UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Malezya Nusaytara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hardi Mullionu Surbaktı : ” Biz Uygurlarla din, inanç ve insanlık açısından kardeşiz, onların acısı bizim de acımız ve üzüntümüzdür, Uygurların en azından acılarını hafifletmek de bizim sorumluluğumuzdur. Malezya’da yaptığımız bu toplantıların Doğu Türkistan’daki insanı dramın Maleyzya halkına anlatılmasında büyük yararlar sağlanacağını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.
Prof.Dr.Bu açıklamasını Uygur Araştırmaları Merkezi Müdürü Uygur aktivist Abdulhekim İdris tarafından 12 Nisan’da Endonezya’nın Madan kentindeki düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmasında ifade ettiği bildirildi.
Özgür Asaya Radyosunun haberine göre Uygur Araştırma Merkezi’nce düzenlenen bu toplantıya katılan Nusantara Al Washliah Üniversitesi Rektörü Hardi Mulyono Surbaqti sözlerine Kurnani Kerimden ayetler okuyarak başladığı konuşmasında şunları söyledi : ” Biz Uygurlar ile din, itikad ve insanlık bağlamında kardeşiz. Onların çektikleri istirap ve acı elbette bizlerin de acımızı ve istirabımız. Onların içinde bulunduğu durumdan ve çektikleri zulümlerin en azından hafifletilmesini istemek de bizim mecburiyetimiz. Biz Üniversitemizde Uygur meselesini öğrencilerimize anlatıyorz.Bugün ise burada uluslararası bir toplantı daha düzenlemiş bulunuyoruz. Bu ve diğer benzer çalışmaların Endonezya halkı ve uluslararası topluma Doğu Türkistan’daki insanlık krizinin anlatılması bakımından çok yararlı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Malezya İslami Gençlik Örgütü Başkan Yardımcısı Hairul Anwar :
” Biz teşkilat olarak Uygur sorununu Üniversitelerde benzer toplantılar düzenlemek Camilerde Müslümanlara anlatmak kanaat ve toplum önderleri ile dini adamlarımız, toplum önderleri ile siyasilerimiz ile yaptığımız çeşitli görüşmelerde sürekli gündeme getiriyor ve Doğu Türkiistan’daki insanlık krizini anlatıyoruz. 13 gündür ülkemiz genelinde çeşitli şehirlerde yaptığımız bu tür etkinlikler ve toplantıların çok yararlı olduuğunu ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Endonezya Gençlik Şubesi Başkanı hücresi Bayan Astrid Nadia Rizqita şöyle konuştu : ” “Uygur meselesini Üniversiteler öğrencilerimize, Camilerimizde din Kardeşlerimize ve her yerde halkımıza anlatmamız lazımdır. Bu seri toplantılarda da bunu yapmaya çalıştık. Bu sefer biz başardık. Bu kez gerçekleştirdiğimiz bu etkinlerde de dini liderler, kamuya mal olmuş kişiler, Siyasi Parti Liderleri, büyük cami imamları ve bazı bölgelerin ileri gelenleri ile görüşmeler yaptık ve Uygur sorununu ve bu konada yapılması gerekenyleri anlattık ve katkılarını talep ettik. Ülkemizde Uygur Kardeşlerimizi destekleyen bir haylı Toplumsal guruplar vardır. Amacımız bu tür faaliyetlerle bu sayıının arttırılması ve onların katkılarını sağlamaktır. Bu dafa 13 günlük şehirlerarası konferans turumuz beklediğimizden daha iyi geçtiğini söyleyebilirim. Katkı ve desteke veren Kardeşlerimize çok teşekkür ederim.”şeklinde konuştu.
İdris : Endonezya’daki Faaliyetlerimiz Verimli Geçmiştir
Uygur Araştırma Merkezi Müdürü Abdulhekim İdris Endonezya’daki 13 günlük çalışmalarını şu sözlerle değerlendirdi : ” Dünya İslam Birliği Gençlik Şubesi BaşkanıAstrid Nadya Rizqita İslam Gençlik Teşkilatı Başkanı Hayrul Enver ve ve Teksas’tan Uygur Araştırma Merkezi uzmanı Hazratali Hoshur ile birlikte 13 gün içinde Endonezya’daki 5 büyük üniversiteyi ziyaret ederek Uygurlarla ilgili bir dizi konferanslar düzenledik. Merkezi ve büyük camilerde Uygurların mevcut ciddi durumunu Müslüman cemaatine anlattık,Bu faaliyetlerimizin Doğu Türkisitan meselesinin Endonezya halkına anlatılması ve kamu oyu oluuşturulması yolunda büyük yararlar sağlayacağını umut ediyorum. Faaliyetlerimizden sonra Uygur Araştırma Merkezi ile Muslim Nusantara Al Washliah Üniversitesi arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.” dedi.
Hazreti Ali Hoşur’un değerlendirmesi şöyle ; ” Endonezya’daki 13 günlük çalışmalarımız çok verimli geçmiştir. Bundan sonra bu kardeş ülke halkının Doğu Türkistan davasına daha büyük katkı ve destekler sağlanacağını ümit ediyorum.”
Endonezya, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ndeki Uygur raporunun görüşülmesi oylamasında diğer tüm Müslüman ülkeler ile birlikte Çin’in yanında yer alarak olumsuz oy kullandığı biliniyor. Bu nedenle, Endonezya’daki bu tür ve benzen aydınlatıcı çalışmaların kamu oyunu ikna ve uyandırma konusunda çok önemli olduğu açıktır.