logo

trugen jacn
18 Ekim 2023

BM,UNESCO TEŞKİLATI :

Bilindiği gibi UNESCO, Uygur Muhham ve Meşrep’i Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil etmiş ve 2008 yılında Turpan’daki Kariz’i “Özel Koruma Altındaki Kültür Anıtı” olarak aday göstermesine rağmen bunların korunması adına hiçbir şey yapmamıştı.

The Economist dergisinin 21 Eylül tarihli sayısında, “Çin hükümeti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nü (UNESCO) tarihi yeniden yazmak için nasıl kötüye kullandı?” Komünist Çin hükümetinin, Uygur ve Tibet bölgelerinin tarihi mirasını Çin’e mal etme girişimleri de dahil olmak üzere, Çin tarihi üzerindeki egemenliğini pekiştirmek, tarihi kendi lehine çarpıtmak için UNESCO’yu nasıl kullandığını gösteren bir makale yayınladı.

Makalede şunlar belirtiliyor: “UNESCO 1970’lerde dünyanın ünlü anıtlarını tescil etmeye başladığında Komünist Çin kendi kültürel anıtlarını yok ediyordu. Ancak bugün Çin, UNESCO’nun en büyük bağışçısı ve temsilcisi ülke haline geldi. UNESCO ayrıca Çin için birçok tarihi miras alanını da tescil ettirdi. Bunlardan ilki Sadıkin duvarıdır.

Türkiye Hajetepa Üniversitesi Doçenti ve Tarih Doktoru, Çin ile UNESCO’nun 1980’li yıllarda yakın ilişkiler kurduğunu söyledi.

Makalede, Çin’deki Uygur, Tibet, Moğol vb. gibi ana etnik grupların binlerce yıllık tarihinin artık “Çin Tarihi”, “Çin Ulusu Tarihi” kitaplarında yer aldığı belirtiliyor. yani Çin’deki nüfusun yüzde 90’ından fazlasını oluşturan Çin ulusunun tarihi. Uygur bölgesi ve Tibet bölgesi her zaman Çin’in bir parçası olmuştur. Var olmasalar ve Çin tarafından yönetilmeseler bile. Çinliler, Komünist Çin tarih kitaplarında Çin tarihinin ayrılmaz bir parçası olarak çarpıtılmışlardı.

Makale şunu söylüyor: “Uygurlar Batı Sincan’daki nüfusun yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Kültürleri, dilleri ve Müslüman inançları onları Çin’in diğer bölgelerinden ayırıyor. 18. yüzyılın ortalarında Uygur bölgesi Çin egemenliğine girdi. Mançu hükümdarları buraya Yeni Bölge anlamına gelen “Sincan” adını verdiler. “Çin, 10 yıldır bölgedeki Uygurları ve diğer etnik azınlıkları asimile etmeye başladı.”

Makale, Çin hükümetinin Uygur bölgesindeki Tiryat Tagh’ı “dünya mirası” haline getirmek için UNESCO’ya gönderdiği belgede utanmadan şunları yazdığını gösteriyor: “Çin halkı eski çağlardan beri bu topraklarda yaşamış ve zengin maddi ve manevi kültürler yaratmıştır. ” Bu aynı zamanda Sincan’ın bir Çin askeri üssü ve trafik merkezi olduğunu ve Çinli şairlerin dağa övgü dolu şiirler yazdığını da kanıtladı. Yaklaşık 1000 sayfalık bu belgede bölgedeki etnik gruplar arasında Uygur ismi sadece birkaç yerde geçiyor. Geçmişte, UNESCO’nun İpek Yolu’nu Dünya Kültür Mirası olarak tanımasından önce Çin hükümeti, Sincan’ın tarihini çarpıtmış ve ortak bir kültürel kuşak oluşturmak için Çinliler ile yerel halkın birbirine karışmasını gündeme getirmişti.

Dr. Lee Ekram’a göre Çin’in UNESCO tescili başvurusunda Çin’in “İpek Yolu kültürel mirası” Orta Asya’ya kadar uzanıyor.

Makaleye göre, Çin hükümetinin talebi üzerine UNESCO, 2013 yılında “Yuan Hanedanlığı’na ait Tibet Belgeleri”ni de “Dünya Mirası Alanı” olarak listeledi; böylece Çin hükümeti, Yuan Hanedanlığı’na ait belgelere de yer verdi. Moğollar tarafından yönetilen Tibet ve Çin’in her zaman tek ülke olduğunu kanıtlamak istediğini açıkladı. Genel olarak Çin Komünist Partisi, Çin merkezli bir kimlik duygusunu güçlendirmek amacıyla etnik azınlıkların UNESCO tarafından tescil edilen “Dünya Mirası Alanları”na katkılarını baltalamaya çalışıyor.

İlgili bilgilere göre, dünyadaki çeşitli kültürleri korumak ve tanıtmakla görevli Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun en büyük mali destekçisi Çin olup, UNESCO’nun 2020 bütçesinin yüzde 15’inden fazlasını Çin sağlamıştır. Dolayısıyla Çin, UNESCO üyesi ülkeleri kontrol altında tutuyor, kendini savunuyor ve kültürel yıkıma ilişkin kaygı ve eleştirilerin dile getirilmesini engelliyor.

Uygur kültürel mirasını korumak için bir şeyler yapmak şöyle dursun, UNESCO’nun Çin’deki kültürel soykırıma tepki göstermemesini sorgulamak için yazdık. UNESCO’nun medya sorumlusu Thomas Mallard yanıt olarak şunları yazdı: “UNESCO, dünya çapındaki üye devletlerle birlikte, dünya mirasına saygıyı ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasını teşvik ediyor. Bunlar, “Dünya Mirası Sözleşmesi Uygulama Rehberi”nin 12. maddesinde ve “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi Uygulama Rehberi”nin 1. maddesinde açıkça tanımlanmıştır. İmzacılar ve üye devletler bu mirasın korunmasından ve sürdürülmesinden sorumludur. Sorunlar ortaya çıktığında, UNESCO bunları duruma göre ele alacaktır. UNESCO, kuruluşun listesinde yer alan siteler hakkında doğru ve güvenilir bilgi alması halinde Üye Devletleri de bilgilendirecek ve onlara yanıt verecektir. UNESCO daha sonra sivil toplum tarafından paylaşılan bilgileri ve Üye Devletlerin yanıtlarını Üye Devletler Konseyinin dikkatine sunar. Daha sonra yönetim organındaki üye devletler bunu değerlendirecek ve uygun kararı verecek. Bu yılın Şubat ayında UNESCO, sivil toplumdan Sincan’daki duruma ilişkin bir rapor aldı ve o tarihten bu yana UNESCO, geçerli kural ve düzenlemeleri takip ediyor ve ilgili bilgileri üye ülkelerle paylaşıyor. UNESCO daha sonra sivil toplum tarafından paylaşılan bilgileri ve Üye Devletlerin yanıtlarını Üye Devletler Konseyinin dikkatine sunar. Daha sonra yönetim organındaki üye devletler bunu değerlendirecek ve uygun kararı verecek. Bu yılın Şubat ayında UNESCO, sivil toplumdan Sincan’daki duruma ilişkin bir rapor aldı ve o tarihten bu yana UNESCO, geçerli kural ve düzenlemeleri takip ediyor ve ilgili bilgileri üye ülkelerle paylaşıyor. UNESCO daha sonra sivil toplum tarafından paylaşılan bilgileri ve Üye Devletlerin yanıtlarını Üye Devletler Konseyinin dikkatine sunar. Daha sonra yönetim organındaki üye devletler bunu değerlendirecek ve uygun kararı verecek. Bu yılın Şubat ayında UNESCO, sivil toplumdan Sincan’daki duruma ilişkin bir rapor aldı ve o tarihten bu yana UNESCO, geçerli kural ve düzenlemeleri takip ediyor ve ilgili bilgileri üye ülkelerle paylaşıyor.

Bu yılın Mart ayında “Foreign Policy” dergisinde yayınlanan bir makalede, UNESCO’nun Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve kültürel yıkım sırasında kaybolan anıtları araştırıp tespit edeceği ve bunun sorumluluğunu arayacağı belirtiliyor ancak Uygur bölgesinde yıllardır yaşanan kültürel soykırım konusunda sessiz kalan, kaybolan kültürel mirastan endişe duyduğu, bunun gerçekleşmediği belirtildi.

 

 

Amerikalı antropolog ve Uygur araştırmacı Dr. Darren Bayler, şunları söyledi: “Çin, bunlardan (UNESCO tarafından tescillenmiş tarihi miras) sadece uluslararası prestij ve pratik güç açısından değil, aynı zamanda turizmden de yararlanıyor. Bu yüzden Sincan ve Tibet’i turistik destinasyonlar olarak tanıtmak istiyorlar. Ancak bu turizm bölgede ağırlıklı olarak Çinliler tarafından kontrol ediliyor ve sonuçta devlet tarafından kontrol ediliyor.

Dr. Özgür Ekram, Çin’in şu anda, tarihini yüceltmek ve turist çekmek de dahil olmak üzere Çin’in yumuşak gücünü geliştirmek için UNESCO tescilli kültürel mirasını kullandığını söyledi.

 

https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/unesco-09272023152414.html

Share
866 Kez Görüntülendi.