Muhacerette yürütülen Doğu Türkistan milli hareketinin en üst çatı Kuruluşu olan Dünya Uygur Kurultayı(DUK) Başkanı Dolkun İsa Münih kentinde yapılan 59.Dünya Güvenlik Konferansına Çin’in eski Dışişleri Bakanı Yi”nin davet edilmesine ” Rusya saldırgan, İran diktatör ? Peki, Çin demokrasi ile yöneltilen bir ülke mi? Çin, küresel güvenlik ve barış için dünyamızda en büyük tehdit olan bir diktatör rejimdir.” sözleri ile sert tepki gösterdi.
Özgür Asya Radyosuna ilk kez katıldığı 59.Münih Güvenlik Konferansı ile ilgili açıklamalarda bulunan DUK Başkanı İsa şunları söyledi : ” Bu yıl 59.cusu yapılan Münih Güvenlik Konferansına davet üzerine ilk kez Dünya Uygur Kurultayı Başkanı olarak resmi düzeyde katılıyorum ve bu durumdan son derece memnuniyet duyuyorum. İlerideki oturumlarda bana da konuşma fırsatı verildiği takdirde elbette Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insanlık suçları ile etnik Soykırım cinayetlerini gündeme taşıyacağım. Bu konferansa davet edilenler noktasında bir çelişti olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, Konferansa Rusya Ukrayna’ya saldırdığı ve İran ise diktatör bir ülke olduğu için davet edilmemiştir. Buna karşılık bu her 2 ülke gibi diktatörlükle yöneltilen ve baskı ve zulümde onlardan hiç de aşağıda kalmayan Çin’in eski Dışişleri Bakanının davet edilmesi tam bir çifte standarttır. Rusya saldırgan, İran diktatör ise Çin demokrasi ile yöneltilen bir ülke midir? 11 ülkenin yönetimi ve ve parlamentolarının Uygurlara karşı soykırım ve insanlık suçu işlemekle suçladığı Komünist Çin’in bu toplantıya davet edilmesi ne ile ve nasıl açıklanabilir ? ” ifadelerini kullandı.
Ülkeler Arasında Çin’in Uygur Soykırımı Konusunda Fikir Birliği Yok
Münih Güvenlik Konferansına ilk kez katılma fırsatı bulan DUK Başkanı Dolkun İsa, Çin’in dünya barışı ve güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı : ” Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Türk halklarına yönelik halen tüm şiddeti ile devam eden bir insanlık suçu ve etnik soykırım sorunu bulunmaktadır. Buna karşılık, Çin’in dünya barışı ve güvenliği için bir tehdit ve Uygurlara karşı etnik soykırım yaptığı konusunda demokrasi ve insan haklarını öncelediklerini iddia eden batılı ülkeler arasında bir fikir birliği olmadığını üzülerek görmekteyiz. Konferans sırasında çeşitli ülkelerin Liderleri ve yetkilileri ile görüşerek Çin’in Uygurlara yönelik insanlık suçları ile soykırım uygulamalarını onlara bizzat anlatmaya çalışacağım. Ayrıca, özel bir basın toplantısı düzenleyerek Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yürütmekte olduğu etnik soykırım uygulamalarını gündeme taşıyacağım ve gazetecilerin Doğu Türkistan ile ilgili sorularını cevaplandıracağım. ” dedi.
Münih Güvenlik Konferansı
1963 yılından bu yana her yıl Şubat ayında düzenlenen “Münih Güvenlik Konferansı” küresel güvenlik konularına odaklanan en prestijli uluslararası toplantılardan biridir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1. yıl dönümüne denk gelen toplantı, 17 Şubat Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açılış konuşmasıyla yapılacak. başladı Toplantının ana konusu Ukrayna’nin Rusya tarafından işgali ve Ukrayna sorununun çözümü olarak belirlenmiştir.
Bu yıl 17-20 Şubat/2023 tarihleri arasında yapılan bu konferans 3 gün sürecek ve konferans esnasında Çeşitli STK.ların organize ettiği ve 10 binlerin katılacağı büyük çaplı protesto gösterilerinin yapılacağı bildirildi.