UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Almanya Federal Parlamentosunda Komünist Çin ile bundan böyle yürütülecek yeni ilişkilerde uygulanacak yol ve yöntemler “Yeni Çin stratejisi Belgesi”‘ adı ile yeniden kabul edildiği ve bu belgede Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri başta tüm Türk halklarının meselesine de yer verildiği açıklandı.
Özgür Asya radyosu(rfa.org/Uyghur) haber portalında verilen habere göre 13 Temmuz’da Almanya’nın başkenti Berlin’deki Federal Parlamento’da ” Merkato Çin Araştırmalar Enstitüsü= Mercato China Research College” ev sahipliğinde yapılan bir toplantıda Dışişleri Bakanı Annalena Bayerbock, Almanya’nın yeni “Yeni Çin Stratejisi”ni açıkladığı bildirildi.
Merkato Çin Araştırmaları Enstitüsü(Mercato China Research College) 2021’de Çin rejimi tarafından kara listeye alınan Avrupa’nın en büyük düşünce kuruluşu olup, Ajansın Almanya’nın yeni “Çin stratejisini” parlamentoda duyurmak için düzenlediği toplantıya ev sahipliği yapması dikkat çekti. Ayrıca, bu yeni Çin stratejik Belgesi’ni Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Beierbock’un bizzat duyurması de da dikkat çekici bulundu.
13 Temmuz 2023 günü saat 12:00-13.15 arasında yapılan bu toplantıya DUK. Berlin ofisi Müdürü Gayyur de toplantıya internet aracılığıyla katıldı. Ona göre Uygur meselesi Almanya’nın “Çin stratejisi”nde önemli bir yer tutuyor. Bu stratejide Uygur ismi açıkça zikredilmekte ve önerilmektedir. Bu Uygurlar için büyük ve olumlu yeni bir gelişme olduğunu söyledi.
Almanya’nın Çin stratejisi Belgesinde Uygurlarla ilgili şu ifadeler maddeler halinde Şöyle Yer Alıyor ;
- Almanya, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan, adalet ve özgürlüğün tüm insanlara ait olduğu hususunu bir kez daha açıkça teyit eder.
- Almanya, Çin ile olan her kademde devam eden ilişkilerinde somut olaylar da dahil olmak üzere insan haklarına saygıyı esas alacak ve bu temel hakları sağlamaya yönelik çabalarını sürdürecektir.
- Bu arada BM.lerin 31 Ağustos 2022’de yayınladığı bu konuda bir rapor Çin’in Özellikle Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan Uygurların karşı karşıya olduğu ağır insan hakları ihlalleri işlediğini teyit etmektedir.
- Çin’in yönetiminde bulunan Uygur bölgesi, Tibet ve Hong Kong’ta yaşayan etnik ve dini toplulukların ve insan hakları savunucularının durumu önemli ölçüde kötüleşmiştir. İnternet(Çevrimiçi) veya ifade ve medya özgürlüğünün yanı sıra sivil toplum özgürlüğü ve azınlık haklarına saygı gösterilmesi ve diğer hususlardaki azınlık haklarından yararlanma durumu günden güne olumsuzluğa doğru gitmektedir.
- Çin’deki sözde Özerk bölgelerde yaşayan ve azınlık olarak tanımlanan bölge halklarının insani haklarının bu bölgelerdeki insan hakları aktivistlerinin durumunun iyileştirilmesi ve ve insan yaşamı için gerekli şartların sağlanması için Çin yönetimi daha çok çaba göstermelidir.
- Uygur bölgesi,Tibat ve Hong Kong’ta yaşayan İnsan hakları aktivistlerinin durumu günden güne kötüye doğru gitmektedir. Düşünce ve fikir özgürlüğü ve internete serbest şekilde erişebilme hakları en kısa zamanda sağlanmalıdır.
- Azınlık halkların yaşadığı bölgelerde yaşayan ve azınlık olarak tanımlanan yerli halk ve ulusların fikir haber alma özgürlükleri ve bu bölgelerde yaşayan Halkların haklarını savunan İnsan Hakları Aktivistlerinin durumu günden güne kötüye gitmektedir. Almanya yönetimi olarak azınlık halkların her türlü hak ve özgürlüklerini(internet,söz ve basın özgürlüklerinin) kısıtlanan ve yasaklanan insani haklarının geri verilmesi ve azınlık haklarının tam olarak kullanabilmelerini sağlamak için çalışma ve çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
- Avrupa Birliği’nin 2020’de çıkardığı küresel ölçekte İnsan Hakları Ceza Yasasının Çin’in Çin’de ve yönetimindeki azınlık bölgelerindeki ağır insan hakları ihlalleri için de uygulanmasını desteklediğimiz bir kez daha ilan ediyoruz.
Geçtiğimiz hafta Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edilen Yeni Çin Stratejik Belgeseli ile ilgili olarak yapılan istişare toplantısına katılan DUK.Berlin Bürosu Müdürü Gayyur Kurban Almanya’da son iki yıldır iktidar partileri arasında birçok tartışmaya yol açan Almanya’nın “Çin Stratejisi”nin yayınlanmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi.Bu yeni Stratejinin Uygur sorununu çözümü için yeni gelişmelere yol açmasını ve hayırlı olmasını diledi.