Son Dakika
6 Haziran’da Finlandiya Parlamentosu’nda Uygur soykırımı ile ilgili bir duruşma yapıldı. Toplantıya Finlandiya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Bayan Inka Hopsu başkanlık etti. Esir kamplarının görgü tanıklarından Hollanda’da yaşayan Orinur Siddique ve Fransa’da yaşayan Gülbahar Khativaji’nin özel davetle katıldığı bu toplantıya Doğu Türkistan’daki sistemli, planlı ve maksatlı soykırım politikalarını teşhir ettiler ve onbaşılar hakkında ifade verdiler. ceza, cinsel şiddet ve esir kamplarında zorla çalıştırma.
Röportajımızı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den alan Bayan Ortinur Siddique, ifade sitesine giren bazı hükümet yetkililerinin kamp tanıklarının sözlerini gözleri yaşararak dinlediğini söyledi. Bu vesileyle Bayan Ortinur Siddiq, tutsak kamplarında kendi gözleriyle gördüğü Uygur soykırımının trajedilerini anlatarak, özgürlük ve demokrasinin hamisi Finlandiya hükümetinden bu ülkelerin saflarına katılmasını istedi. ABD ve Avrupa’da Çin’in işlediği suçları “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” olarak tanıması istendi.
Tanıklık, Norveç Parlamentosu ve Finlandiya Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi tarafından ortaklaşa düzenlendi. Toplantıya Ulusal Halk Kongresi’nin parlamentolar arası iletişimden sorumlu yetkilisi Bayan Marilena Stegbauer de katıldı. Helsinki’den yaptığımız röportajda Doğu Türkistan’da süregelen zulme tanıklık edecek faaliyetlerin aslında AB’nin Avrupa’daki Uygur soykırımını tanıma programının bir parçası olduğundan bahsetmişti. Dün Birleşmiş Milletler temsilcileri olarak Finlandiya Parlamentosu’ndaki bir tanıklık oturumunu başarıyla tamamladık” dedi. Amacımız Finlandiya hükümetini Uygur soykırımını tanımaya ikna etmekti. Bugün de bu amaçla bir dizi faaliyete devam ediyoruz. Doğu Türkistan’da devam eden Uygur soykırımının Finlandiya’nın da içinde bulunduğu Avrupa Birliği üyesi ülkelere tanınması aslında Doğu Avrupa için önemli bir faaliyet programıdır. Aynı zamanda Doğu Türkistan’daki zulme sempati duyan milletvekilleri ile de işbirliği yapmak için çalışıyoruz.
Bayan Gülbahar Khativaji, 5 Haziran’da Helsinki’ye geldiklerini ve 6 Haziran’da Parlamento’da, 7 Haziran’da da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’nda ifade vereceklerini söyledi. 6 Haziran’da ifadelerini dinleyen bazı milletvekilleri, Uygur trajedisinden çok etkilendiklerini, Finlandiya hükümetinin gereken cevabı vermemesinden üzüntü duyduklarını ve Uygur meselesini parlamento gündemine almak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler.
Bilindiği üzere 27-29 Nisan 2022 tarihlerinde İngiltere’den bir heyet Finlandiya Parlamentosu’nu ziyaret ederek Finlandiya Parlamentosu’nda Uygur Soykırımı’nın tanınması için bir dizi faaliyet gerçekleştirdi.
BENZER HABERLER