logo

trugen jacn
12 Mart 2023

NORVEÇ PARLAMENTOSU’NA ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMI İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ

Rasmus-Hansson-norwegiye-parlament.jpgNorveç Yeşiller Partisi Milletvekili Bay Rasmus Hansson. Şubat 2014.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Norveç parlamentosuna Uygurlarla ilgili bir yasa tasarısı daha sunuldu. Norveç Parlamentosu’ndaki 4 muhalefet partisinin 8 üyesi tarafından Norveç Parlamentosu’na sunulan yasa tasarısında, hükümetin Çin’in Çin’i suistimal ederek uluslararası yasaları ihlal ettiğini doğrulamanın yasal dayanağını belirlemek için özel bir dış komite kurması gerektiği ortaya çıktı. Uygurlar ve diğer azınlıklar ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden “Sincan Raporu’nun vardığı sonuçların BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu gündemine getirilmesi isteniyor.

Norveç Yeşiller Partisi’nden milletvekili Rasmus Hanson tarafından önerilen yasa tasarısı şu anda parlamentodaki 9 muhalefet partisi üyesinden 4’ünün desteğini alıyor.

Rasmus Hanson’ın yanı sıra Yeşiller’den Lan Maria Nyenberg, Liberaller’den Guri Melby, Ola Alvestuin, Sosyal Sol’dan Ingrid Fiska, Anders Sielig Anneland, Kızıllar’dan Bjorn Moxnes ve Hıristiyan Demokratlardan Doug Ulstein tasarıyı destekleyen milletvekilleri arasında yer aldı. .alır

Yasa taslağında “Parlamento, Çinli yetkililerin Sincan eyaletindeki Uygurlara ve diğer azınlıklara yönelik muamelesinin uluslararası hukuka aykırı olmasının yasal bir dayanağı olup olmadığını netleştirmek için hükümetten bir dış komite kurmasını istiyor” deniliyor. sonuçlarını BM İnsan Hakları Konseyi’ne ve BM Genel Kurulu’na sunar.

Norveçli siyasetçi, yazar ve Yeşiller Partisi’nin dışişleri sözcüsü Carl Johansson, Norveç hükümetinin Uygurların durumuyla ilgili endişelerini dile getirdiğini ancak henüz herhangi bir adım atmadığını söyledi. Teklifin, Uygurların karşı karşıya olduğu zulümlerle ilgili hükümetin yasasını netleştirmeyi amaçladığını söyledi.

Carl Johansson, “Norveç, bundan endişe duyduğunu söylemek dışında hiçbir zaman resmi bir tutum ifade etmedi” diyor. Her seferinde “durumdan endişe duyuyoruz“ dışında bir şey söylemedi. Bu nedenle kendisine yasal bir değerlendirme yapmasını ve Sincan’da işlenen suçun niteliğini belirlemesini emrettik. Bu, önerilen mevzuatın 1. şartıdır.

Carl Johansson, Çin’in geçen yıl BM İnsan Hakları Konseyi’nde azınlık ülkeleri kullanarak Uygurların durumunu tartışmak için bir taslak öneriyi reddettiğini söyledi. Carl Johansson, bu nedenle Norveç’in bu yasa taslağında Uygur meselesinin İnsan Hakları Konseyi’nde yeniden gündeme getirilmesini istediğini, yeniden reddedilirse BM Genel Kurulu gündemine alınması gerektiğini söyledi.

Karl Johansson: “Bu nedenle, yasa taslağının 2. paragrafında, Norveç’ten müttefiklerimizle birlikte bu konuyu İnsan Hakları Konseyi’nde yeniden gündeme getirmek için kişisel sorumluluk üstlenmesini ve bu işe yaramazsa konuyu gündeme getirmesini istedik. BM Genel Kurulu’na Bu nedenle 2. paragrafta İnsan Hakları Konseyi’nin çalışmaması durumunda bu konunun BM Genel Kurulu’na geri götürülmesi talep edilmektedir.

Yasa taslağında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 31 Ağustos 2022’de “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları endişeleri hakkında bir değerlendirme raporu yayınladı ve Sincan veya Doğu’daki Uygurlara yönelik büyük insan hakları ihlallerini belgeledi. Türkistan ve insan hakları ihlalleri.” Karşı suç teşkil edebileceği vurgulanıyor.

Ayrıca, Yüksek Komiser’in raporunun “işkence, cinsel şiddet, zorla doğum kontrolü, zorla kısırlaştırma ve zorla kürtaja ilişkin tanık ifadesinin güvenilirliğini” bulduğunu belirtti. Yasa taslağı, “İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporunun, Norveç’in bu konuda uluslararası ceza hukukunun ihlal edilip edilmediğini tespit etmesi için bir dayanak oluşturduğunu” ve ihlal edilmesi halinde Norveç’in “uygun önlemleri almakla yükümlü olduğunu” gösteriyor.

Norveç Yeşiller Partisi Kadın Komitesi Başkanı Marta Dunum, 9 Mart’ta bizlerle yaptığı bir röportajda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sunulacak öneriden bahsetti ve yaşanan şiddet olaylarından derin endişe duyduklarını söyledi. Uygur kadınları karşı karşıya.

Marta Dönum, “Kadınların doğum yapmasına izin verilmemesi, kadınların maruz kaldığı ve cezaevindeki tacizlerden derin endişe duyuyoruz” dedi. Çin hükümeti tarafından muamele görmelerinden ve çocuk sahibi olamamalarından endişe duyuyoruz. Uygur nüfusu son yıllarda büyük ölçüde azaldı. Bazı bölgelerde nüfus yüzde 60 azaldı. Bence bir şeyler yapmalıyız.”

Marta Dunum, Norveç hükümetinin Uygur kadınlarına yönelik bu şiddeti BM’ye taşıması gerektiğine ve BM’nin bu şiddeti durdurmak için bir şeyler yapması gerektiğine dikkat çekti.

Marta Dünya: “Hükümetten bu korkunç olayı kamuoyuna duyurmasını, BM’de konuşmasını ve konuyu yeniden BM gündemine almasını ve Uygur halkına yardım için ne gerekiyorsa yapmasını istiyoruz. Çin hükümetinin bu davranışını sürdürmesine izin vermemeliyiz, bu davranışına son vermeliyiz. Yasa tasarısının şu anda mecliste dört küçük muhalefet partisi tarafından desteklendiği ortaya çıktı, ancak mecliste kalan partilerin çoğunluğunun pozisyonunun ne olduğu henüz bilinmiyor.

Ancak Norveçli aktivistler, Norveç parlamentosunun tasarıyı geçireceği konusunda iyimser olduklarını söylüyorlar. Norveç merkezli “Uygurbiz Yargı Arşivi” başkanı Uygur aktivist Balashiyar Umar, Norveç’in uluslararası forumlarda Çin’i eleştiren ülkelerden biri olduğunu ve Çin’in Çinli Uygurlara karşı “insanlığa karşı suçlar” ve “soykırım tehditleri” işlediğini söyledi. Geçen yıl Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen kararın lehinde oy kullandı ve tasarıyı kabul etmeseydi, pozisyonuna aykırı hareket etmiş olacaktı.

8 Mart’ta Norveç Parlamentosu’na Uygurlarla ilgili yasa tasarısı sunuldu ve parlamentoda bir tanıklık oturumu düzenlendi. Görüşmede İsveç’te yaşayan Kazak kadın kampının görgü tanığı ve “Chief Witness: Escape from China’s Modern Punishment Camp” kitabının yazarı Sairagul Sautbay ifade verdi. İfadesinde Norveç’i, Çin’in Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman halklara karşı uyguladığı “soykırımı” doğru bir şekilde kabul etmeye çağırdı.

Share
1573 Kez Görüntülendi.