizli bir celsede ” Bölücülük Yapmak ve Ülke Bütünlüğüne Kastetmek ” suçlaması ile ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını açıkladığını bildirmişti. Prof.Davut’un ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı haberi uluslararası bilim camiasında Çin’e karşı güçlü tepkilere ve sert protestolara yol açmıştı.