Son Dakika
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Türkistan’ın zengin doğal kaynakları ÇKP emperyalizmini semirterek beslemeye devam ediyor. Türkistan Cumhuriyetleri ; Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın doğalgazı ve petrolu Çin’e akıyor. Çin,Türkistan devletlerindeki Doğal gazı “Orta Asya – Çin Boru Hattı ” adını verdiği bir taşıma sistemi ile Doğu Türkistan’ın Korla Bölgesinde kurduğu devasa transfer merkezini kullanarak merkezi Çin’e nakletmeyi sürdürüyor. ÇKP emperyalızmı Türkistan’in bu doğal zenginlik kaynaklarını kullanarak Çin’in tarihi hedefi olan Doğu Türkistan üzerinden “Batıya,Taşma-Yayılma -Sömürgeleştirme ve en sonunda da İşgal etme ” Batı Bölgesi teorisini “Bir Kuşak-Bir Yol” adını verdiği sömürgeci planı ile gerçekleştirmek istiyor.
Çin’in “Türkistan Rüyası”nı gerçeğe dönüştürmek için yaptığı stratejik planları son hız devam ediyor. Türk dünyası devletlerinin doğalgazı, Çin hükumetinin bölgede 2009 yılında inşa ettiği “Orta Asya Çin Boru Hattı” ile Çin’in devasa enerji talebine “can suyu” oluyor.
TÜRKİSTAN DOĞALGAZI ÇİN’E AKIYOR!
Çin kontrolündeki PipeChina Batı Boru Hattı Şirketi’nden yapılan açıklamada, 2023 Mart ayında Türkmenistan’dan Çin’e yaklaşık 2,9 milyar metreküp doğal gazın taşındığı bildirildi. Türkmenistan devletinin resmi verilerine göre bu ay Çin’e taşınan gaz miktarının geçen yılın aynı dönemine (2,4 milyar metreküp) göre yüzde 20,8 daha fazla olduğu öğrenildi.
MİLYARLARCA METREKÜP DOĞALGAZDAN ÇİN FAYDALANIYOR
PipeChina ayrıca, “Orta Asya Çin Boru Hattı”ndan 2021 yılında Çin’e 40 milyar metreküpten fazla doğal gazın sevk edildiğini duyurdu. Şirket, söz konusu doğal gaz boru hattından 2022 yılında günde yaklaşık 120 milyon metreküp doğal gazın, Çin’in enerji talebini karşılamak üzere ülkenin sanayi şehirlerine taşındığını açıkladı.
DOĞU TÜRKİSTAN’DAN ÇİN’E AKTARILAN TÜRKİSTAN DOĞALGAZI
Aralık 2009 senesinde hizmete giren “Orta Asya Çin Boru Hattı” Türkmenistan ve Özbekistan sınırlarından başlayıp, Özbekistan ve Kazakistan’dan geçiyor. Daha sonra Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’ın Kazakistan sınırındaki Gulca şehrine bağlı Korgaz ilinde konuşlanan ve Çin’in iç bölgesine akım sağlayan Batı-Doğu Doğalgaz Boru Hattı ile bağlanıyor. Ayrıca “Orta Asya Çin Boru Hattı” Çin’in ilk uluslararası doğal gaz boru hattı olarak biliniyor. “Orta Asya Çin Boru Hattı”nın yıllık doğal gaz taşıma kapasitesi 60 milyar metreküpe ve uzunluğu bin 833 kilometre.
BENZER HABERLER