logo

trugen jacn

ÜLKELER ÇİN’E YAPTIRIM UYGULARKEN,EMEKLİLİK FONLARI YATIRIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Altay 5. Ortaokulunda “iki dilli” eğitimden memnun olmayan 3 öğretmene süresiz ve 17 yıl süreyle okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
ABD.başta olmak üzere 10 batılı ülke Çin’in İşgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik  ağır insan hakları ihlallerini “İnsanlık  ve soykırım Suçu ” olarak tanımlarken ve bu nedenle Çin yönetimine karşı yaptırımlar uygularken, bazı batılı ülkelerin “Sigorta ve Emeklilik Fonları” Uygurların zorla Köle/İşçi olarak çalıştırılmasını bilmelerine rağmen, Çin’e yatırım yapmayı sürdürdükleri  ortaya çıktığı  açıklandı.  

Batılı   bir çok zengin sigorta ve  emeklilik fonları   Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırarak batı tedarikçilere üretim yaptırıldıklarını bilmelerini rağmen Çin’e büyük miktarda yatırım yapmaya devam ettikleri bildirildi.

Özgür Asya radyosunun haberine göre, İngiltere merkezli   Sheffield Hallam Üniversitesi’ndeki Helena Kennedy Araştırma Merkezi ile Hong Kong  merkezli (İnsan Hakları  Gözlemevi(Watchdog)  Çin’in köle/İşçi olarak Uygurları zorla çalıştırması ile Doğu Türkistan’daki  baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları ile ilgili ortaklaşa hazırladığı raporda   ABD, Kanada ve  İngiltere merkezli bazı Emeklilik ve Sigorta Fonları ile bazı Şirketlerin  Uygur bölgesinde baskı, zulüm ve  insanlık suçu işleyen  Çinli şirketlerle  ortaklık kurdukları ve bu şirketler aracılığı ile Çin’e yatırım yapanların tesbit ettiklerini bildirdi.

Raporun adı : “İnsanlığa Karşı Suçların Finansmanla Desteklenmesi”  

Her İki araştırma Kuruluşunun  geçen hafta yayınladığı “İnsanlığa Karşı Suçların Pasif Finansmanla Desteklenmesi” başlıklı raporunda,  Uluslararası Morgan Stanley  Borsası(International Capital)’nın  en fazla işlem gören  hisse senetlerinin hareketleri ile ile ilgili  olarak ;  Çinli şirketlerin Uygur işgücünü merkezi Çin’e  transfer programları ile  Uygur bölgesindeki baskı ve zulüm aparatları ile ilişkilerini  içeren üç büyük hisse senedi endeksinin  kompozisyonunu analiz etti.

Rapora göre ABD’nin  Washington ve  Pensilvanya Eyaletleri ile, New York Genel Emeklilik Fonu, New York Eyaleti Öğretmenler Fonu, Nevada Kamu Çalışanlarının Emeklilik Sistemi ve Kanada Emeklilik Planı gibi çok sayıda  sigorta ve emeklilik Fonunun   Çin tipi Toplama Kampları, Uygur soykırımı ile Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma suçları ile direkt ilintili  Çinli şirketlere yatırım yaptıkları belirtiliyor.Resim

Kanadalı STK.lar Tepki Gösterdi

Ancak, Kanada Emeklilik Fonu’nun  Uygur Soykırımı ve baskı zulmü ile  bağlantılı Çinli   şirketlere yaptığı yatırım, hemen Kanadalı STK’ların dikkatini çekti. Kanada merkezli  ” Dondurulmuş Kanadalılar Merkezi” (Center for Canadians on Ice) adlı bir sivil toplum kuruluşu, derhal Kanada Emeklilik Fonu ile temasa geçerek onlardan  bu konuda açıklama yapmalarını ve  Çin’e yaptığı fonlarını çekmelerini istedi. Kanadalı bir emeklilik fonunun Uygur toplama kamplarında köle işçi çalıştıran Çinli şirketlere yatırımı olan iki hisse senedi endeksine  göre toplam 14 milyar dolar  yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Raporda  ayrıca iki Kanada Federal emeklilik fonu ile 6 eyalete ait  emeklilik fonunun bu tür Çin şirketlerine  yatırım yaptııkları bilgisi de yer alıyor.

14 Mart’ta ” Dondurulmuş Kanadalılar Merkezi” (Center for Canadians on Ice) adlı bir sivil toplum  örgütünün kurucusu ve yöneticisi Rick Peterson, Kanada Emeklilik Fonu’nun Uygur zorunlu çalışma kamplarına dolaylı olarak yatırım yapmasının uygun olmadığını söyledi.

Peterson, konu ile ilgili basına yaptığı açıklamasında :  “Kanada emeklilik Fonları ve Planlayıcılarının, Çin ve Asya’daki  bazı  endeks fonlarına yatırım yapmaları dikkatimizi çekti. Çünkü endeks fonundaki bazı şirketlerin  Uygurların köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ve  Çin tipi  çalışma kampları başta etnik ayırımcılık ve baskıcı uygulamalara  adları  karışmıştı. Kanada Emeklilik Fonları  dolaylı da olsa  Çin’in Uygur bölgesindeki bu insanlık ve soykırım suçlarına  ve Toplama kampları uygulamalarını finanse ederek baskı ve zulme ortak oldukları görülüyor.

Resim

Bu nedenle,  biz bir Kanadalı olarak, bir kuruluş olarak, Kanada Emeklilik Fonu’nun Uygur köle çalışma kamplarına yatırım yapmasını uygun bulmuyoruz. Bu konuda Kanada Emeklilik Fonu ile iletişime geçtik ve sonuçta  bu konu ile ilgili olarak da olumlu ve çok iyi bir sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz. Kanada Emeklilik Fonu bizimle temasa geçti ve  bu konuda  bu konuda görüşmek istediklerini bildirdi. Onlarla Noel öncesi bir araya geldik ve endişelerimizi anlattık. Onlara durumsal farkındalık konusunda da tavsiyelerde bulunduk. Bu şirketlerin endeks fon almaması gerektiğini kabul  ve  raporun doğru olduğunu kabul ettiler ve bu konudaki endişelerimizde haklı olduğumuzu belirttiler. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç hafta içinde Uygur köle çalışma kamplarına karışan şirketlerin endeks fonlarından çıkmak için neler yaptıklarını sormak için onları tekrar arayacağız ve sonuçları bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Resim

Hong Kong Watch ve Helena Kennedy Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Morgan Stanley’in 3 hisse senedi endeksini incelediler: MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, MSCI Çin Endeksi ve MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi. Bu 3 hisse senedi endeksini incelediler ve MSCI Çin Endeksi’nden 13 şirket, MSCI Pazar Geliştirme Endeksi’nden 4 şirket ve MSCI Tümü’nden 4 şirket buldular. Ülkeler Dünya Endeksi. çıktı

Ancak gözlemciler, emeklilik fonlarının yatırım yaparken Uygurları zorla çalıştıran Çinli şirketleri veya Çin’in Uygur bölgesindeki baskıcı kurumları proaktif olarak tespit etmesinin şu anda zor olduğunu söylüyor. 14 Mart’ta verdiği bir röportajda Rick Peterson, Kanada Emeklilik Fonu’nun yatırım yaptığı şirketin, şirketin Uygur zorla çalıştırma işine karıştığını önceden bilmesinin imkansız olduğunu ve bunun serbest bırakılmasından sonra dikkatini çektiğini söyledi. Hong Kong Watchdog raporu.

Rick Peterson: “Bu durumda, Uygur köle çalışma kampları konusu bu raporla onların dikkatine sunuldu. Rapor, sorunlu 12 şirketi seçti. Çünkü bir anlamda bu şirketler Uygur zorunlu çalışma kamplarına karışmış durumda. Dolayısıyla bu hisse senedi endeksindeki şirketler Kanada Emeklilik Fonu’nun dikkatini çekmeden bu şirketlerin tüm detaylarını tam olarak bilmesi mümkün değildir.

Helena Kennedy Araştırma Merkezi ve Hong Kong Watch organizasyonu tarafından hazırlanan 48 sayfalık bir raporda, Çin’in Uygur bölgesi içinde ve dışında Uygur işgücü transfer programı zorunlu çalıştırma ile karakterize ediliyor, işçiler bunu reddetmekte özgür değiller ve özgürler. hangi alanda, yaşamda ve çalışma koşullarında çalışmak istediklerini seçiyorlar. İşçilere, kabul etmezlerse kendilerinin veya ailelerinin cezalandırılacağı söylendi.

Raporda ayrıca ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelere bazı tavsiyelerde bulunuldu ve bu ülkelerden Uygurların zorla çalıştırılmasına karşı bazı önlemler almaları istendi. Rapor, ABD’nin Zorla Çalıştırmayı Yasaklama Yasası kara listesine daha fazla şirket ekleyeceğini, zorla çalıştırmaya karışan şirketlerin Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamında ABD’ye mal ihraç etmesini yasaklayacağını ve uygun önlemler alınana kadar çeşitli yatırım fonlarını ekleyeceğini gösteriyor. Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırmaya karışan şirketlere karşı açılan davalar, ABD emeklilik fonu penceresini kullanmayı bırakmalıdır.

Share
591 Kez Görüntülendi.