logo

trugen jacn
07 Eylül 2023

ÇİN LİDERİ Xİ’NİN AFRİKA ZİYARETİNDEN SONRA URUMÇİ’YE UĞRAMASININ NEDENLERİ

Xi Jinping’in Afrika gezisinden dönerken aniden Urumçi’ye gelmesinin sebebi nedir?

  26 Ağustos’ta Xi Jinping, “BRICS” liderlerinin 15. toplantısından döndü ve Uygur’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Uygur Özerk Bölgesi Parti Komitesi ile Urumçi’deki Sincan Üretim ve İnşaat Vakfı’nın çalışma raporunu dinledikten sonra bir dizi özel “talimat” verdiği biliniyor. Kurallara göre Xi Jinping’in bu yurt dışı gezisinin ardından hükümet işleriyle ilgilenmek için ilk olarak Pekin’e gitmesi gerekiyordu. Peki Pekin’e gitmeden önce Uygur Eli’ye gelmesinin sebebi ne olabilir?

Çin yönetimindeki “Tangritag Network”ün 27 Ağustos tarihli haberine baktığımızda Xi Jinping’in “Sincan ziyaretinin” sebepsiz olmadığını görüyoruz. Xi Jinping, Urumçi’ye geldikten sonra ilk olarak Parti Komitesi ve Uygur Özerk Bölgesi Teşkilatı’nın çalışma raporunu dinledi. Ardından Çin, güçlü bir ülke kurma hedefinde Uygur halkının belirleyici bir role sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca Çin Komünist Partisi’nin sözde “Sincan çalışması”na yönelik taleplerinin çok açık olduğunu, bunun da bu taleplerin hâlâ istikrar ve güvenlikle yakından ilişkili olduğu anlamına geldiğini söyledi. Daha spesifik olmak gerekirse Xi Jinping, Uygur halkının istikrarı ve güvenliğinin Çin’in ulusal güvenliği, güç kazanması ve gelecek planlarıyla yakından ilişkili olduğu temasıyla baştan itibaren bir dizi “talimat” verdi.

Birincisi, sözde tehlikeyi kaynağından uzaklaştıracak mekanizmayı mükemmelleştirmek, terörle ve bölücülükle mücadeleyi barışçıl koşullarda da olsa sürdürmek;

İkincisi, herhangi bir yasa ve düzenleme yapılırken temel amaç, Uygur kökenli yerel etnik gruplara sözde “Çin milleti” bilincini kabul ettirmektir. İslam’ın Çinlileştirilmesinin uygulanması ve Uygurların Çinli kimliğinin kabul edilmesi. Ayrıca bölge genelinde Çinlilerle karışık yerleşimlerin hızla yayılması;

Üçüncüsü, Uygurları Çin eyaletlerine nakletmek ve Çinli göçmenlerin Uygur eyaletlerine yerleştirilmesini hızlandırmak;

Dördüncüsü, sözde “devir teslim” stratejisine göre, Çinli kadroları Uygur evlerine yerleştirmeye devam edin ve denetimi güçlendirin. ve “Fengqiao Yöntemi”ne göre taban seviyesinin kapsamlı kontrolü;

Beşincisi, uluslararası toplumun olumsuz görüşleriyle mücadele etmek için uluslararası turizmin geniş çapta açılması ve sözde “Sincan hikayesi”nin desteklenmesi yoluyla.

Yukarıdaki noktalara bakıldığında bunların aslında Uygur soykırımına özgü yöntemler olduğunu görmek zor değil. Yani Xi Jinping aynı kişilerden Uygur soykırımını bu “yönde” sürdürmelerini istedi. Daha da önemlisi Xi Jinping’in burada vurguladığı ulusal güvenliğin temeli Uygurların fethi ve yok edilmesidir. Sözde istikrarın sağlanması için eğitimin ve İslam’ın Çinleştirilmesi, Uygurların Çin eyaletlerine nakledilmesi ve Çinli göçmenlerin Uygurlara yerleştirilmesi, “Fengchiao yöntemi” olarak adlandırılan yönteme göre tabanın kapsamlı kontrolü ve Çin’in Tehlikenin ana kaynaktan ortadan kaldırılması, Çin’in şu anda Uygurları bütün bir ulus olarak yok etmesi ve kapsamlı bir Çinleşmenin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için bir mekanizma olarak görülebilir. Olumsuz uluslararası görüşleri çürütmeye yönelik sözde “Sincan hikayesi” kampanyası bu iki faktörü hedef alıyor olabilir. Birincisi, Uygur soykırımı gerçeğini uluslararası toplumdan saklamaya devam etmek; Diğeri ise Çin’in uluslararası imajını rehabilite etmek ve dünya üzerinde hakimiyet duygusu yaratmak.

Peki Xi Jinping, “BRICS ülkeleri” toplantısından hemen nasıl dönüp Uygur soykırımının hızla devam etmesini nasıl talep edebilir? Uygur soykırımını ekonomik iş birliğine dayalı bir toplantı olan BRICS zirvesine bağlamak mantıksız görünebilir ancak Xi Jinping’in toplantıda 14 milyar dolarlık yardım açıklamasının arka planına bakarsak, Uygur soykırımı ile yakından bağlantılıdır. aralarındaki ilişkiyi görmek zor değil.

“BRICS” toplantısında Xi Jinping, beklenmedik bir şekilde Çin’in halihazırda 4 milyar dolarlık bir “Küresel Kalkınma ve İki-Güney İşbirliği Fonu” kurduğunu duyurarak uluslararası toplumu şok etti. Bununla bağlantılı olarak yakın gelecekte Çin’in özel fonuna 10 milyar dolar daha tahsis edileceğini de duyurdu. Yukarıda bahsettiğimiz Xi Jinping’in Afrika gezisi ile Urumçi gezisi arasındaki ilişkinin bu fonun inşasıyla yakından ilişkili olduğu söylenebilir.

Bahsi geçen “iki-güney işbirliği”, Güney Yarımküre’de bulunan gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeler ile Güney Yarımküre’de bulunan ülkeler arasındaki işbirliği sistemini ifade etmektedir. Bu kooperatif sistemi, bölge ülkelerinin kalkınmasını teşvik etmek amacıyla 1974 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kurulmuştur. Güney Yarımküre esas olarak Güney Asya, Endonezya, Orta ve Güney Afrika, Okyanusya’nın çoğu, Güney Amerika ve Antarktika’yı içerir. Çin’in sözde “Tek Kuşak Tek Yol” stratejisi bölge ülkelerinin büyük çoğunluğunun üyesidir. Yani Haziran 2023’e kadar Çin, “Tek Kuşak Tek Yol” stratejisine göre dünyadaki 152’den fazla ülkeyle işbirliği anlaşmaları imzaladı. Ayrıca bu ülkelerin çoğu yukarıda bahsedilen “çifte güney işbirliği” kapsamındaki ülkelerdir. Bu şartlardan hareketle, Xi Jinping’in cesurca küresel kalkınma için 14 milyar dolar talep etmesi açgözlülükten ya da hırslarını tatmin etmekten değil, dünyadaki yoksul ülkelerin büyük çoğunluğunu kredilerle Çin’e bağlayarak dünyaya hakim olma hedefine ulaşmak içindir. Buna bir hedef denilebilir.

Sözde “Çifte Güney İşbirliği” içinde yer alan bu ülkeler, Çin’in “Tek Kuşak Tek Yol” tuzağına düşerek Uygurların soykırım yoluyla daha hızlı yok edilmesine neden olacağını hayal etmemiş olabilirler. Ancak gerçek şu ki, Çin’in sözde “Tek Kuşak Tek Yol” planı hayata geçirildiğinde Uygur, planın stratejik merkezi olarak belirlenmişti. Plan, Çin’in kıyı bölgelerini Uygur bölgesine demiryolu, karayolu ve hava yoluyla bağlamak; Çin, Çin dışında, kıyı bölgelerini “Tek Kuşak Tek Yol” adı verilen ülkeler aracılığıyla Uygur bölgesine bağlamayı hedefliyor. Bu sayede Çin, dünya ülkelerini ekonomi, siyaset ve ideoloji alanında kapsamlı bir şekilde kontrol etme hedefine ulaşacaktır.

Yani Çin’in yukarıdaki hedeflere ulaşmasını engelleyen iki faktör var; bunlardan biri Uygur soykırımının gerçek mahiyetinin ortaya çıkması tehlikesi; Bir diğeri ise ABD önderliğindeki Batı dünyasının Çin’in “Tek Kuşak Tek Yol” planını yok etmesi tehlikesi.

Bu nedenle Çin’in Uygurları soykırım yoluyla yok etmesi ve bu suçu ifşa etmemesi acildir. Çünkü Uygur soykırımını “Batı’nın oyunu” ve “Batı’nın kurgusu” haline getirmek, dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunun Çin’i takip etmesinin ve sözde “Çin rüyası”nın gerçekleşmesinin önünü açacaktır.

Nitekim Xi Jinping’in Afrika gezisinin ardından doğrudan Uygur halkının yanına gelerek Uygur soykırımının hızla devam etmesi yönünde acil talimat vermesinin temel nedeninin, yukarıdaki iki tehlikeden kurtulmak olduğu söylenebilir.

Her ne kadar Çin, sözde “Tek Kuşak Tek Yol” planını ustalıkla uyguluyor olsa da, Çin’in teşvik ettiği “Çin Karakterli Sosyalizm” olarak adlandırılan yeni dünya gündeminin aslında bir tehdit olduğu şimdiden uluslararası bir fikir birliği haline geldi. insanlığın ortak değerlerine. Acaba Uygurlar gibi her zaman yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan, dini inançlarına, dillerine, milli eğitimine, kültürüne ve geleneklerine saygı gösterilmeyen Çin, mevcut dünyanın yerini alacak şekilde dünya insanını “düşman” olarak mı görüyor? Gündem? Tabii ki değil!

***

Share
10204 Kez Görüntülendi.