Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 6 Mayıs tarihinde “Ne Batı ne Doğu, bu Türk’ün Yolu” başlıklı bir vıdeo paylaştı.
Özetle şöyle dedi: “Türkiye’nin Türk Dünyasıyla Buluşma Projesi ile Tarihi İpek Yolunu yeniden canlandıracağız, Çin’e de bir sözümüz olacak, Türkistan’a uyguladığı zulmü durdurmaları ön şartımızdan biri olacak. Biz oradaki canımızı, kanımızı kaderine terk etmeyeceğiz.”…
Bunları bağıra bağıra değil ama son derece sakin, sade ve anlaşılır cümleler ile ifade ettiler. Ben şahsen samimi ve kararlı buldum.
Projeyle ilgili detayları dinlerken, sevindim ve “Aklın Yolu birdir” dedim . Sevincimin nedeni anlaşılsın diye 2020 yılında Doğu Kütüphanesi tarafından yayımlanan “Çin’in ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ Gerçeği ve Türk Dünyası” adlı kitabımdan bazı paragrafları sizlerle paylaşmak istedim:
Bu kitabı, Türk milletinin medeniyet güzergahı, Ulu Türkistan’ın can damarı, tarihi İpek Yolu’nda iz bırakan ulu atalarımızın aziz ruhlarına armağan ediyorum.
(Ön ayfa)
“Kuşak ve Yol projesi” tarihi “İpek Yolu’ nun yeniden yorumlanmasıdır.
Tarihi “İpek Yolu” ise, güzergah uzunluğu ve içeriği açısından Türk medeniyetleri yoludur.
Çin hızlı tren teknolojisini kullanarak, “İpek Yolu” hakimiyetini yeniden ele geçirmek, küresel güç olma emeli olan “Çin Rüyası”nı gerçekleştirmek için “Kuşak ve Yol” projesini ortaya koymuştur. “Kuşak ve Yol projesinin “Kuşak” kısmı, tarihi “İpek Yolu” nun karadan geçen güzergâhıdır. Doğu Türkistan, Türkistan ve Türkiye bu Yoldaki mecburi istikamettir. Bu konu, aynı zamanda Doğu Türkistan’daki Türk soykırımını tetikleyen nedenlerin başında gelmektedir. Çünkü, Çin’in “Enerji güvenliği” anlayışı bunu gerektirmektedir.
Türkiye ve Türk Devletleri bu durumun ne kadar farkında?
Türkiye ve Türk devletleri bu projede Çin’in istediği gibi “Kuşak-Yol” da “uşak” mı olmalı? Veya bu projeyi Türk milletinin lehine çevirmenin yollarını mı aramalıdır? Şairin dediği gibi:” Her gidişin bir dönüşü olmalı..” mı? (s:24)
……..
Çözüm önerilerim, madde 3:
Gerçek Anlamda “Yeni Tarihi İpek Yolu Projesi” yapılmalıdır.
Türk Dünyasının çıkarlarını ön planda tutan, İnsanlığın ortak çıkarlarını karşılayan, bilimsel, ekonomik kurallara uygun alternatif projeler üretilerek, Türk milletinin tarihten beri gasp edilen hakları geri alınmalıdır. Gerçek anlamda tarihi İpek Yolu yeniden hayata geçirilmelidir.
Çin’in baktığı stratejik konulara, Türk gözüyle baktığımız zaman yapılması gerekenleri anlamak zor değildir.
Türk milletinin tarihi haklarını geri almayı, ortak çıkarlarını korumayı başarırsak “21. Yüzyıl Türk Yılı” olabilir. (s:182)
Seçim beyannamelerinde herkes “Türkiye Yüz Yılı”na takılıp kalmışken, “Türkiye’nin Türk Dünyasıyla Buluşma Projesi ” Türk Milleti’nin ortak geleceği için daha umut verici değil midir?
=====================================
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Doğu Türkistan Konuşması